Powell a Fed kamatcsökkentése után: nem félünk a recessziótól, de most nagyot kellett vágnunk
Gazdaság

Powell a Fed kamatcsökkentése után: nem félünk a recessziótól, de most nagyot kellett vágnunk

A Fed szerda este 8-kor közzétett kamatdöntési közleményéből kiderült, hogy a jegybank szokatlanul nagy mértékben, 50 bázisponttal csökkentette a kamatokat (a jellemző lépésköz 25 bázispont). A piac számított erre, a piaci szereplők többsége 50 bázispontos csökkentést árazott. Érdekesség, hogy a nagy lépés ellenére a jegybank csak kevéssé módosította lefelé a növekedési előrejelzését, és csak kissé vár magasabb munkanélküliségi rátát, mint júniusban. A kamatelőrejelzésekből kiderült, hogy a Fed még két 25 bázispontos csökkenést vár idén, jövő év végén pedig a kamatok 3,4% körül lehetnek. Jerome Powell elnök a sajtótájékoztatón következetesen azt kommunikálta, hogy a jegybank nincs késésben a lazítással, nem tartanak recessziótól és magas munkanélküliségtől, és a mai jelentős csökkentésre éppen azért volt szükség, hogy ez így is maradjon. Egyelőre elhiszi ezt a piac, nincsenek nagy mozgások, és novemberre 25 bázispontos vágást áraznak.
Megosztás

Ezzel véget ért az esemény

A jegybank legközelebb novemberben tart kamatdöntő ülést. Jövő héten a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére figyelünk.

Megosztás

A munkapiaci kockázat nem nagyobb, mint az inflációs

Valóban egyensúlyban van a munkapiaci és az inflációs kockázat, vagy már inkább előbbitől tart a Fed? – hangzott a kérdés. Powell elmondta, hogy a Fed valóban úgy véli, hogy nagyjából egyensúlyban vannak ezek a kockázatok, és a mai döntést azért kellett meghozni, hogy mindkét cél teljesüljön.

Egy másik kérdésre válaszul elmondta, hogy jelenleg nem gondolja úgy, hogy az amerikai gazdaság visszaesésbe fordul.

Megosztás

Jön vissza a dollár

Nincs dráma a piacokon, mivel a piacok azt várták, hogy 50 bázispontos vágás lesz. A dollár előbb gyengült, de már erősödik vissza, nincs messze a döntés előtti szinttől.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

A jegybanki függetlenséget övező aggodalmakról is beszélt

Nem tart attól, hogy az amerikai elnökválasztás után a győztes megtámadja a jegybanki függetlenséget? – hangzott a kérdés. Powell azt válaszolta, hogy a jegybanki függetlenséget azért alkották meg szerte a világban, hogy a kormánytól függetlenül tudja biztosítani a gazdasági célokat, és Powell szerint ez jól van így, és reméli, hogy így is marad.

Megosztás

A fontos kérdést egyszerűen nem válaszolta meg

Akkor is 50 bázispontot vágtak volna, ha a piac 25 bázispontot áraz? – hangzott a nagyon jogos kérdés, ám Powell rövidre zárta:

Mindig olyan döntést hozunk, amit a legjobbnak látunk az amerikai gazdaság számára. Ma is ezt tettük.

Egyébként nem ez volt az egyedüli eset, ma valahogy rövidebb válaszokat ad Powell, mint amit megszoktunk tőle.

Megosztás

Ha korábban jön a júliusi munkapiaci jelentés, előbb vágunk

A mai 50 bázispontos kamatcsökkentés egy válasz arra, hogy júliusban nem vágtak, és most ezt pótolták be? – hangzott a kérdés. Azt mondta, hogy amennyiben a júliusi munkapiaci jelentést az ülés előtt kapták volna meg, akkor lehet, hogy vágtak volna már akkor is. De mindig azt a kérdést kell megválaszolnunk, hogy épp most mi a legjobb lépés, és most ezt tartották a legjobb lépésnek.

A mai lépésünk időben történt, azért léptünk ekkorát, hogy később se legyünk lemaradásban. Az amerikai gazdaság jó állapotban van, bárkivel egyeztetünk a szereplők közül, mindenki ezt mondja, és azt várjuk, hogy 2025 is jó év lesz az amerikai gazdaság számára.

Arra a kérdésre, hogy a lakosság milyen piaci kamatokra számítson, nem tudott válaszolni, hiszen ez számtalan tényező, főleg az amerikai gazdaság függvénye.

Megosztás

A kamatcsökkentés felpörgeti a lakáspiacot?

A lakáspiaccal az a legnagyobb baj, hogy nincs elég lakás. A kamatok csökkentése nem valószínű, hogy jelentős keresletet fog gerjeszteni a lakáspiacon. A problémát, a kínálat növelését a Fed nem tudja megoldani, ez inkább a kormányzat feladata – mondta Powell.

Megosztás

Nem jön vissza a nagyon alacsony kamatok kora

Valószínűleg nem térünk vissza az olcsó pénz időszakához – válaszolta Powell a hosszú távú kamatokkal kapcsolatos kérdésekre. Elmondta, hogy nem lehet pontosan tudni, hol van a semleges kamatszint, azt csak akkor látjuk, amikor elértük.

Megosztás

Tart a politikai támadásoktól a nagy vágás miatt?

Számít-e arra, hogy a jelentős vágás kapcsán megkapja majd a Fed a kritikát, hogy ezzel befolyásolja az elnökválasztást. Powell elmondta, hogy ez a negyedik elnökválasztás, amikor ő a Fed elnöke, így van tapasztalata. A Fed most is csak a gazdaság állapotára van tekintettel, és nem hoz be más szempontokat, és nem is lenne örvendetes.

 A republikánusok azt szorgalmazták, hogy a választásokig a Fed már ne vágjon, hogy ne ösztönözze a gazdaságot, ami jó a regnáló kormánynak, miközben a baloldali demokraták jelentős kamatcsökkentést szorgalmaztak. A Fed nem lehet tekintettel a politikai folyamatokra, és a kormányzati igényeknek sem felelhet meg.

Megosztás

A bevándorlás bezavart az adatok értelmezésébe

A munkapiaci adatok értelmezése komplex, mert ha sokan érkeznek az országba, akkor ugyan nő a foglalkoztatottak létszáma, miközben nő a munkanélküliség – mondta Powell, aki megjegyezte, hogy a munkapiacon jelen levő trendekre kell figyelni.

Elmondta, hogy a nyitott álláshelyek számának további csökkenése növelné a munkanélküliséget.

Megosztás

El akarjuk érni mindkét célunkat, ezért nagyot kellett vágnunk

A munkapiaci részvétel még mindig magas, a béremelkedések mértéke még jelentős, de már jön le ahhoz a szinthez, ami összhangban van az inflációs céllal, tehát ez is jól alakul. A nyitott álláshelyek száma csökkent, de még mindig magas, a kilépések száma is jelentős.

Ez még mindig egy nagyon erős munkapiac,

ám miközben az inflációs kockázatok mérséklődtek, a munkapiaci kockázatok jelentősebbé váltak. A Fed szeretné mindkét célt elérni, és úgy érzi, hogy ehhez most az 50 bázispontos döntésre volt szükség.

A következő ülés előtt ugyanazokra az adatokra figyel majd a Fed, mint most: a munkapiaci jelentésekre és az inflációra.

Megosztás

Ez egy állásfoglalás amellett, hogy megvédjük a munkapiacot

Minden adatot figyelni fogunk. A munkapiac váratlanul romlott, ezért úgy gondoltuk, hogy egy gyorsabb vágással reagálunk erre. A monetáris politika még mindig szigorú, tehát ez még mindig korlátozza az inflációt, ami a várakozásunk szerint eléri a 2%-ot. Most úgy véljük, hogy a munkapiacnak nem kell tovább gyengülnie a 2%-os inflációs cél eléréséhez.

A mai döntésünk úgy értelmezhető, hogy erős az elköteleződésünk a munkapiaci célunk elérése mellett

– mondta Powell. Egy másik kérdésre válaszul azt mondta, hogy a Fed továbbra sem vár recessziót.

Megosztás

A munkapiac kilátásai stabilak

Azt gondoljuk, hogy a monetáris politika helyes és megfelelő kiigazításával sikerül megakadályozni, hogy a munkaerőpiac jelentősen romoljon. Emellett ha megnézzük a többi mutatót, azt látjuk, hogy a gazdaság összességében jó erőben van, ami támogatást adhat a munkaerőpiacnak – mondta Powell arra a kérdésre, hogy a Fed szerint a munkapiac miért nem fog romlani a Fed előrejelzése szerint.

Megosztás

Nem vagyunk elkésve, és szeretnénk, ha ez így maradna

A gazdaság még mindig jó állapotban van, a munkaerőpiac erős, azt akarjuk, hogy ez így maradjon. Erről szólt a munkánk ma – mondta Powell arra a kérdésre, hogy mennyire aggódik a munkapiaci kilátások miatt.

Úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk lemaradva, de a mai döntés egy jel arra vonatkozóan, hogy kijelentsük: nem akarunk lemaradni

– mondta.

A Fed jellemzően akkor csökkent vagy emel 25 bázispontot meghaladó mértékben, ha az infláció/munkaerőpiaci céljuktól jelentősen eltávolodtak, és úgy érzik, hogy a monetáris politika lemaradóban van. Sokan felvetették, hogy a Fed most is túl sokáig tartotta magasan a kamatokat, és az 50 bázispontos vágásnak érthető módon lehet ilyen értelmezése. Alighanem ezt akarja eloszlatni Powell.

Megosztás

Erős a kezdés, de a kamatcsökkentés megfontolt lesz

Az alappálya szerint a monetáris politika egyre kevésbé lesz szigorú – mondta Powell arra a kérdésre válaszul, hogy valójában a semleges kamatszint felett marad a kamat még jövőre is, ahogy az az előrejelzésekből kitűnik. Powell elmondta, hogy a döntéshozűó testület tagjainak a kamatpályára vonatkozóan elég széles elképzelése van, és a döntést majd mindig a legfrissebb felemények szerint hozzák meg. Jelenleg arra számít a Fed, hogy a monetáris politika kiigazítása lassú folyamat lesz.

Most egy erős kezdéssel (good strong start ahogy ő fogalmazott) elindították ezt a folyamatot, de a következő üléseken óvatosak lesznek, és ülésről ülésre döntenek – mondta.

Megosztás

Nem kell sietnünk a kamatvágásokkal

A legutóbbi ülés óta rengeteg adat jött be: két inflációs és két munkaerőpiaci adat, jött felülvizsgálat munkaerőpiaci adatokról, ami azt mutatta, hogy valójában gyengébb volt az amerikai munkaerőpiac, mint gondoltuk.

A döntéseinket mindig az motiválja, hogy mit tartunk a legjobbnak a gazdaságra és az amerikai emberekre voantkozóan – magyarázta Powell, hogy júliusban miért tartotta szinten a kamatokat, és most miért vágott 50-et a Fed.

"Az előrejelzésekből az látszik, hogy a Fednek egyáltalán nem kell sietnei a monetáris politika kiigazítással. De ez csak egy alappálya, ha kell, ennél gyorsabban, ha kell, lassabban lépünk, akár szünetet is tarthatunk" – mondta Powell a kamatelőrejelzésekről (lásd a cikkben lentebb). megismételte, hogy az előrejelzés a döntéshozók mai véleményét tükrözi.

Megosztás

Adatvezéreltek leszünk, nem kötelezzük el magunkat semmilyen kamatpálya mellett

A monetáris politikai szigorítás segített kiegyensúlyozni az inflációs és a munkaerőpiaci kockázatokat. Az infláció elleni harc kifizetődő volt, az infláció jelentősen csökkent, a várakozásokat sikerült jó helyen tartani.

A monetáris szigorítás beérésével az inflációs felfelé mutató kockázatok csökkentek, a lefelé mutató munkaerőpiaci kockázatok erősödtek. A jegybank célja, hogy elérje a telejs foglalkoztatottságot és az árstabilitást – mondta Powell.

A jegybank nem kötelezi el magát semmilyen kamatpálya mellett

– mondta Powell, hozzátéve, hogy a beérkező adatok fényében döntenek majd. A jegybank tisztában van vele, hogy a túl nagy kamatcsökkentések veszélyeztetik az inflációs célt. Elmondta, hogy a mai döntéssel közelebb került a kamatszint a neutrális szinthez (ez az a szint, amely nem ösztönzi vagy korlátozza a növekedést).

Powell elmondta a szokásos üzenetet, hogy a kamatelőrejelzések nem kötik meg a jegybank kezét, a következő üléseken az akkor legjobbnak vélt döntést fogják meghozni a korábbi előrejelzésektől függetlenül.

Most jönnek a kérdések.

Megosztás

Elkezdődött a sajtótájékoztató

Powell a közlemény üzenetét és az előrejelzést ismerteti. A sajtótájékoztatót itt lehet követni, de a legfontosabb üzeneteket mi is ismertetjük itt.

Megosztás

Gyorsértékelés Powell előtt

A mai nap legnagyobb érdekessége, hogy bár a Fed a korábbiakhoz képest szokatlanul nagy vágással kezdi a kamatcsökkentési ciklust – amiből arra lehet következtetni, hogy aggódnak a reálgazdasági kilátások miatt –, a kamat- és reálgazdasági előrejelzésük visszafogott, még mindig puha landolást tükröz.

A jegybank azt várja, hogy a GDP-növekedés alig mérséklődik, a munkanélküliség emelkedése stabilizálódik, miközben az infláció a vártnál alacsonyabb lesz, miközben mégis 50 bázispontos kamatvágással kezdenek. A piac szintén 50 bázispontos vágást várt, de a konszenzus a Fed most közölt számaihoz képest jelentősebb kamatpálya-csökkenést árazott idénre, és a piacon is nagyobb volt a recessziós aggodalom, mint ami a Fed számaiból látszik. Vagyis

míg a piac saját szemszögéből megalapozottan várt 50 bázispontos vágást, a Fed előrejelzéseiből egyelőre nem látszik, miért látták szükségesnek az ilyen mértékű lépést,

hacsak épp nem a piaci várakozásoknak való megfelelés motiválta őket. Ez lesz a legfontosabb kérdés, amit Jerome Powelltől percek múlva hallhatunk.

Érdekes kitérni rá, hogy ez a mai az utolsó döntés az amerikai elnökválasztás előtt, és bár a Fed döntései során semmiképp nem lehet tekintettel annak politikai következményeire, az sejthető, hogy Powell kap néhány kérdést a választással kapcsolatban – amit biztosan nem fog megválaszolni.

Azonnal kezd az elnök.

Megosztás

Íme az előrejelzések

Érdekesség, hogy a jegybank egyből 50 bázispontos kamatvágással kezdett, amit alighanem az indokolt, hogy aggódnak a reálgazdasági kilátások miatt, eközben a GDP-növekedési kilátásokat alig módosította lefelé, idén 2% feletti, jövőre is hosszabb távon is 2%-os növekedést várnak.

Az inflációt némileg lefelé módosították, várakozásuk szerint 2,3% lehet az idei infláció, júniusban még 2,6%-ot vártak. A jövő vére vonatkozóan is mérséklődött az előrejelzés, 2,1% lehet a 2025-ös PCE-infláció, 2026-ra érheti el a célnak megfelelő 2%-ot.

A munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzést 4,4%-ra módosították a korábbi 4%-ról, ami sokkal életszerűbb, tekintve, hogy a munkanélküliség augusztusban is 4,2%-os volt a legfrissebb adatok szerint, júliusban pedig magasabb. A munkanélküliségi ráta hosszabb távon is 4% felett maradhat a Fed várakozása szerint.

A kamatelőrejelzésekről már írtunk, egy érdekességet viszont még meg kell említeni. A jegybank a hosszú távú kamatokra vonatkozó várakozását 2,8%-ról 2,9%-ra módosította felfelé, ami azt jelenti, hogy a jegybank közgazdászai szerint a semleges kamatszint (ami nem ösztönzi, de nem is fogja vissza a gazdaságot) emelkedett. Ennek lehet némi hatása a hosszú lejáratú hozamokra, de azért óriási a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. Az utóbbi években a Fed folyamatosan felfelé módosította a hosszú távú kamatokra vonatkozó becslését.

