Az infláció helyett a munkaerőpiacra figyelnek már Kanadában is
Gazdaság

Az infláció helyett a munkaerőpiacra figyelnek már Kanadában is

Portfolio
Kanadában az infláció már elérte a jegybank 2%-os inflációs célját és a maginfláció is 2,35%-ra süllyedt, de a jegybank azért még nem hirdetett győzelmet az infláció felett. Ugyanakkor a gazdaság gyengülésével a figyelme egyre inkább a reálgazdasági kilátásokra terelődik. A piaci várakozások alapján a következő kamatdöntő ülésen akár az az 50 bázispontos kamatcsökkentése is lehet esély.

A kanadai jegybank második embere szerint a döntéshozók további előrelépést szeretnének látni a maginfláció terén, annak ellenére, hogy az éves infláció már elérte a 2%-os jegybanki célt. Carolyn Rogers, a jegybank alelnöke a Bloomberg New Voices torontói rendezvényén elmondta, hogy bár az árnyomás enyhülése "örömteli hír" a jegybank és a kanadaiak számára, még nem lehet győzelmet hirdetni.

Rogers, az első nem közgazdász, aki modern korban alelnöki pozíciót tölt be, 2021 decemberében csatlakozott a jegybankhoz, amikor az irányadó hitelkamatláb még csak 0,25% volt. Korábban hosszú karriert futott be a pénzügyi szabályozás területén, többek között a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság főtitkáraként dolgozott.

Az éves infláció augusztusban a jegybank által kitűzött 2%-os célértékre lassult, ami 2021 eleje óta a legalacsonyabb érték, a maginfláció pedig szintén enyhült, 2,35%-ra csökkent az előző havi 2,55%-ról.

Rogers szerint a döntéshozók szeretnék, ha a szolgáltatószektorban is tovább enyhülne az árnyomás, és a jegybank fenntartható módon szeretné visszahozni az inflációt a célértékre, bár elismerte, hogy az út során várhatóak nehézségek. Hozzátette azt is, hogy számos gazdasági adat érkezik még, mielőtt a jegybank október 23-án ismét kamatdöntést hozna.

Az infláció visszatérése a normál szintekre fontos siker a jegybank számára, miután a kanadai jegybank történetének egyik legagresszívebb kamatemelési ciklusát hajtotta végre. 2022 márciusától kezdve a központi bank kevesebb mint másfél év alatt emelte az irányadó kamatlábat 0,25%-ról 5%-ra, hogy megfékezze az elmúlt négy évtized legmagasabb inflációját.

Eddig a stratégia bevált, köszönhetően a lassuló globális növekedésnek, a helyreálló ellátási láncoknak és a mérséklődő energiaáraknak. Kanada inflációs rátája 6,1 százalékponttal csökkent, miután 2022 júniusában a csúcsérték 8,1% volt. Ez a leggyorsabb inflációs lassulás az 1980-as évek óta.

Most a jegybank egyre inkább attól tart, hogy az infláció a 2%-os célérték alá süllyed, ami mélyebb gazdasági lassulást eredményezhet, ezért nagyobb figyelmet fordítanak a növekvő munkanélküliségre és a gazdasági növekedésre.

A döntéshozók már három alkalommal csökkentették a kamatlábat június óta, így az irányadó rátát 4,25%-ra vitték le, és további csökkentésekben gondolkodnak.

Tiff Macklem, a kanadai jegybank elnöke a hónap elején megismételte, hogy a döntéshozók akár 50 bázispontos vagy annál nagyobb csökkentést is végrehajthatnak, ha az infláció és a gazdaság gyorsabban lassul a vártnál. Ugyanakkor azt is mondta, hogy ha a növekedés erősebb vagy az infláció tartósabb, akár a kamatcsökkentési folyamatot is megállíthatják.

Frances Donald, a Royal Bank of Canada új vezető közgazdásza szerint a kamatvágások mértéke kevésbé fontos, mint az, hogy hogyan alakul a gazdasági ciklus következő fázisa.

A kanadai jegybank júliusi monetáris politikai jelentésében 2,3%-os éves inflációs lassulást jósolt a harmadik negyedévre. A döntéshozók figyelmeztettek, hogy az úgynevezett bázishatások – az előző évi árváltozások hatása – valószínűleg felfelé tolhatják az inflációt 2024 végére.

Kiszámoló

Terrorcselekmények Európában

Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, ideje fellázadnunk a muszlim elnyomás ellen. Már ki sem lehet mozdulni otthonról, bármikor felr

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ursula von der Leyen bejelentette az EU új vezetőit, meglepő terület juthat a magyar jelöltnek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
duna lánchíd árvíz