Elgondolkodna Varga Mihály a jegybankelnöki felkérésen
Gazdaság

Elgondolkodna Varga Mihály a jegybankelnöki felkérésen

Portfolio
"Mindig, mindenen el kell gondolkodni" – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy vállalná-e a felkérést, ha a miniszterelnök őt jelölné a jegybank élére – számolt be a vg.hu. Varga Mihály lesz az egyik nyitóelőadó a Portfolio október 17-i Budapest Economic Forumon, amelyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előad, további részletek itt érhetők el.

Szerdától péntekig Magyarországon rendezik az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek informális ülését a magyar soros elnökség keretében, és ennek előzetes sajtótájékoztatóján hangzott el a jegybankelnöki felkéréssel kapcsolatos kérdés és válasz. Orbán Viktor kormányfő a hétvégi kötcsei piknik után azt érzékeltette: Nagy Márton kaphatja az összevont nemzetgazdasági-pénzügyminiszteri csúcsminiszteri posztot, Varga Mihály pedig a jegybank élére kerülhet.

A keddi eseményen a Reuters azt a kérdést tette fel: kapott-e felkérést Orbán Viktortól, hogy vezesse a jegybankot. Erre Varga úgy reagált: ez márciusban lesz esedékes, mindent a maga idejében. Hozzátette: a miniszterelnök jogosítványa, hogy jelölje a jegybank elnökét, nem érzi illetékesnek magát, hogy erre a kérdésre válaszoljon. A cikk szerint a pénzügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy az árstabilitás a jegybank elsődleges feladata, de ez nem zárja ki, hogy együttműködjön akár a kormányzati intézményekkel.

A Reuters saját beszámolója szerint azt is hangsúlyozta Varga, hogy a kormány továbbra is el akarja érni az idei évben a 4,5%-os GDP-arányos hiánycélt, illetve elkötelezett a rákövetkező év évre kitűzött hiánycél elérésében is (3,7%, 2,9%). Az augusztusi rekordmértékű deficit adat után tegnap a PM a közleménybe azt is beletette, hogy ha veszélyben látja ezt a célt, akkor további intézkedéseket is tehet.

Az Eurogroup és az Ecofin ülések középpontjában három terület lesz a következő napokban: ezek a zöldátállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása a migráció kezelésében. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/MTI Fotószerkesztõség/Hegedüs Róbert

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
vonat-vonatozas-vonatkozlekedes-vonatmenetrend-vasut-mav-budapest