Karácsony Gergely figyelmeztetést adott ki, azonnali intézkedéseket követel az árvíz
Gazdaság

Karácsony Gergely figyelmeztetést adott ki, azonnali intézkedéseket követel az árvíz

Portfolio
Az elmúlt évtized legnagyobb árvize fenyegeti Budapestet, és a fővárosi hatóságok már megkezdték a felkészülést a közelgő katasztrófára. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere vasárnapi tájékoztatójában részletesen ismertette az árvízvédelmi intézkedéseket, amelyek célja a város védelme és a lakosok biztonsága.

Az előrejelzések szerint a jövő hét második felében egy jelentős árvizet várhatunk, amely hosszú ideig fennállhat, mivel az esőfolyások folyamatosan növelik a Duna vízszintjét. A helyzet súlyossága miatt a fővárosi cégek és intézmények már elkezdték az árvízvédelmi munkálatokat – ismertette a főpolgármester.

Karácsony Gergely elmondta, a legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy hétfő este 8 órától lezárják mind a pesti, mind a budai alsó rakpartot.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy minden olyan járművet, amely ezen a területen parkol, a lehető leghamarabb el kell szállítani. Különösen fontos, hogy az autók eltávolítására minél előbb sor kerüljön, hogy a későbbiekben ne legyen szükségük a hatóságoknak azokat elszállítaniuk.

A várakozások szerint kedden a víz elönti a pesti alsó rakpartot. Emellett a Margitsziget és a Római-part területeit is érinteni fogja az árvíz.

A Királyok útján egy négy kilométer hosszú agyaggátat építenek, hogy megvédjék az ott élő embereket. Ezen a napon le kell zárni a Királyok útját is.

A Margitsziget védelme érdekében homokzsákokkal fognak védekezni, a munkálatok gépesítve zajlanak.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy bár sokan szívesen segítenének a pakolásban, jelenleg nem szükséges további önkéntesek bevonása.

A főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy az árvíz közelébe látogatva legyenek különösen óvatosak, mivel a sodrás nagyon erős lehet, és az előrejelzések jelenleg kiszámíthatatlan időjárást mutatnak.

A főpolgármester végül megköszönte minden árvízvédelmi munkában részt vevő személy munkáját, valamint a budapestiek türelmét és megértését.

Az esőzések súlyos károkat okoztak

Az elmúlt napok esőzései miatt Közép-Európában több helyen okozott súlyos károkat az árvíz,

Csehországban és Ausztriában tízezreket kellett evakuálni, valamint sok autópályán, vasútvonalon teljesen megbénult a közlekedés.

A katasztrófavédelemnek Magyarországon is sok riasztásra kellett kivonulnia. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a késő esti órákban másodfokú, narancssárga riasztást adott ki széllökés veszélye miatt a HungaroMet, a szél Somogy, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Komárom-Esztergom és Zala vármegyében okozta a legtöbb gondot.

A legtöbb esetben fő- és mellékútra dőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek miatt kértek segítséget, de akadt, ahol a közlekedési jelzőlámpa felfüggesztése szakadt le, vagy a ház tetejéről a cserepeket sodorta a parkoló autókra a szél.

A HungaroMet időjárási előrejelzése szerint sok helyen van kilátás további heves esőzésekre Magyarországon. A Dunántúlon pedig viharos erejű széllökésekre kell készülni vasárnap.

Címlapkép: Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert A fotó forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
msci index befektetés részvényindex