Fontos árampiaci döntések születtek Budapesten, amelyek egész Európára hatással lesznek
Gazdaság

Fontos árampiaci döntések születtek Budapesten, amelyek egész Európára hatással lesznek

Portfolio
Az európai uniós villamosenergiapiac-integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirendre került az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésének, valamint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsának kétnapos, szeptember 17-18-i budapesti ülésén – emelte ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdai közleménye. Az ACER igazgatója és a MEKH elnöke is nyitóelőadást tart a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, részletek és jelentkezés itt.

A tanácskozás résztvevőit Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke köszöntötte a Hivatal székházában, aki hangsúlyozta, hogy hazánk regionális piacintegrációban való részvétele továbbra is kulcsfontosságú az ellátásbiztonság szempontjából. Arra is rámutatott, hogy a magyar hatóság megbízható és aktív tagja az európai energiaszabályozói fórumoknak. "Az évtizedes közös munka eredménye a magyar energiapiac és szabályozás folyamatos fejlődése, valamint a hazai földgáz- és villamosenergia-rendszert jellemző ellátásbiztonság, melynek egyik garanciája a regionális piacintegrációs folyamatokban való aktív magyar részvétel" – hangsúlyozta a MEKH elnöke.

Budapesti ülésén a Szabályozók Tanácsa olyan villamosenergiapiac-integrációs módszertanok jóváhagyásáról döntött, amelyek hozzájárulnak a rövid kereskedési időtávú piacösszekapcsolást működtető egységes európai algoritmus fejlesztéséhez. Az új módszertanok lehetővé teszik, hogy a piaci szereplők saját menetrendjükhöz mérten pontosabb ajánlatokkal tudnak majd kereskedni a határkeresztező árampiacon.

A program keretében az ACER és az energiaszabályozó hatóságok vezetői megismerhették az európai uniós magyar elnökség energiapolitikai célkitűzéseit, kezdeményezéseit és kiemelt nemzetközi eseményeit. A magyar programot és annak energetikai prioritásait Lantos Csaba energiaügyi miniszter mutatta be, aki elmondta: "Kiemelkedő közös eredmény, hogy az Európai Unió a világ egyik leginkább összekapcsolt és integrált villamosenergia-hálózatával büszkélkedhet. Az új kihívások nemcsak a tagállamok között, hanem országhatárokon belül is fejlesztéseket és beruházásokat tesznek szükségessé. A magyar soros elnökség fókuszpontjaként kezelt európai versenyképesség és a sikeres zöld átállás szempontjából egyaránt kulcsfontosságú az energiahálózat és a kapcsolódó szabályozási keret átalakítása."

A CEER Közgyűlésének résztvevőit Ságvári Pál, a MEKH stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese köszöntötte. A Közgyűlés az ACER bevonásával egyeztette a jövőbiztos villamosenergia-rendszerre vonatkozó javaslatok és ajánlások közzétételét követő munkaterv további lépéseit. A munkaterv része a közös javaslatokról szóló szakértői tanulmány elkészítése.

Az energiaszabályozó hatóságok vezetői tárgyaltak az európai uniós piacintegrációs projektek megvalósítását előre mozdító intézkedésekről is. A felek célkitűzése, hogy a regionális vagy európai uniós projekteket a lehető leghamarabb bevezethessék, és az átültetésükből származó hasznokból a tagállamok piaci szereplői és fogyasztói mielőbb részesüljenek – zárul a MEKH közleménye.

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

Terrorcselekmények Európában

Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, ideje fellázadnunk a muszlim elnyomás ellen. Már ki sem lehet mozdulni otthonról, bármikor felr

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ursula von der Leyen bejelentette az EU új vezetőit, meglepő terület juthat a magyar jelöltnek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton tó magyarország