Kiderült: hatalmas szabadságot kapnak a magyar betegek
Gazdaság

Kiderült: hatalmas szabadságot kapnak a magyar betegek

MTI
|
Portfolio
A pandémia után újra felívelőben van az orvos-beteg találkozások száma. Erről a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára beszélt a közmédiának szerdán Balatonfüreden, egy szakmai konferencián.
Már csak hetek vannak hátra és jön a Portfolio legfontosabb egészségügyi konferenciája. Most érdemes regisztrálni:

Takács Péter a XXVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XXI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitója előtt elmondta: az orvos-beteg találkozások száma a koronavírus-járvány előtt az alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban csaknem 70-77 millió alkalmat jelentett évente, majd a pandémia alatt radikálisan, évi 55 millió környékére esett vissza, azonban most újra felívelőben van.

Így a betegeknek egyre inkább az lehet az érzésük, hogy nehezebben jutnak hozzá az ellátáshoz

– jegyezte meg az egészségügyi államtitkár, éppen ezért fontosnak nevezve a transzparenciát.

Erre nyújt megoldást a már hárommillió felhasználóval rendelkező Egészségablak applikáció, amelyben online időpontfoglaló is működik. Mostanra már a járóbeteg szakrendelők túlnyomó többsége csatlakozott is a rendszerhez – tette hozzá.

Az applikációt használó beteg a mobiltelefonján keresztül az egész ország szakrendelőire rálát, és ha a legközelebbiben nem talál időpontot, lehetősége nyílik arra, hogy Magyarország más területén is igénybe vegyen ellátást. Ez jelenleg csak a nem beutaló köteles ellátásoknál működik, de a jövőben a beutalót igénylő ellátásokra is tervezik kiterjeszteni – ismertette. Tehát ha valaki nem a területi ellátási kötelezettség szerinti rendelőbe kap időpontot, akkor már a jogszabály szerint nem lehet „elhajtani” a pácienst - egyértelműsítette Takács Péter. 

Takács Péter kiemelte: a lehetőség a szolgáltatóknak is előrelépést jelent, kisebb az adminisztrációs teher és a telefonos forgalom. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a webes foglalási lehetőség nem jelenti a klasszikus telefonos vagy személyes időpontfoglalás megszűnését.

Az Economx beszámolója szerint azt is mondta, hogy az állami- és magánellátás viszonyáról elmondta, hogy a szétválasztási folyamat végére érnek lassan.

Az orvosok teljesítményével kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy

a gyógyítók 10-15 százaléknak a teljesítménye esett vissza, és az általuk képviselt etikátlan betegellátás rányomja az egészségügyre a bélyeget.

Már csak hetek vannak hátra és jön a Portfolio legfontosabb egészségügyi konferenciája. Most érdemes regisztrálni:

A konferencia megnyitóját követő egészségpolitikai fórumon Nagy András Csaba, a Medicina 2000 Szövetség elnökségi tagja ismertette szervezetük idei éves állásfoglalását, amelyben felhívta a figyelmet az egészségügy állandósult humánerőforrás-problémájára. Továbbá jelezte: szövetségük különösen érdekelt az előjegyzési idők csökkentésében, a finanszírozási problémák javításában, valamint indokoltnak tartanák az önkormányzati tulajdonú szakrendelők államosításának végleges elvetését is.

Az elhangzottakra reagálva Takács Péter kiemelte: ebben a kormányzati ciklusban biztosan nem lesz államosítás.

Szólt arról is, hogy az orvosok nyugdíj utáni továbbfoglalkoztatásának szabályait egyszerűsítették – és az őszi parlamenti ülésszakban tovább egyszerűsítik –, a szakdolgozók esetében pedig a munkáltató maga dönthet a foglalkoztatásról.

Az egészségügyi államtitkár a konferencián az online időpontfoglaló rendszerhez való csatlakozásra biztatta azokat a szakrendelőket, amelyek még nem tették meg azt.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese a konferencián arról beszélt: a járóbeteg-ellátó rendszer esetszáma 2023-ban 67 millió volt, 2024-ben pedig eléri 70 milliót.

Az ellátás több mint 70 százalékban a kórházakhoz integrált szakrendelőkben történik, és 30 százalékban az önálló járóbeteg szakrendelőkben, amelyeknek kétharmada Budapesten vagy a fővárosi agglomerációban van – közölte.

Az Economx arról írt, hogy az előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen. Szóba került, hogy a szakrendelők esetleg egy ezer forintos lemondási díjat vezessenek be, ez nem vizitdíjat jelentene. Technikailag ez úgy nézne ki, hogy elkérnek a betegtől az időpont foglalásakor egy jelképes összeget, amit ha megjelenik a rendelésen, akkor visszakapja.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tüzes vita az elnökjelöltek között: Kamala Harris sarokba szorította Donald Trumpot
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet