Óriási bajban a Titanic gyártója - Végleg felszámolhatják a legendás hajógyárat?
Gazdaság

Óriási bajban a Titanic gyártója - Végleg felszámolhatják a legendás hajógyárat?

MTI
Csődgondokság alá kerül az észak-írországi Harland and Wolff hajógyár, amely a világ egyik leghíresebb hajóját, a tragikus sorsú Titanicot is építette.

A cég hétfői bejelentése szerint a csődvédelmi eljárás a vállalatcsoportot összefogó Harland and Wolff Group Holdings központját érinti, a cég négy gyára - a belfasti üzem, ahol az 1912-ben elsüllyedt Titanic is készült -, valamint az angliai és a két skóciai telep folytatja működését.

A cégvezetés tájékoztatása szerint megalapozott az a várakozás, hogy a vállalatcsoport új tulajdonosi irányítás alatt működhet majd tovább.

Az értékesítési eljárást a Rothschild & Co. pénzügyi szolgáltató végzi. A pénzintézet hétfőn közölte, hogy máris számos potenciális befektető jelezte érdeklődését a Harland and Wolff részbeni vagy teljes felvásárlása iránt, és az első pályázati fordulót hamarosan kiírják.

A hajógyártó üzemek holdingvállalata júliusban 200 millió font sürgősségi hitelgaranciát kért az akkori parlamenti választások után frissen hivatalba lépett munkáspárti kormánytól, amely azonban megtagadta a kérés teljesítését.

A Harland and Wolff öt éven belül másodszor kerül csődgondokság alá, de a 2019-ben lezajlott előző csődeljárás során sikerült megmenteni a céget.

A hajógyár leghíresebb gyártmánya, a Titanic - a legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz addig alkotott - első útján, 1912. április 15-re virradó éjjel jéghegynek ütközött a kanadai partoktól 640 kilométerre. A New Yorkba tartó, csaknem 40 kilométeres sebességgel haladó, 52 ezer tonnás Titanic oldalán az ütközés 91 méter hosszú léket ütött, és a hajó néhány óra alatt elsüllyedt.

A fedélzeten tartózkodó 2223 ember közül 1517-en vesztették életüket a katasztrófában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
dunaferr dunaujváros