Gombamód jelennek meg az új foglalkoztatási formák
Gazdaság

Gombamód jelennek meg az új foglalkoztatási formák

Kriptobányászok, influenszerek, AI-lektorok és a platformgazdaság (gig economy) munkavállalói – a digitális forradalom, a koronavírus-járvány és a mesterséges intelligencia boomja nyomán gombamód szaporodnak az új foglalkoztatási formák. A fizetések is olyan online platformokon áramlanak, amelyekre a hatóságok zömének nincs rálátása. Összegyűjtöttük, hogy kik, hogyan dolgoznak ebben az új világban, és milyen veszélyekkel néznek szembe.

A digitális forradalom számos különleges foglalkoztatási formát hozott létre, amelyek jelentősen eltérnek a hagyományos munkavégzési módoktól. Rugalmasságuk révén nagymértékben átalakították a munka világát, és lehetőséget nyújtanak az embereknek arra, hogy növeljék az önállóságukat, megvalósítsák önmagukat vagy akár jelentős vagyonokat halmozzanak fel – márpedig a fiatalabb generációknak és a nők közül sokaknak ez minden vágya.

Szabadúszó? Ugyan, az már old school!

A távmunka vagy a home office intézményéről számtalanszor sorakoztattunk már fel pro és kontra érveket. Előbbiek közé tartozik, hogy ha a munkavállalók otthonról vagy lényegében bárhonnan elvégezhetik a feladataikat, általában kiegyensúlyozottabbak lesznek, mert könnyebb megvalósítaniuk a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Emellett jelentősen csökken az utazási idő és az ezzel járó költségek szintje is.

Például a szabadúszás (freelancing) nem csak nagyfokú önállóságot biztosít, hanem azáltal, hogy űzői önállóan dolgoznak, és projektalapon vállalnak munkákat ügyfeleiktől – gyakran kizárólag online platformokon keresztül –, kivételes változatosságot nyújt. Emellett a saját időbeosztás kialakítását is új dimenzióba emeli például a 8-tól 16 óráig kötelezően a számítógép előtt töltött home office-hoz képest.

Ez azonban egy lassan már old schoolnak számító munkavégzési forma, oly gyorsan bukkannak fel a semmiből az újabb és újabb digitális, táv- és részmunka modellek.

Alacsony belépési küszöb

A platformgazdaság (gig economy) munkavállalói például rövid távú, eseti jellegű munkákat végeznek olyan digitális platformokon keresztül, mint az Uber, a Lyft vagy a TaskRabbit. A rugalmasság és a gyors pénzkereset mellett ezek előnye, hogy alacsony a belépési küszöb, vagyis viszonylag kis ráfordítással (autó, laptop, motor) és akár teljesen más irányú végzettséggel is részt lehet venni a munkavégzésben.

A crowdsourcing keretében a vállalatok és más szervezetek az online megoldások segítségével tömegeket vonnak be különböző feladatok elvégzésébe az adatgyűjtéstől a véleményezésen és terméktesztelésen át a kreatív munkákig. Míg ők gyors és költséghatékony kivitelezést nyernek, az egyének a másik oldalon változatos és jellemzően szintén csaknem bárhonnan végezhető pénzkereseti lehetőséggel gazdagodnak.

A digitális nomádok miközben távmunkát végeznek, folyamatosan utaznak, kihasználva a digitális technológia nyújtotta előnyöket. Így változatos élményekre és tapasztalatokra tesznek szert, gyakran korábbi lakhatási és megélhetési költségeik töredékéért. Árnyoldalai is vannak persze az effajta létnek: a megszakadó emberi kapcsolatok, a gyökértelenség, a magány és a gyakran ergonómiailag, de az időeltolódás miatt is kényelmetlen munkakörnyezet. Nem beszélve a rendszeresen felmerülő egészségügyi ellátási problémákról (esetleges műtétek finanszírozása, táppénz stb.), hosszú távon pedig a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről.

