Nagyot csökkent a magyar infláció - Itt vannak az MNB számai
Gazdaság

Nagyot csökkent a magyar infláció - Itt vannak az MNB számai

Portfolio
A fő inflációs index 4,1%-ról 3,4%-ra csökkent a KSH reggeli adatai alapján. Az  MNB inflációs alapmutatói szerint kissé csökkent a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

2024 augusztusában az infláció ismét a toleranciasávba került, a fogyasztói árak éves összevetésben 3,4 százalékkal emelkedtek. Az éves inflációs ráta 0,7 százalékponttal lett alacsonyabb a júliusihoz képest - írja friss értékelésében az MNB.

A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, így mindkét mutató 4,6 százalékon alakult. Havi bázison a teljes fogyasztói kosár ára nem változott, míg a maginflációs kosár ára 0,2 százalékkal emelkedett.

Az infláció és a maginfláció is a júniusi Inflációs jelentés előrejelzési sávjának közepén alakult. Az éves bázisú fogyasztóiár-index csökkenéséhez legnagyobb részben, 0,5 százalékponttal az üzemanyagok árdinamikájának mérséklődése járult hozzá, ami főként bázishatásból eredt.

Az éves bázisú maginfláció mérséklődését a feldolgozott élelmiszerek árdinamikájának csökkenése okozta.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó, éves bázison számított mutatóink nem változtak érdemben.

A ritkán változó árú termékek inflációja és a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció egyaránt 5,8 százalékon alakult.

Rövidebb bázisú (évesített 3hó/3hó) összevetésben a maginfláció és az infláció is csökkent. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke az infláció és a maginfláció esetében is magasabban alakult a historikus átlagnál. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett.

Az alapfolyamatokat jobban tükröző, feldolgozott élelmiszerek nélkül számított havi bázisú maginfláció 0,2 százalék volt. Az augusztusi átárazások mértéke az iparcikkek esetében a historikus átlag alatt, míg az élelmiszerek és a piaci szolgáltatások esetében némileg a historikus átlagnál magasabban alakult.

A lakossági inflációs várakozások tavaly év eleje óta csökkenő trendet követnek a szokásosnál nagyobb változékonyság mellett. A szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások mérséklődtek, míg a kiskereskedelmi értékesítési árakra vonatkozó vállalati árvárakozások enyhén emelkedtek augusztusban, ám továbbra is érdemben a 2022-es értékek alatt alakul mindkét mutató.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
8 százalékos hozam két év alatt - Minden részlet az új állampapírról!