Portfolio signature

Egyre óvatosabbak a magyar béremelési álmok - A képzett dolgozók nagyot bukhatnak

Portfolio
Miután Nagy Márton gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a minimálbér elérheti az átlagbér 50%-át, mindenki nagy béremelésre számított a következő években. Ennek az elérése ugyanis 18-20%-os emeléssel lett volna kivitelezhető. Mostanra azonban hivatalossá vált, hogy valójában az 50%-os törekvés csak néhány fontos megszorítással igaz, így viszont sokkal visszafogottabb lehet a legkisebb bér emelése. A képzett dolgozók pedig még kisebb emelésekre számíthatnak. Cikkünkből az is kiderül, hogy mekkorára.

Amikor a kormány tisztviselői néhány hete arról beszéltek, hogy a minimálbérnek 2027-re el kell érnie az átlagkereset felét, akkor hatalmas, 18-20%-os béremelésre lehetett számítani a következő három évre, mivel a minimálbér az átlag 40%-a körül mozgott az elmúlt években.

Ugyan az erőltetett béremelésnek számos kockázata van (kezdve az ár-bér spiráltól egészen a vállalati csődökig), nem lett volna meglepő (és teljesen indokolatlan) annak fényében, hogy a hazai minimálbér az EU sereghajtója lett. Lehet ezt persze azzal korrigálni, hogy a szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) ennél magasabb, ettől függetlenül tény, hogy a magyar minimálbér leszakadt nemcsak az EU-s, hanem a régiós versenyben is.

Minimum_wages,_July_2024_and_July_2014_(levels,_in_euro_per_month_and_average_annual_growth,_in_%)_

Szépen lassan azonban kiderült, hogy a kabinet igazából nem is úgy gondolta az átlagbér felének az elérését, ahogy elsőre tűnt. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának egyik ülésén arra jutottak a felek, hogy ne a bruttó átlagkeresetet vegyék figyelembe, amikor az 50%-os arányról beszélnek, hanem az úgynevezett "rendszeres béreket". Ebben nincsenek benne a jutalmak, egyszeri juttatások, illetve egyéb prémiumok.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyivel nőhetnek a bérek Magyarországon a következő 3 évben?
  • Milyen tényezők befolyásolhatják a bérek emelkedését?
  • Mekkora emeléssel lehetne elégedett a kormány?
  • Mekkorát emelkedhet a minimálbér, a bérminimum, illetve az átlagbér?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés