Meglepő
Gazdaság

Meglepő "gyógyszert" találtak a tudósok a Covid legsúlyosabb tüneteire

Portfolio
A kannabiszt használó embereknél alacsonyabb volt a súlyos Covid-19 fertőzések aránya, kisebb eséllyel kerültek lélegeztetőgépre vagy haltak meg, kevesebbet voltak kórházban - írja a Forbes egy kutatásra hivatkozva.

A szóban forgó tanulmányt, amelyet a New York-i Northwell Health kutatói végeztek, a múlt héten tette közzé online a Cannabis and Cannabinoid Research című, szakértői értékeléssel ellátott folyóirat. A kannabiszt használók kevésbé súlyos tünetekkel küzdöttek kisebb eséllyel haltak meg Covidban, mint azok, akik nem fogyasztanak marihuánát - írták a tanulmány szerzői. A tanulmány elvégzéséhez a kutatók a National Inpatient Sample Database kórházi felvételi adatait elemezték.

A Covid-19 diagnózissal felvett betegeket két csoportra osztották: kannabiszt használókra és nem használókra. A betegeket is összevetették, hogy kiigazítsák az olyan tényezőket, mint a társbetegségek, az életkor, a nem vagy a rassz.

A kutatás megállapította, hogy a kannabiszhasználóknál alacsonyabb volt a halálozás és a betegség súlyos kimenetelű lefolyása, például a tüdőelégtelenség vagy a lélegeztetőgépre kötés kockázata.

"A kezdeti elemzés alapján a kannabiszhasználóknál szignifikánsan alacsonyabb volt a súlyos COVID-19 fertőzés kockázata, az intubálás, az akut légzési distressz szindróma, az akut légzési elégtelenség, a súlyos szepszis többszervi elégtelenséggel, a halálozás és a rövidebb volt a kórházi tartózkodás aránya" - írták a tanulmány szerzői.

Az adatok azt mutatták, hogy

  • a kannabiszfogyasztók 28,2%-ánál fordult elő súlyos Covid-19 fertőzés, szemben a marihuánát nem fogyaszók 46,6%-ával,
  • a kannabiszt használók körében 2,8% volt a halálozási arány, míg a kannabiszt nem használók körében 5,1%,
  • az intubálási arány (a lélegeztetésre szorulók aránya) 7,1% volt a kannabiszhasználók körében, míg 9,7% a nem kannabiszhasználók körében és
  • a kannabiszhasználók kórházi tartózkodási ideje is valamivel rövidebb volt, 6,4 nap, szemben a nem használók 7,0 napos értékével.

További kutatásokra lehet szükség, az eddigi eredmények ígéretesnek mondhatók. Dr. Benjamin Caplan, az orvosi marihuána szakértője szerint "a gyulladás csökkentése és bizonyos immunválaszok mérséklése révén a kannabisz segíthet megelőzni a súlyos COVID-19 tüneteket, különösen az immunrendszer túlreagálását, az úgynevezett citokinvihart, amely a COVID-betegeknél számos súlyos szövődményt okoz. Úgy tűnik, hogy a kannabisz segít megnyugtatni az immunrendszert, amikor az túlreagál, ami nagy probléma a súlyos COVID-esetekben".

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dublin, írország,