A legfrissebb HR trendekről szóló cikkeink itt elérhetőek. Kirúgás, harc a munkatársakkal, kiégés, kibírhatatlan kollégák, vagy éppen a Z generáció kihívásai? A munka világának változásait folyamatosan követjük.

Virtuálisból valódi vállalkozások

Digitális világunk új szereplői az influenszerek is. A tartalomkészítés ma már jövedelmező karrier lehet, és egyre több vállalat támaszkodik a nagy közösségi médiaeléréssel rendelkező emberekre termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésekor. Sok fogyasztó, különösen a fiatalabb közönség pedig ma már kifejezetten szkeptikus a nyomtatott és a tömegmédiából áradó marketinggel szemben, és inkább hallgatnak egy népszerű TikTokkerre vagy bloggerre. Közülük pedig egyre többen működtetnek valódi vállalkozásokat, foglalkoztatnak embereket és végeznek professzionális kreatív vagy éppen szerkesztői munkát, menedzselnek rendezvényeket, fejlesztenek és értékesítenek termékeket.

A digitális világ számos, korábban elképzelhetetlen lehetőséget nyújt az embereknek a vállalkozói szférában is anélkül, hogy el kellene hagyniuk a lakásukat, gyakorlott üzletemberként kellene fellépniük, illetve jelentősebb anyagi vagy infrastrukturális beruházást kellene eszközölniük. Bármikor lehetnek enélkül is kriptobányászok, e-kereskedők vagy végezhetnek dropshippinget.

Az amerikai népszámlálási hivatal szerint az amerikai háztartások 20%-a rendelkezik valamilyen passzív jövedelemmel, a millenniumi generációnak pedig már a 36%-a. Tartalomgyártás, tokenek, influenszerek által tartott tanfolyamok – a lehetőségek tárháza szinte végtelen, főleg, ha az ember elég kreatív, és folyamatosan követi az aktuális digitális trendeket.

Covid- és AI-éra

A koronavírus-járvány új és máig nem szűnő lendületet adott az online oktatásnak világszerte. A digitális platformok a korábbinál sokkal szélesebb tanulói bázis elérését teszik lehetővé, rugalmasságot biztosítanak az időbeosztásban, és gyakorlatilag megsemmisítik a földrajzi korlátokat. Cambridge-i kurzusok vagy akár coach képzések is menedzselhetőek ma már jelenléti oktatás nélkül, sőt, pszichológusok és más terapeuták, virtuális asszisztensek tízezrei dolgoznak anélkül, hogy akár csak egyszer is találkoztak volna pácienseikkel, ügyfeleikkel, mentoráltjukkal, főnökükkel.

A legújabb divat közreműködni a nemzeti nyelvű AI-fejlesztésekben. Lektorok, szerkesztők, szinkronszínészek, magánemberek kölcsönzik tudásukat, hangjukat a köz érdekében a tanulásra képes AI-rendszereknek, majd kapják fizetségüket a Payoneeren vagy a guru.com-on keresztül.

Ezek az új foglalkoztatási formák jelentős mértékben átalakították a munka világát, ugyanakkor – a rugalmasság és az önállóság növelése mellett – komoly kihívásokat is tartogatnak a munkaerőpiac szabályozása és a szociális biztonság területén.

  • Melyik állam látja majd el az orvosi ellátásra szoruló digitális nomádokat, és pár évtized múlva honnan kapják ők a nyugdíjukat?
  • Hogyan lesznek képesek az adóhatóságok követni a fizetésként áramló pénzösszegek útját, és megadóztatni az ilyen jövedelmeket?
  • Ki és hogyan védi meg az influenszerek, AI-lektorok, Uber-sofőrök munkavállalói jogait, és milyen fórumokon kérhetők számon a jogsértések?

Kérdésekből egyelőre jóval több van, mint válaszokból.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet