Szabados Richárd: Gőzerővel készítjük a támogatási programokat
Gazdaság

Szabados Richárd: Gőzerővel készítjük a támogatási programokat

Portfolio
A célunk, hogy olyan államtitkárság jöjjön létre, ami sokkal közelebb van a piachoz, az ügyfelekhez, a kis- és középvállalkozásokhoz - jelentette be bemutatkozó háttérbeszélgetésén Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kkv-kért felelős államtitkára, aki egyúttal ismertette két helyettes államtitkárának személyét, alapvető feladataikat, és az államtitkárság működésének alapelveit, pilléreit.
Jöjjön el a vállalkozói konferenciasorozatunk kecskeméti állomására, ahol a gazdasági és pénzügyi aktualitásokkal, a finanszírozási megoldásokkal, és a versenyképesség növelésének lehetőségeivel foglalkozunk. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Hunyadi László felel majd helyettes államtitkárként a vállalkozásfejlesztésért (eddig a vállalkozásfejlesztési főosztályt vezette), valamint Szolnoki Szabolcs felel a jövőben is a technológiai területért a KKV államtitkárságon. A vállalkozásfejlesztési ágon az MFFÜ, a másik ágon a Neumann Technogiai Platform lesz a lebonyolító ügynökség - ismertette.

Azt a tapasztalatot, amit az elmúlt 20 évben bankárként a cégek finanszírozáshoz juttattásásában, projektmenedzsmentben, a cégekkel való kapcsolattartásban szereztem, szeretném kamatoztatni az államtitkárságon - vezette fel céljait az újonnan kinevezett államtitkár.

A Portfolio múlt héten jelentetett meg interjút az államtitkárral:

Nyitott államtitkárság felállítását célozza, amely sokkal közelebb van a piachoz és az ügyfelekhez.

Munkájukat adatokra és statisztikákra fogják alapozni.

Fontos alapelvként említette meg az egészséges patriotizmust: magyarországi cégeket, magyar tulajdonúakat, magyar munkaerőt alkalmazó vállalkozásokat részesítené előnyben az államtitkárság. A csúcstechnológiákhoz való hozzáférés támogatása is fontos alapelv a működés során - ismertette. A következő pillér pedig a fenntarthatóság, a cégek ESG-követelményeinek való megfelelést segíteni fogják, említette példaként. Ellátásbiztonság és önellátás - bizonyos iparágakban ki kell nevelődjön néhány kkv, amely fontos szerepet kap a nagyvállalatok mellett - sorolta.

Azt is bejelentette: ezen a héten minden érintett vállalkozói szervezet vezetőjével találkozni fog, említette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, és KAVOSZ-t.

Abból építkezik majd az államtitkárság, amit a cégek mondanak, ezt építjük be a programba - folytatta. Szerinte óvatos optimizmus jellemzi a magyar gazdaságot, de sok a feladat.

Gőzerővel készítjük a támogatási programokat a cégeknek

- vetítette előre.

Az őszi gazdaságélénkítő program első elemei már a napokban megjelenhetnek - fogalmazott Szabados Richárd.

Emlékeztetett arra is, hogy jelenleg is futnak vállalkozásfejlesztési célú, uniós forrásokból finanszírozott projektek, de itt újabb ajtókat és csapokat szeretnének megnyitni. A cél a következő programok esetében, hogy a feltételek enyhítése, az adminisztráció könnyítése, a források kombinálásának lehetősége, valamint a hatékonyabb tanácsadás - fűzte hozzá. Konkrét cél továbbá az exportáló kkv-k célzott támogatása. Fontos program lesz továbbá az eszközbeszerzések támogatása, ami egy beruházásösztönző program keretében valósulna meg - jegyezte meg.

A gazdaságélénkítő akcióterv konkrét összegeiről még nem beszélhet a program jelenlegi fázisában - derült ki egy kérdésre adott válaszából. Jelenleg már a minisztériumok beadják az irányelveiket a költségvetés tervezése során, ebből a PM készít egy kormányelőterjesztést, jelenleg az NGM ennek a javaslatcsomagnak az előkészítését csinálja.

A KKV-definíciót is szeretnénk challengelni - jelezte az államtitkár. Vannak arra javaslataink, hogy ennek a fogalomnak a tartalmát hogyan alakítjuk át - mondta.

November közepén lesz egy EU-szintű kkv-közgyűlés. Akár itt is előkerülhet a kkv definíciójának felülvizsgálata - vetítette előre.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
dunaferr dunaujváros