Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről
Gazdaság

Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről

Portfolio
A Duna-menti területek egészén készültség van az árvízveszély miatt, ami a napokban sújtja Közép-Európát és benne Magyarországot. Bécsben már utcákat öntött el a Duna, de Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban is rossz a helyzet. Ausztriában és Csehországban több ember életét vesztette az áradások következtében. A lengyel kormány szükségállapotot hirdetett ki, és az Európai Unió segítségét kérte a katasztrófa kezeléséhez, Magyarország aktiválta az uniós mechanizmust. Kedd reggel Pozsonyban a Duna 950 centiméteren tetőzhet. Kedd reggel lezárták a Margitszigetet. Az OVF friss jelentése szerint a Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz. A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják. Cikkünket folyamatosan frissítjük az árvízhelyzethez kapcsolódó hírekkel.
Megosztás

A börtönök is részt vesznek az árvíz elleni védekezésben

A magyarországi börtönök felkészültek arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben, jelenleg 2500 fogvatartott és 700 büntetés-végrehajtási dolgozó áll készenlétben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel csütörtökön.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtási szervezet szükség esetén a börtönök falain belül és azokon kívül is közreműködik az érkező árhullám elleni védekezésben, ahogyan ezt legutóbb 2013-ban is tették.

A védelmi feladatokat irányító hatóságok, illetve a védelmi bizottságok felkérésére 500 alacsony biztonsági besorolású fogvatartottat, valamint 700 kollégánkat külső helyszínen, az országban bárhol képesek a védekezési munkálatokhoz biztosítani. Ők a gátakon homokzsákok töltésével, pakolásával, míg további kétezer fogvatartott kizárólag a börtön falain belül, a homokzsákok töltésével tudják segíteni a védekezést - mondta.

Szólt arról is, hogy a Váci Fegyház és Börtönben 120 fogvatartott mintegy 17 ezer homokzsák feltöltését kezdte meg az intézet területén belül, amelyeket az illetékes védelmi bizottság teherautókkal szállít el a zsákok rendeltetési helyére. Az intézet ezen felül külön intézkedéseket tesz a saját védelme érdekében is: a börtön Duna-parthoz legközelebb eső részén védvonalat épít, amelyet a dolgozók és a fogvatartottak homokzsákokkal erősítenek meg.

Emellett a Fővárosi Védelmi Bizottság megkeresésére keddtől a Margitszigeten vesznek részt az árvízi védekezésben a büntetés-végrehajtás munkatársai, Sopronkőhidán pedig az Ikva-patak áradása miatt kellett a segítség, itt rövid időn belül majdnem ezer homokzsákot töltöttek meg a bv-sek és a fogvatartottak, majd adtak át a Soproni Védelmi Bizottságnak.

Megosztás

Rétvári Bence: 2013-hoz képest sokkal fejlettebb az árvízvédelmi védekezőképesség

Habár Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebb a védekezőképesség, mint akkoriban - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten az MTI tudósítása szerint.

Rétvári Bence közölte, az egy héttel ezelőttihez képest a tetőzéskor a vízállás a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapesten is 6-6,5 méterrel lesz magasabb, a vízhozam ötször nagyobb lesz a folyón. Ugyanakkor 2013 óta jelentős árvízvédelmi fejlesztések valósultak meg 150 milliárd forint értékben: árvízvédelmi védvonalak fejlesztése, új létesítmények és záportározók építése, valamint mederrendezési beavatkozásokat is végeztek azóta – számolt be róla az államtitkár.

Megosztás

Lépett az E.On az árvíz miatt, több helyen már kikapcsolták az áramot

Megkezdte az árvízi védekezést az E.On, veszély esetén azonnal kikapcsolják az áramot – olvasható a cég közleményében.

Lépett az E.On az árvíz miatt, több helyen már kikapcsolták az áramot
Megosztás

Vízügy: alacsonyabban tetőzik az árvíz, mint 2013-ban

30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik az árvíz, mint 2013-ban – közölte a Vízügy.

Vízügy: alacsonyabban tetőzik az árvíz, mint 2013-ban
Megosztás

Négy áldozatot szedett Ausztriában az árvíz, több települést elzárt a víz

Ausztriában továbbra is magas a készültség, négyre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Négy áldozatot szedett Ausztriában az árvíz, több települést elzárt a víz
Megosztás

Súlyos az árvízhelyzet Lengyelországban, átszakadhat egy gát

Egyesített erőkkel küzdenek az árvíz ellen Lengyelország délnyugati részén, különösen súlyos a helyzet Nysa kisvárosban, Wroclawtól 90 kilométerre délre, ahol félő, hogy a Neisse (Nysa) folyó megemelkedett vízszintje miatt a belvárost védő helyi gát átszakadhat.

Súlyos az árvízhelyzet Lengyelországban, átszakadhat egy gát
Megosztás

Itt a lista: ezek a fürdők zárnak be az árvíz miatt

Az árhullám érinti több, a Duna mellett fekvő fürdő nyitva tartását – írja az Economix.

Itt a lista: ezek a fürdők zárnak be az árvíz miatt
Megosztás

Kipörgött Boris a Kárpát-medencéből, térképen a ciklon pusztítása

A napok óta felettünk levő Boris ciklon délnyugat felé elhagyta térségünket – írja Facebook-posztjában a Hungaromet.

Kipörgött Boris a Kárpát-medencéből, térképen a ciklon pusztítása
Megosztás

Itt a friss előrejelzés

A Hydroinfo adatai szerint Budapesten szombaton várható a tetőzés, 847 centiméteren (hétfő este 535 centiméteren állt a vízszint). Íme a legfrissebb előrejelzés:

hydroinfo
Megosztás

Háromra emelkedett a halálos áldozatok száma Csehországban

Már három halálos áldozata van a csehországi áradásoknak – írja az Újszó.

A morva-sziléziai régió rendőrségi igazgatója közölte, hogy két halottat találtak Krnovban. A régió a legsúlyosabban érintett terület, az összes áldozat innen származik, és hét személyt továbbra is eltűntként keresnek.

Csehországban összesen 13 500 embert evakuáltak és több mint 600 főt mentettek meg az áradásoktól. Ostravában és dél-Csehországban a legrosszabb a helyzet.

Megosztás

Lezárták a Margitszigetet

Hétfő estétől lezárva a rakpartok és keddtől a Margitsziget, változott a 34-es busz útvonala, a 2, a 2B és a 23-as villamos pedig keddtől nem jár a Széchenyi tér és a Március 15. tér között – tette közzé Karácsony Gergely facebook-posztjában.

Lezárták a Margitszigetet
Megosztás

Árvíz: teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Gemencben

A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok - közölte a Gemenc Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Árvíz: teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Gemencben
Megosztás

1400 katona van a gátakon

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel az MTI-vel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál. Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig.

A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak - tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az árvízi védekezéshez előzetesen kijelölte a bázislaktanyákat Győrben, Tatán és Szentendrén, ahol a felkészülést a hétvégén személyesen ellenőrizte, hétfőn pedig Neszmélyben és Pilismaróton megnézte a védekezést - olvasható a közleményben.

Megosztás

Jön az árvíz, hamarosan megérkezik a Szigetközbe!

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jön az árvíz, hamarosan megérkezik a Szigetközbe!
Megosztás

6-8 napra is elzárhatja a külvilágtól az árvíz az egyik magyar települést

6-8 napos elszigeteltségre készül az árvízhelyzet miatt Kisoroszi - számolt be a hirado.hu.

6-8 napra is elzárhatja a külvilágtól az árvíz az egyik magyar települést
Megosztás

860 centiméteres vízállás várható Budapesten

Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak köszönhető, amely még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

A szóvivő ugyanakkor azt is kiemelte: a vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Siklós Gabriella közlése szerint az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

Jelenleg minden bevethető munkatársuk a Lajtánál és a Dunánál van

- hangsúlyozta a szóvivő, megerősítve, hogy mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Hozzátette, hogy a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják,

itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Siklós Gabriella a védekezéssel kapcsolatban beszámolt az úgynevezett szükségtározó esetleges megnyitásáról is.

Ismertetése szerint ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják - ahogy fogalmazott - "megskalpolni", kieresztik a vizet egy jó pillanatban egy nagyobb területre.

Ezzel az eljárással adott esetben például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható

- mondta Siklós Gabriella.

(MTI)

Megosztás
Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Talajkiemeles_6os_blokk_2023_10_09