Portfolio signature

Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Portfolio
Az OECD friss "Education at a Glance" jelentése részletes áttekintést nyújt a tagországok oktatási rendszereiről. A jelentés szerint Magyarországon a középfokú végzettség nélküli felnőttek jelentős hátrányban vannak a munkaerőpiacon. Ráadásul akiknek a szülei nem rendelkeznek középfokú végzettséggel, nagyon kis eséllyel szereznek diplomát. A jelentés rávilágít, hogy az oktatási rendszer finanszírozása Magyarországon alacsonyabb szinten áll az OECD átlagához képest. Megállapítják, hogy itthon – csakúgy mint sok más országban – komoly pedagógushiány van.

Magasabb végzettség, több munkalehetőség

Az OECD jelentése szerint a középfokú végzettség nélküli felnőttek jelentős hátrányban vannak a munkaerőpiacon, ami igaz Magyarországra is. A 25-34 éves korosztály körében a középfokú végzettséggel nem rendelkező fiatalok foglalkoztatottsági rátája mindössze 62%. Ezzel szemben azok, akik legalább középfokú végzettséget szereztek, 86%-os foglalkoztatottsági arányt élveznek.

Ez a különbség rendkívül jelentős, hiszen a végzettséggel nem rendelkezők sokkal kisebb eséllyel jutnak munkához, mint végzett társaik.

A dokumentum arra is rávilágít, hogy az alacsony végzettségűek nem csupán kisebb eséllyel találnak munkát, de amennyiben sikerül is elhelyezkedniük, gyakran nagyon alacsony bérből kénytelenek megélni.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyit költ Magyarország oktatásra?
  • Mekkora eséllyel szereznek diplomát, akiknek a szülei nem diplomások?
  • Milyenek a középfokú végzettségűek munkapiaci kilátásai?
  • Mennyien hagyják el túl korán az iskolát?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés