Már a nyugdíjasoknak sem kegyelmez a kínai vezetés
Gazdaság

Már a nyugdíjasoknak sem kegyelmez a kínai vezetés

Portfolio
Kínában több, mint 40 év óta újra emelni kényszerülnek a nyugdíjkorhatárt. A gazdaság lassul, a népesség öregszik el, így a mostani rendszer már fenntarthatatlanná vált. Eközben viszont a fiatalok munkanélküliségi rátája 17% feletti.

Kína 1978 óta először emeli a nyugdíjkorhatárt, amely lépés várhatóan lassítani fogja a munkaerő csökkenését és támogatja a gazdaságot. Az ország legfelsőbb törvényhozói testülete jóváhagyott egy tervet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésére, jelentette pénteken a hivatalos Hszinhua hírügynökség. A következő 15 év során a férfiak nyugdíjkorhatára 60 évről 63-ra, míg a nőké 58-ra emelkedik a jelentés szerint. A változás 2025. január 1-jén lép hatályba.

A jóváhagyás követi a Kínai Kommunista Párt júliusi bejelentését, miszerint a nyugdíjkorhatár "önkéntes, rugalmas módon" fog emelkedni. Az, hogy több ember tovább dolgozhat, segíthet ellensúlyozni azokat a demográfiai nehézségeket. Azonban a kínai lakosság egyre elégedelenebb. Az ingatlanárak és a részvényárfolyamok eséses erodálják a kínai háztartások megtakarításait. Egy ilyen helyzetben a nyugdíjkorhatár emelése kockázatos lépés lehet a politikai vezetés számára.

Ezt a kockázatot jól mutatja, hogy a tervről ezen a héten folytatott parlamenti vita dühös reakciókat váltott ki a közösségi médiában, ahol sokan panaszkodtak a rossz munkaerőpiaci helyzet miatt. Egyes felhasználók rámutattak arra is, hogy a munkaadók gyakran hátrányosan megkülönböztetik az idősebb munkavállalókat, amely problémát a kormány a múlt hónapban megígérte, hogy kezelni fogja.

Azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Kína nyugdíjkorhatára a világon az egyik legalacsonyabb, annak ellenére, hogy az élettartam jelentősen megnőtt. Az 1970-es évektől kezdve a fehérgalléros dolgozók nyugdíjkorhatára a férfiaknál 60, míg a nőknél 50 és 55 év között mozgott.

A várakozások szerint a nagyobb adóalap és a juttatások késleltetett hozzáférhetősége enyhíteni fogja a kormányra nehezedő nyomást. Az előrejelzések szerint a 65 évnél idősebbek aránya 2035 körül elérheti a lakosság 30%-át, szemben a 2021-es 14,2%-kal – jelentette a CCTV állami műsorszolgáltató egy keddi jelentésében. Eközben a Bloomberg Economics szakértője Zhu arra is rámutatott, hogy a 16-24 évesek munkanélküliségi rátája júliusban 17,1%-ra nőtt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
útfelújítás