Időjárás: kettészakadt Európa, hatalmas mennyiségű csapadék zúdulhat Magyarországra
Gazdaság

Időjárás: kettészakadt Európa, hatalmas mennyiségű csapadék zúdulhat Magyarországra

MTI
|
Portfolio
A Norvég-tengertől az Adriai-tengerig, illetve Nyugat-Görögországig húzódik az a hosszan elnyúló hullámzó front, amely kettéosztja kontinensünk időjárását. A front mentén nem egy helyről 50 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget jelentettek.

Időjárási helyzet Európában

A front előterében Kelet-Európa felett még meleg, száraz légtömeg a meghatározó, így itt 25 fok fölötti, a Balkán-félszigeten 30 fok körüli csúcsértékek jellemzőek.

A front mögött azonban jelentősen visszaesett a hőmérséklet, így Európa középső részein csak 20 fok közeli maximumokat mérnek. Emellett ugyancsak ciklon örvénylik Skócia felett, de emiatt még csak a Brit-szigetek északi részein csapadékos az időjárás. Délnyugat- és Északkelet-Európa felett egy-egy anticiklon hatására napos, száraz az idő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé az átvonult front hátoldalán száraz levegő érkezik, így lassanként keleten is megszűnik a csapadék.

A HungaroMet a Facebook-oldalán pár órája azt írta,

megérkezett a hosszan tartó melegnek véget vető hidegfront, amely kiemelten az északnyugati országrészre kiadós csapadékot hozott

csapadek

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig

Kedden délután a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, de a keleti országrészben maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább a Tiszántúlon tart ki. Emögött elsősorban a Dunától keletre helyenként záporok is kialakulhatnak. Éjszaka a Dunántúlon és a középső tájakon döntően derült idő várható, de az attól keletre fekvő részeken is egyre inkább vékonyodik, csökken a felhőzet, a keleti határ közelében ugyanakkor még mindig erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Az éjszaka során eső, kisebb zápor még a Tiszántúl keleti felén valószínű. Szerdán többnyire napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de lassanként keleten is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. A keleti megyékben legkésőbb kora délutánra szűnik meg teljesen a csapadék, emellett az Északi-középhegységben lehet néhány futó zápor. Kedden az északnyugati szél az ország nyugati kétharmadán még megerősödik, délutántól azonban mérséklődik a légmozgás, és szerdán is csak kevés helyen lehet élénk a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletet döntően 12 és 17 fok között várható, a szélárnyékos hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 27 fok között alakul.

CSÜTÖRTÖKTŐL A HÉT MÁSODIK FELÉBEN JELENTŐS CSAPADÉKMENNYISÉG HULLHAT MAGYARORSZÁGON, ERRŐL RÉSZLETESEN ITT ÍRTUNK.

A Kiderül cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a hétvégén akér kéthavi csapadékmennyiség is eshet hazánkban.

Azt írják, hogy csütörtöktől-hétfőig tartó időszakban hazánk keleti részén 30-60 milliméter, a Dunántúlon 60-90 milliméternyi csapadék várható. A Bakonyban pedig 100 milliméternél is több csapadék hullhat ebben az időszakban. Szeptemberben hazánkban az átlagos havi csapadékmennyiség 30-50 milliméter.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dublin, írország,