Az EKB kormányzó tanácsának tagja szerint nem lehetetlen az októberi kamatcsökkentés
Gazdaság

Az EKB kormányzó tanácsának tagja szerint nem lehetetlen az októberi kamatcsökkentés

Portfolio
Madis Muller az EKB kormányzótanácsának tagja nem zárja ki teljesen az októberi kamatcsökkentés lehetőségét, azonban addig kevés friss adat áll majd rendelkezésre. Decemberben, a frissített előrejelzéssel együtt megalapozottabb döntés tudna születni.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja, Madis Muller nem zárja ki teljesen egy újabb kamatcsökkentés lehetőségét a jövő hónapban, de úgy véli, hogy a döntéshozóknak talán nem áll majd rendelkezésükre elegendő adat ahhoz, hogy végleges ítéletet hozzanak a régió küszködő gazdaságáról.

„Még korai lenne egyértelmű állást foglalni az októberi kamatdöntés kapcsán” – mondta az észt tisztviselő kedden Tallinnban a Bloombergnek. „Decemberben könnyebb lesz dönteni, mert akkor ismét teljes képet kapunk egy frissített előrejelzéssel.”

Muller elsőként szólalt meg a tegnapi katasztrófális európai beszerzésimenedszerindexek óta. Ez azért is fontos, mert korábban több döntéshozó is azt kommunikálta, hogy az október 17-i kamatcsökkentés – amely most a piaci konszenzus – jelentős, lefelé mutató elmozdulást igényelne a növekedési kilátásokban. Ez lényegében a tegnapi BMI adatokkal megtörténtnek is tekinthető.

Muller szerint a héten nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy a régióban egyértelműen lefelé mutató kockázatok vannak.

„A növekedés szempontjából a legfrissebb hírek talán gyengébb rövid távú kilátásokat sugallnak” – mondta. „Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gazdasági növekedés alacsonyabb lesz, nem pedig magasabb, mint amit az EKB nemrég bemutatott alapforgatókönyvben vártak.”

Az infláció eközben visszaesőben van, és már a 2%-os cél közelében van. Azonban továbbra is aggodalomra ad okot a szolgáltatási szektor, ahol az árak kétszer olyan gyorsan emelkednek, mint az inflációs cél.

„Egyrészt a bérnövekedés lassult, ami arra utal, hogy az inflációs nyomás mérséklődhet a jövőben” – mondta Muller. „Másrészt a szolgáltatási infláció a legfrissebb adatok szerint nagyon gyors volt. Szeretném, ha az tovább lassulna.”

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
pénzmosás offshore vagyon adóparadicsom adóelkerülés