A Fed előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 szeptember 2,0% 2,0% 2,0%
2024 június 2,1% 2,0% 2,0%
2024 március 2,1% 2,0% 2,0%
Infláció (PCE)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 szeptember 2,3% 2,1% 2,0%
2024 június 2,6% 2,3% 2,0%
2024 március 2,4% 2,2% 2,0%
Munkanélküliség
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 szeptember 4,4% 4,4% 4,3%
2024 június 4,0% 4,2% 4,1%
2024 március 4,0% 4,1% 4,0%
Kamat (A célsáv közepe)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 szeptember 4,4% 3,4% 2,9%
2024 június 5,1% 4,1% 3,1%
2024 március 4,6% 3,9% 3,1%
Forrás: Fed, Portfolio
Megosztás

Gyengülget a dollár

Noha a mai döntés nem okozott meglepetést, a dollár mégis némi gyengüléssel reagált az 50 bázispontos kamatcsökkentésre. Mivel nem volt konszenzus a döntésről (a befektetők 30-35%-a várt 25 bázispontos vágást), tudható volt, hogy valamekkora elmozdulás mindenképp lesz. A dollárra figyelni kell majd Jerome Powell hamarosan kezdődő satjtóájékoztatóján is.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A piacokon nincs nagy elmozdulás, az amerikai indexek kis pluszban vannak.

Megosztás

Itt a közlemény, nincs új üzenet

"A legújabb mutatók azt jelzik, hogy a gazdasági tevékenység továbbra is szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése lelassult, a munkanélküliségi ráta pedig emelkedett, de továbbra is alacsony. Az infláció tovább haladt a bizottság 2 százalékos célkitűzése felé, de továbbra is kissé emelkedett" – ezekkel a sorokkal keződik a Fed mai ülésről szóló közleménye.

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt érje el. A bizottság egyre biztosabb abban, hogy az infláció tartósan a 2 százalék felé halad, és úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai nagyjából egyensúlyban vannak. A gazdasági kilátások bizonytalanok, és a bizottság figyelemmel kíséri a kettős mandátumának mindkét oldalát érintő kockázatokat." – ebben nincs új üzenet, a kockázatok hangsúlyozása már a korábbi ülésen is áttevődött az infláció felől a munkaerőpiac felé.

"Az infláció terén elért eredmények és a kockázatok egyensúlyának fényében a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamat célsávját 1/2 százalékponttal 4-3/4-5 százalékra csökkenti. A szövetségi alapkamatláb célsávjának további kiigazításait mérlegelve a bizottság gondosan értékelni fogja a beérkező adatokat, a fejlődő kilátásokat és a kockázatok egyensúlyát. A bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, valamint az intézményi adósságok és az ügynökségi jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését. A bizottság határozottan elkötelezett a maximális foglalkoztatás támogatása és az inflációnak a 2 százalékos célkitűzéshez való visszatérése mellett." – ebből kiderül, hogy nem változik a mennyiségi szigorítás üteme sem egyelőre. Ebben a szakaszban nem látunk új üzenetet.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat." – Ezzel zárul a közlemény. A szövegben nem látunk új információt, érdemi előretekintő iránymutatásara (a kamatelőrejelzésen kívül) majd Jerome Powell elnöktől számíthatunk.

Megosztás

Itt a friss kamatelőrejelzés

A jegybank az év végére 4,25-4,5% közé várja az irányadó kamatot, ami azt jelenti, hogy novemberre és decemberre még további 25 bázispontos vágást irányoznak előre a most közölt előrejelzés szerint. Ez azt jelentené, hogy év végéig összesen 100 bázisponttal csökken a kamat a mait is beleszámolva. A piac 125 bázispontos csökkenést várt.

Ez csökkenést jelent az előző, júniusban közölt 5-5,25%-os kamat-előrejelzéshez képest. Jövőre még jelentősebb kamatcsökkentést várnak, 3,25-3,5% közé csökkenhet a ráta. Júniusban még 4-4,25% közé várták a 2025 végi irányadó rátát.

A kamatelőrejelzések nem kötik meg a döntéshozók kezét, a kamatpálya alakulhat az előrejelzéstől eltérően is.

A piacok máris beárazták a novemberi 25 bázispontos kamatcsökkentést a hatráridős ügyletekbe.

Megosztás

Itt a döntés: 50 bázispont

A Fed 50 bázisponttal csökkentette a kamatokat, az irányadó ráta így 4,75-5%-ra csökkent.

A döntés előtt nagy kérdés volt, hogy a jegybank 25 vagy 50 bázisponttal vág. Végül az 50 bázispontos csökkentés mellett döntöttek, ami ugyan szokatlan mértékű lépésnek tekinthető elsőre, mégsem meglepetés, mivel a piac többsége 50 bázispontos kamatcsökkentést várt.

A jegybank 4 év után csökkentett kamatot. 2022 márciusa és 2023 júliusa között 525 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, ami 20 év után a legjelentősebb szigorítás volt. A jegybank a csökkenő infláció és a romló munkaerőpiac miatt most kamatcsökkentésbe kezdett. A mai volt az első lépés, amit további csökkentések követnek majd.

Megosztás

Hamarosan jön a döntés

A várakozások szerint a Fed ma 25 vagy 50 bázisponttal csökkenti a kamatot. A befektetők többsége szerint 50 bázispontos vágással kezd a Fed, de a döntés megjósolhatatlan.

Cikkünk este 8 után folyamatosan frissül. A deviza- és részvénypiaci reakciókat egy másik cikkben követjük, ezeket is belinkeltük a cikkfolyamba, akárcsak a témába vágó elemzéseinket.

Megosztás

Jön a hét legfontosabb eseménye - Merre mennek ma a tőzsdék?

Az amerikai jegybank mai kamatdöntő ülésére figyelnek világszerte a befektetők, a várakozás az, hogy kamatot vág a Fed, ennek a mértéke azonban egyelőre kérdéses, a piaci árazások alapján akár 50 bázispontos kamatcsökkentés is jöhet. A fontos esemény előtt mérsékelt mozgásokat láttunk az ázsiai tőzsdéken, az európai részvénypiacokon inkább kockázatkerülés volt jellemző, míg az USA-ban az irányt keresi a piac.

Jön a hét legfontosabb eseménye - Merre mennek ma a tőzsdék?
Megosztás

A nagy döntésre vár a forint

Láthatóan kivárnak a befektetők a devizapiacon, ugyanis érkezik a Fed kamatdöntése, amely jelentős piaci hatásokkal járhat. Az euró 394,4, a dollár 354,5 forint környékén mozog.

A nagy döntésre vár a forint
Megosztás

Kamatot csökkent a Fed, mi lesz most a részvénypiacokkal?

Ma este az amerikai jegybankon a világ befektetőinek szeme, véget érhet a több mint két éve tartó kamatemelési ciklus, ami a kötvénypiacoktól kezdve a nyersanyagpiacokon át a részvénypiacokig minden eszközosztályra hatással lehet. Összeszedtük, hogy mit mutat a múlt, hogy reagáltak az amerikai tőzsdék, amikor hosszú emelkedési ciklus után megkezdődtek a kamatvágások.

Kamatot csökkent a Fed, mi lesz most a részvénypiacokkal?
Megosztás

Új korszak kezdődik ma: a fordulatnak beláthatatlan piaci hatásai lehetnek

Ma bekövetkezik a régóta várt fordulat az amerikai monetáris politikában, kamatot csökkent a Federal Reserve. Megjósolhatatlan, hogy az első vágás mekkora lesz, hiszen a 25 és az 50 bázispontos lépés mellett is szólnak erős érvek. A mai döntés önmagában is fontos, ám ennél még fontosabb, hogy milyen kamatpályát vetít előre a Fed a közeljövőre. Az amerikai monetáris politika kilátásai a világ minden piacára kifejtik a hatásukat, így a mai döntés vízválasztó lehet a befektetésekre vonatkozóan. Rég volt ennyire izgalmas és nehezen megjósolható kimenetelű Fed-ülés, és az egyes forgatókönyvek piaci hatása is nagyon eltérő lehet.

Új korszak kezdődik ma: a fordulatnak beláthatatlan piaci hatásai lehetnek
GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Feheroroszorszag