Vonul el az árhullám, kezdődik a kárelhárítás - Híreink a dunai árvízről hétfőn
Portfolio
A vártnál gyorsabban vonul el a dunai árvíz, tegnap este fél hétkor Paksnál tetőzött a folyó, ma Bajánál fog. Az ország északi részében már megkezdték a homokzsákok elhordását és a károk helyreállítását. Az Európai Unió bejelentette, hogy Magyarország is kapni fog a helyreállítási támogatásból. Cikkünk folyamatosan frissül az árvízhelyzet legfontosabb híreivel.
Megosztás

Magyarország is kaphatna az árvízvédelmi EU-pénzekből, ha van akkora kára

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a Bizottsághoz - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője a hétfői brüsszeli sajtótájékoztatón.

Magyarország is kaphatna az árvízvédelmi EU-pénzekből, ha van akkora kára
Megosztás

Hamarosan mobilgátak épülhetnek Baján

A "nyúlgát"-ak, vagyis az ideiglenes árvédelmi töltések helyett egy-két éven belül mobilgátakat kaphat Baja - jelentette be a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

Megosztás

Ma Bajánál tetőzik a Duna, és holnapra már el is hagyja az árhullám az országot

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hétfőn Bajánál tetőzik a Duna, és bár az árvízi helyzet harmadfokú készültség mellett mindenhol komoly, de sehol nem kritikus - közölte Siklós Gabriella. A felsőbb szakaszokon látványosan húzódik vissza a Duna és a Lajta is apad - tette hozzá.

Mint elmondta: az alsóbb szakaszokon nem történt rendkívüli esemény, a szokásos módon nyári gátakkal tehermentesítik a területet, ahol pedig kellett, például Baján a Petőfi szigeten háromezer méter hosszan homokzsákokkal védekeznek.

Emellett Bátán és Dunaszekcsőn kellett ideiglenes védműveket kiépíteni homokzsákokkal. Ezzel együtt a vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el a gátakon - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy az ár levonulása után el kell bontani a homokzsákkal kiépített ideiglenes védműveket. Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért a víz újra fel lehet használni, viszont azok, amelyek érintkezésbe kerültek a folyóval, hulladéknak számítanak. (MTI)

Megosztás

Időszakosan lezárják az 55-ös főút egy szakaszát

Az árvízi helyzet és az ezzel járó vadveszély miatt időszakosan lezárja a rendőrség az 55-ös főutat Pörböly és Baja között hétfőtől csütörtökig - közölte a rendőrség honlapján a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Ez azt jelenti, hogy

HÉTFŐN, KEDDEN ÉS SZERDÁN 17:00 ÓRA ÉS MÁSNAP REGGEL 7 ÓRA KÖZÖTT AZ 55-ÖS FŐUTAT TELJES SZÉLESSÉGÉBEN LEZÁRJÁK.

Az arra közlekedők – a forgalom nagyságától függően – arra számíthatnak, hogy mind Pörböly, mind Baja irányából kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak át a fenti időszakokban az érintett útszakaszon - tartalmazza a közlemény.

A keddi és a szerdai nap többi időszakaszában az autósok 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett fokozott óvatossággal közlekedhetnek az 55-ös főút Pörböly és Baja közti szakaszán - tették hozzá.

Továbbra is kérik mindenkitől, hogy az érintett területen a lezárás időszakán túl is különös figyelemmel közlekedjenek a fokozott vadveszély miatt, ugyanis az érintett terület melletti erdőkből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében - olvasható a közleményben.

(MTI)

Megosztás

Videók: egyik pillanatról a másikra vált pokolivá a helyzet a Francia Riviérán

Egy hirtelen érkezett özönvízszerű esőzést követően árvíz sújtotta hétfőn az utcákat a dél-franciaországi Cannes-ban és Antibes-ban.

Videók: egyik pillanatról a másikra vált pokolivá a helyzet a Francia Riviérán
Megosztás

Országos Vízügyi Főigazgatóság: Budapesten apad, Bajánál tetőzik a Duna

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint Budapesten a szombati tetőzéshez képest már több, mint 1 métert apadt a Duna, ám az árhullám hétfőn Bajánál tetőzik kevéssel 920 centiméter felett.

Ez azt jelenti, hogy amíg a Duna felső szakaszait az ütemes apadás jellemzi, addig az alsó szakaszon még nem pihenhetnek szakemberek, továbbra is a védekezésé a főszerep.

A Lajtán folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülését követően - várhatóan a napokban - megszüntethetik a rendkívüli készültségi fokozatot és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése.

Ugyanakkor intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán. A figyelőszolgálatot ennek ellenére továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei, azonban az átvezényelt kollégák lassan visszatérhetnek saját szolgálati helyükre.

A felső szakaszokon, mind az állami védvonalokon szolgálatot teljesítő átvezényelt kollégák, mind az önkormányzati védekezést segítő vízügyes műszaki irányítók, lassan befejezik a munkát a rájuk bízott védvonalakon és átadják a további feladatokat az adott területeken illetékes vízügyes szakembereknek, illetve az önkormányzatoknak.

Ezeken a szakaszokon az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már. A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Vasárnap Pakson 806 centiméteren tetőzött a Duna, az árhullám jelenleg Bajánál tart, III. fokú készültség mellett. A térségben a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, ezért az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént.

(MTI)

Megosztás

Akkora a katasztrófa, hogy katonai műveletet indít Lengyelország

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.

Akkora a katasztrófa, hogy katonai műveletet indít Lengyelország
Megosztás

Megkezdte az áramszolgáltatás újraindítását az árvíz sújtotta területeken az E.ON

A Dunántúl, Pest megye és Budapest áramhálózatának üzemeltetésért felelős vállalatnak több mint 220 helyen kellett biztonsági okokból kikacsolnia az áramszolgáltatást, ami több mint 2200 ügyfelet érintett. Az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, egyebek mellett Esztergomban, Kisorosziban, Nagymaroson, Pilismaróton, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Az energiacég szakemberei folyamatosan figyelik a Duna apadását, és ha a vízállás lehetővé teszi az elektromos berendezések biztonságos beindítását, azonnal visszaállítják az áramszolgáltatást. A visszakapcsolás a legtöbb esetben automatikusan történik.

Az E.ON ugyanakkor arra kéri az érintett ügyfeleket, ellenőrizzék ingatlanjainkban, hogy az árvíz miatt víz alá került-e a villanyórájuk, vagy más elektronikai berendezések, például konnektorok, csatlakozók.

(MTI)

Megosztás

Újabb magyar várost ostromol a Duna

Hétfőn Bajánál tetőzik a Duna, azonban az élet hamarosan visszaállhat a régi kerékvágásba.

Újabb magyar várost ostromol a Duna
Megosztás

Karácsony Gergely: Már készülünk az elöntött területek helyreállítására

Már készülünk az elöntött területek helyreállítására – írta hétfő reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

A jelenlegi előrejelzések alapján kedden nekiállhatnak kollégáink a takarításnak. Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hét második felére visszaadhassuk a budapestieknek az utakat és a köztereket. A metróközlekedés már helyreállt a Batthyány téren, az árvíz miatt nem közlekedő villamosok újraindításához kell még pár nap, de igyekszünk, dolgozunk

– közölte Karácsony Gergely.

Megosztás
Megosztás

Ezeken a helyeken várható még a Duna tetőzése Magyarországon – Megszólalt Orbán Viktor

Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Ezeken a helyeken várható még a Duna tetőzése Magyarországon – Megszólalt Orbán Viktor
Megosztás

Kezdik bontani a homokzsákokat

Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, lehet bontani, a többit még nem - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Siklós Gabriella felhívta a figyelmet, hogy azokat a homokzsákokat, amelyek akár csak víz közelében voltak, nem szabad elmozdítani.

A szóvivő nyomatékosan kérte, hogy senki ne menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő.

(MTI)

Megosztás

Vonul el az árhullám, kezdődik a kárelhárítás - Híreink a dunai árvízről hétfőn

A vártnál gyorsabban vonul el a dunai árvíz, tegnap este fél hétkor Paksnál tetőzött a folyó, ma Bajánál fog. Az ország északi részében már megkezdték a homokzsákok elhordását és a károk helyreállítását. Az Európai Unió bejelentette, hogy Magyarország is kapni fog a helyreállítási támogatásból. Cikkünk folyamatosan frissül az árvízhelyzet legfontosabb híreivel.

Vasárnapi hírfolyamunk ide kattintva olvasható.

Címlapkép forrása: Portfolio

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Feheroroszorszag