Extrém időjárás érte el a régiót, az interneten is megmutatta magát
Gazdaság

Extrém időjárás érte el a régiót, az interneten is megmutatta magát

Portfolio
Az extrém aszályhelyzet után extrém ciklon csapott le Közép-Európára, benne Magyarországra. A Boris-ciklont pusztító árvíz követte hazánkban és a régió több országában. Az időjárási modellezések már előre jelezték a kimagasló csapadékmennyiséget, meteorológusok és klímaszakértők pedig árvízveszélyre figyelmeztettek. De mikor kezdett meglátszódni az internetes keresésekben a ciklon és az árvíz iránti érdeklődés? Megnéztük a Google Trends adatait.

Árvizeket hozott a Boris-ciklon

Szeptember 11-én írtunk a meteorológiai szolgálat jelentése alapján a Boris-ciklonról, amely egy nagy európai hidegfront déli ágán fejlődött ki, Genovai-öböl feletti középponttal.

Szeptember 12-én Feiler József klímaszakértő katasztrófára figyelmeztette az extrém csapadékmennyiség által érintett folyóvizek mentén, földcsuszamlás által veszélyeztetett területeken élőket.

Az időjárási modellezések a múlt héten kezdődő heves esőzéseket megelőzően már jelezték, hogy a komplex meteorológiai jelenségek összessége - a szokatlanul meleg mediterrán régió felől érkező párás levegő és a térségben kialakuló Boris-ciklon - megnövekedett csapadékmennyiséggel jár majd.

Friss elemzésünkben bemutattuk, hogy az árvizek kialakulására a globális felmelegedés is nagy hatással van. A klímaváltozás folyamata világszerte egyre több helyen okoz extrém időjárási körülményeket amelyek gyakran természeti katasztrófákhoz vezethetnek.

Kutatások szerint az elmúlt 70 évben 11,3%-kal nőtt az európai árvizek átlagos kiterjedése, amely a jövőben egyre nagyobb kihívás elé állítja majd a kitettebb régiókban élőket.

Arról, hogy milyen légköri jelenségek eredménye a Kelet-Közép-Európát sújtó hatalmas árvíz, és az azt megelőző szokatlanul hideg és csapadékos időjárás, nemrég Kókai Ádám meteorológust kérdeztük meg a Portfolio Checklist adásában. 

A Boris-ciklon a Google-ben

Korábban bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends számait felhasználva legutóbb megnéztük, mi a helyzet magyarok internetes kereséseivel az áradások kezdete óta, valamint megvizsgáltuk, hogyan alakul a tágabban érintett régióban az internetezők érdeklődése a korábbi évek nagy árvizeihez képest. Most pedig azt néztük meg, hogyan alakultak a Boris-ciklonhoz kapcsolódó kifejezések iránti keresések az extrém csapadékos időjárás kezdete óta.

A "Boris ciklon" keresési kifejezés elmúlt 1 hétben való magyarországi adataiból kiolvasható, hogy szeptember 15-én volt a legnagyobb érdeklődési intenzitás,

most pedig egy újabb felpattanást láthatunk.

Boris-ciklon-elmúlt-7-nap
Kép forrása: Google Trends

A 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. A 0 azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

A "ciklon" szóra való kereséseknél hasonló vonal rajzolódik ki az elmúlt hét nap magyar adatait nézve.

ciklon-elmúlt-7-nap
Kép forrása: Google Trends

A Boris-ciklon témaköre (Boris Storm) iránti érdeklődés már csökkenésnek indult, és lassan el is tűnik, amennyiben az egész világ keresési trendjét vizsgáljuk.

A témakörök olyan kifejezéscsoportok, amelyek az összes nyelvben egy dologgal kapcsolatosak. A keresési kifejezés alatt témaköröket is találhat. Ha például rákeresünk a London kifejezésre, és kiválasztjuk témakörként, akkor a keresés olyan témákkal kapcsolatos találatokat is tartalmaz majd, mint az „Egyesült Királyság fővárosa” és a „Londres”, amely London spanyol neve.

Fontos megjegyezni, hogy az fenti ábrán látható grafikon végén is látható szaggatott vonal hiányos adatokat jelent: ez voltaképp a Google előrejelzése arról, hogy a keresőkifejezés hogyan fog teljesíteni a közeljövőben.

Boris-vihar-témakör-elmúlt-30-nap

Amennyiben a "Boris" szóra való kereséseknél a vizsgált területet Magyarországról a "Világszerte" opcióra állítjuk, az adatokat pedig 30 napos időintervallumban nézzük, kijelenhető, hogy a ciklont megelőző szokásos szint hamar felfelé indult a Boris-ciklon megjelenésével.

Boris-elmúlt-30-nap-világszerte
Kép forrása: HungaroMet

A régiók szerinti érdeklődést városokra lebontva a TOP5-ben Szlovénia fővárosa, Ljubljana, Horvátország fővárosa, Zágráb, Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje, Szerbia fővárosa, Belgrád, valamint Szlovákia fővárosa, Pozsony jelenik meg.

Boris-elmúlt-30-nap-világszerte-városok
Kép forrása: Google Trends

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Az "árvíz" keresési kifejezés Magyarországon nem sokkal a Boris-ciklon megjelenésével szinte egyidőben kezdett kilőni.

árvíz-elmúlt-7-nap
Kép forrása: Google Trends

Az "árvíz" keresési kifejezés iránti magyarországi érdeklődést látva elmondható, hogy a Duna menti tájakon volt a legintenzívebb az érdeklődés, kiemeltképp Komárom-Esztergom, Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint Budapesten.

elmúlt-7-nap-összegzés-megyék
Kép forrása: Google Trends

A városok esetében szintén jól látható a Duna magyarországi vonala és a veszélyeztetett mosoni tájon és a Duna-kanyarban kiemelkedő keresési intenzitás.

árvíz-elmúlt-7-nap-városok
Kép forrása: Google Trends

A kapcsolódó kifejezések között szintén a mostani magyarországi árvízhelyzethez kapcsolódó kereséseket találunk, emellett pedig megjelenik a 2013-as árvíz és az ausztriai helyzet iránti érdeklődés is.

Intenzitásában pedig már sokkal jelentősebb volt, mint az áradásokat kiváltó ciklonhoz kapcsolódó keresések mutatta érdeklődés.

elmúlz-7-nap-összegzés
Kép forrása: Google Trends

Az "árvíz" szóval összehasonlítva már teljesen más arányokat láthatunk, a Boris-ciklonhoz kapcsolódó érdeklődési adatok eltörpülnek.

elmúlt-7-nap-összegzés-árvíz
Kép forrása: Google Trends

Az "időjárás" keresési kifejezés azonban 12 hónapos csúcsot mutatott,

a szeptember 8. és 14. közötti időszak volt a legintenzívebb hét egyéves távlatban.

időjárás-elmúlt-12-hónap
Google Trends

2004 óta több adatgyűjtési változáson esett át a Google statisztikája, azonban a legutóbbi frissítés óta egyik nyáron sem volt olyan alacsony érdeklődés, mint 2024-ben.

időjárás-témakör-Magyarország-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

Ausztria esetében - a korábbi emelkedés, majd szezonális stagnálás után - még nagyobb visszaesést látunk, mint Magyarországot vizsgálva.

időjárás-témakör-Ausztria-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

Ausztriához szinte teljesen hasonló trendvonal képet kapunk a szlovákiai keresések terén, Magyarországhoz és Ausztriához hasonlóan júliusi csúcsokkal.

időjárás-témakör-Szlovákia-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben az időjárás témakör keresések adatait Csehország esetében vizsgáljuk, szintén 2004 óta, mind a korábbi, mind a legutóbbi adatgyűjtési frissítés után

azonos trend rajzolódik ki, mint a fentebb bemutatott közép-európai országok esetében.

időjárás-témakör-Csehország-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

Időjárás vasárnap

Vasárnap a HungaroMet időjárás-előrejelzése alapján derült, napos, száraz időben lesz részünk, néhol kevés gomolyfelhővel. A keleti, délkeleti szél Sopron térségében megélénkül.

Délutánra 21 és 26 fok közé melegszik fel a levegő.

Időjárás hétfőn

Hétfőn jobbára napos idő várható, de nyugat felől fátyolfelhőzet húzódhat térségünk fölé és kevés gomolyfelhő is képződhet. A délkeleti szél többfelé megélénkül, Sopron környékén átmenetileg erős lökések is lehetnek.

A hőmérséklet hajnalban 4 és 13, délután 21 és 27 fok között valószínű.

A cikket a Google támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Feheroroszorszag