A Balatonnál és az Alföldön nagy területen indulhatnak szénhidrogén kutatások és kitermelés
Gazdaság

A Balatonnál és az Alföldön nagy területen indulhatnak szénhidrogén kutatások és kitermelés

Portfolio
A belföldi kőolaj- és földgáz kitermelés fokozása, az importkitettségek mérséklése érdekében öt év után ismét meghirdetett kutatási és kitermelési koncessziókat az Energiaügyi Minisztérium. Jövő tavasztól nyolc térségben, a Balaton közelében és az Alföld több térségében összesen 7700 négyzetkilométeren indulhatnak meg a kutatások, a feltárás, majd a kitermelés, amely az ország teljes területének 8%-át jelenti; és a 20 évre szóló koncessziók akár tíz évvel meg is hosszabbíthatók. A hazai szénhidrogén kitermelés helyzetéről és kilátásairól, az importkitettségről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferencián, amelyről további részletek itt érhetők el.

Nyolc újabb területre igényelhető szénhidrogén koncessziós jog egy kedden bejelentett közlemény értelmében, de a koncessziós pályázati felhívást már június 27-én aláírta az energiaügyi miniszter.

A minisztérium oldalán elérhető pályázati felhívásokból kiderül, hogy a nyolc megjelölt település (Buzsák, Csongrád, Hatvan, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunhalas, Tab és Tamási) széles térségében, számos környékbeli település területén is megszerezhető a koncessziós jog, így összesen 7706 négyzetkilométert jelöltek ki. A most induló eljárásokban 2025 január közepén nyújthatók be a jelentkezések, az elnyert koncessziók legalább 20 évre szólhatnak majd.

A koncessziók megadásáról az energiaügyi miniszter a törvényi rendelkezések szerint, a bíráló bizottság értékelése és javaslata alapján dönt. A majdani nyertesekkel az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül köthetik meg a szerződéseket.

A közlemény emlékeztet rá, hogy 2013 és 2019 között hét hasonló eljárást folytatott le a jogelőd minisztérium. A megkötött szénhidrogén és geotermikus energia szerződések összesen több mint 30 területre szóltak. A koncessziós díjakból és bányajáradékokból több tízmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, a pályázati lehetőség érdemben élénkítette az iparági beruházásokat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet