Nem az a kérdés, hogy vág-e az EKB, hanem, hogy milyen gyorsan
Gazdaság

Nem az a kérdés, hogy vág-e az EKB, hanem, hogy milyen gyorsan

Szerdán - egy kis szünet után - újra nekieshet a kamatoknak az Európai Központi Bank. Igazából nem is az a kérdés, hogy lazít-e a mostani kamatdöntő ülésén az eurózóna monetáris hatósága. Sokkal inkább az, hogy nem indította-e az EKB a kamatcsökkentését túl későn és túl lassan, hozzájárulva az európai gazdaság szenvedéséhez. Több elemző a pocsék gazdasági adatok láttán még azt is felveti, hogy az EKB az idén még vészhelyzeti kamatcsökkentésre is rákényszerülhet, hiszen az antiinflációs érvei elfogyni látszanak, miközben a növekedési problémák egyre erőteljesebbek.

Az elmúlt néhány hónapban sokat bonyolódott az Európai Központi Bank (EKB) helyzete. Hosszú időn keresztül egyértelmű volt a képlet: a mandátumának megfelelően a történelmi magasságokba szökő infláció ellen küzdött, a növekedési kihívások érthetően másodlagosak voltak. Ám ahogy csökkent az infláció, úgy vált egyre bizonytalanabbá, hogy mekkora monetáris szigorra van szükség. Ugyan az EKB a szolgáltatószektori infláció ragadós voltát hangsúlyozta, azonban eközben lehet, hogy sokáig rossz helyre figyelt. Emiatt mára nem az lett a kérdés, hogy mikor és mennyivel folytatja a kamatcsökkentési ciklusát az EKB, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire késett el a kamatcsökkentésekkel és behozható-e még a lemaradás.

Hogy állunk inflációs fronton?

Az előző kamatdöntő ülésen még az EKB óvatosságát azzal indokolta, hogy a szakszervezeti bértárgyalásokon magas béreket alkudtak ki az első negyedévben, ami fenntarthatja a magas árnyomást a szolgáltatószektorban. Azonban azóta a helyzet minden fronton sokat változott. Inflációs fronton az augusztusi infláció kifejezetten kedvező lett, hiszen az infláció 2,2%-ra, a maginfláció pedig 2,8%-ra csökkent.

Eközben a második negyedévben a szakszervezetekkel kialkudott bérek az előző évhez képest csupán 3,6%-kal nőttek, ami érdemi csökkenés az első negyedéves 4,7%-os növekedéshez képest. Emiatt az EKB egyetlen igazi érve a tartásra el is illant.

Ráadásul az EKB számára kifejezetten kedvező az is, hogy az inflációs várakozások már horgonyzottnak tűnnek. Például a a lakosság körében már huzamosabb ideje többségben vannak azok, akik az infláció további csökkenésére számítanak.

Mi a helyzet a növekedéssel?

Növekedési oldalról a helyzet nem lett jobb az elmúlt hónapokban, sőt. A második negyedévben az euróövezet csupán 0,2%-kal növekedett az előző negyedévhez képest és igazából 2022 vége óta a recesszió szélén táncol az euróövezet. Ráadásul egyértelmű jelei vannak annak, hogy ez a közeljövőben akár gyorsan romolhat is.

A beérkező havi adatok alapján a helyzet gyorsan romlik. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 2022 vége óta az aktivitás csökkenését jelentő 50 pont alatt tartózkodik, a feldolgozóipari termelés a kínai lassulás miatt nem képes kijönni a recesszióból. Ráadásul a Volkswagen is hosszú idő után német gyárakat zárna be.

A szolgáltatószektori BMI valamivel 50 pont alatt tartózkodik, de erőteljes növekedés erről az oldalról sem várható. A kiskereskedelmi forgalom ismét visszaesést mutat, míg az euróövezeti háztartások egyre többet takarítanak meg és fizetik vissza adósságaikat (mérlegleépítés). Az egyetlen stabilitást az adja, hogy a munkanélküliségi ráta még alacsony.

Eközben az ingatlanszektor sem talál magára. Az építőipari BMI a 2013-as indulása óta nem volt ilyen alacsony szinten (a koronavírust leszámítva) és az ingatlanárak is esnek éves alapon.

Mit jelent ez a monetáris politikának?

Összességében az inflációs kilátások tovább javultak az elmúlt hónapokban, miközben a szakszervezetek által kialkudott bérnövekedés nagyot csökkent a második negyedévben. Eközben a bejövő reálgazdasági adatok alapján növekszik az esélye, hogy újra recesszióba csúszhat az euróövezet, de legalábbis annyi mindenképpen kijelenthető, hogy egyáltalán nem látszanak a fellendülés jelei.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az elemzői konszenzus 25 bázispontos kamatcsökkentést vár a mostani ülésen és decemberben is.

Egyes elemzőházak szerint akár vészhelyzeti kamatcsökkentésre is szükség lehet novemberben, amennyiben a reálgazdasági kilátások tovább romlanak.

Beszélnünk kell az EKB különböző kamatairól
Jelenleg az EKB betéti kamata 3,75%-on áll, míg a refinanszírozási kamata 4,25%, a hitelkamata pedig 4,5%. A várakozások szerint a betéti kamat 25 bázisponttal 3,5%-ra csökkenhet, a refinanszírozási kamat pedig 3,65%-ra (azaz 60 bázisponttal), míg a hitelkamat 3,9%-ra csökkenne (60 bázispont). A két 60 bázispontos csökkenés egyrészt a 25 bázispontos kamatcsökkentésnek köszönhető, másrészt pedig annak a márciusi döntésnek a következménye, hogy a jegybank közelíteni akarja egymáshoz a különböző kamatokat.
Ennek célja, hogy az EKB hatékonyabbá tegye az eszköztárát. Erre a lépésre a mennyiségi korlátozás (QT) korábbi bevezetése és fenntarthatósága miatt van szükség, azért, hogy a likviditás szűkölésével párhuzamosan a bankok kedvezőbb feltételek mellett juthassanak finanszírozáshoz. Ez a piac által tudott és várt lépés, emiatt ennek addicionális piaci hatása nem lesz feltehetőleg.

A jegybank továbbá ezen az ülésen teszi közzé az Inflációs jelentését és ezzel együtt a részletes előrejelzését. Itt fontos lesz majd figyelni, hogy mennyivel csökkenti a növekedésre vonatkozó előrejelzését, mivel ezen a ponton már elsősorban erre figyelhetnek a befektetők.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euro juan