Ördögi kör: a gazdaság szenvedése súlyosan érinti a kínai államot
Gazdaság

Ördögi kör: a gazdaság szenvedése súlyosan érinti a kínai államot

Portfolio
A kínai gazdaság tartós lassulása mögött az ingatlanpiac visszaesése és a helyi önkormányzatok pénzügyi nehézségei állnak. Az elmúlt két évtizedben a kínai háztartások vagyonának jelentős része ingatlanba áramlott, ám 2020-tól Peking szigorúbb fellépése a fejlesztők adósságfüggőségével szemben megváltoztatta a helyzetet.

Az S&P Global Ratings elemzői szerint az ingatlanok értékcsökkenése és a fejlesztők földvásárlásainak visszaesése jelentősen csökkenti a helyi önkormányzatok bevételeit – idézi az elemzést a CNBC.

Előrejelzésük szerint három-öt év szükséges az önkormányzati pénzügyek helyreállásához.

Wenyin Huang, az S&P Global Ratings igazgatója figyelmeztet: "A bevételek helyreállításának késedelme elhúzódhat az adósság stabilizálására tett kísérletek miatt, miközben az eladósodottság tovább növekszik. Hozzátette, hogy a makrogazdasági ellenszél továbbra is akadályozza az önkormányzatok bevételtermelő képességét.

A helyi hatóságok idén fokozott erőfeszítéseket tesznek a bevételek növelésére. Több tucat kínai vállalat kapott felszólítást akár 1994-ig visszamenő adóhátralékok befizetésére. Ez a lépés felháborodást keltett a szereplők körében és tovább rontotta az üzleti bizalmat.

A nemzeti adóhatóság júniusban elismerte ezeknek az intézkedéseknek a létezését, de rutineljárásnak minősítette őket. Tagadta az "országos, iparági szintű, célzott adóellenőrzésekre" vonatkozó állításokat.

Az elemzők szerint a bevételek növelésének egyszerű módja a gazdasági növekedés lenne, de a kínai hatóságok az adósságszint csökkentésére összpontosítanak. Ez megnehezíti a fogyasztás által vezérelt növekedésre való átállást, tehát maga is hátráltatja a növekedést.

A Morgan Stanley közgazdászai rámutatnak, hogy a jelenlegi adósságleépítési erőfeszítések a növekedés visszafogását eredményezik, ami végül magasabbra küldheti a GDP-arányos adósságrátát. Előrejelzésük szerint a harmadik negyedévben a GDP várhatóan 4,5%-kal nő az előző évhez képest, elmaradva a hivatalos 5% körüli céltól.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DKRCS20240915018