Új szerepben tért vissza Novák Katalin
Gazdaság

Új szerepben tért vissza Novák Katalin

Portfolio
Korunk legnagyobb demográfiai kihívásával kell megküzdenünk, izgatott vagyok ezért, hogy alapítótársammal, Stephen J Shaw demográfussal útnak indítjuk az "X·Y Worldwide" nonprofit szervezetet - jelentette be hivatalos X-csatornáján Novák Katalin. A korábbi köztársasági elnök együttműködést és konkrét stratégiát ígér a nemzetek számára ezen a téren. A szervezet hivatalos elindítása kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy korábban a történelemben soha egyetlen nemzet sem élt túl ilyen demográfiai krízist, ezért tulajdonképpen céljuk "végső soron nemzeteink megmentése".

Nemzetközi szinten tér vissza Novák Katalin, demográfiai szakértőként pozícionálva magát hétfő esti bejelentésében.

Örömmel jelentem be új pozíciómat, mint

az X·Y Worldwide társalapítója és vezérigazgatója. Az X·Y Worldwide egy új, non-profit, úttörő megoldás a globális születésszám összeomlására

- olvasható Novák Katalin posztjában.

Későbbi posztjaiban kitér arra, hogy az X·Y Worldwide a világ vezetőivel, politikai döntéshozóival és oktatóival együttműködve bizonyítékokon alapuló, fenntartható stratégiákat dolgoz ki, amelyek segítenek a nemzeteknek leküzdeni a születésszám globális csökkenésének hatásait.

Azt is hozzátette a korábbi államfő, hogy "elsősorban az emberekre összpontosítanak – azoknak a társadalmi-gazdasági és kulturális akadályoknak a leküzdésére, amelyek megakadályozzák az egyéneket abban, hogy megvalósítsák családalapítási ambícióikat".

"Az X·Y Worldwide a nem tervezett gyermektelenség kockázatainak jobb tudatosításával és a túlnépesedésről és a termékenységről szóló félrevezető narratívák megkérdőjelezésével felhatalmazza az egyéneket és a párokat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a szülőségről a következő generációk számára" - írja.

A szervezet az elérhető honlapján azt is írja, hogy "mivel a világ teljes születési száma 2013 körül érte el a csúcsot, és azóta körülbelül 10%-kal csökkent, mára a világ népességének háromnegyede olyan országokban él, ahol a születési ráta nem fenntartható – a népesség fenntartásához szükséges szint alatti". "A legszélsőségesebb eset Dél-Korea, ahol 20 évente a felére csökken a születések száma, de még az USA is hasonló utat jár be. Úgy gondoljuk, hogy

ez a legnagyobb válság, amellyel az emberiség szembesül,

egyszerűen azért, mert a történelemben egyetlen nemzet sem élte túl ezt a válságot" - figyelmeztetnek. Hangsúlyozzák az oldalon, hogy a szervezet nem politikai jellegű, és nincs vallási vagy ideológiai kötődése. "Kizárólag arra törekszünk, hogy az emberek mindenhol olyan gyerekeket szülhessenek, akiket szeretnének".

"Az X|Y Worldwide a figyelemfelkeltésre összpontosít ifjúsági és médiaoktatási programokon keresztül, valamint szakpolitikai tanácsokat ad a helyi és nemzeti kormányoknak" - olvasható a szervezet honlapján. 2024-ben alapította Novák Katalin volt köztársasági elnök, háromgyermekes édesanya és Stephen J. Shaw adattudós, demográfus, a Birthgap dokumentumfilm-sorozat producere – háromgyermekes édesapa.

A "Birthgap – Childless World" című alkotás bemutatja a világ különböző részein tapasztalható alacsony születési rátákat és azok társadalmi hatásait. Az első rész 2022-ben jelent meg, a film feltárja az alacsony születési ráta és a növekvő gyermektelenség okait, valamint azok társadalmi és gazdasági hatásait világszerte. Munkája során Shaw 24 országot járt be, hogy megértse a jelenség okait és következményeit, különösen Európában és Japánban, ahol a népességcsökkenés különösen súlyos. A film személyes történeteket ötvöz átfogó demográfiai adatokkal, bemutatva a csökkenő népesség lehetséges gazdasági és társadalmi hatásait. Shaw 2016-ban kezdte el a Birthgap kutatási projektet, miután a Harvardon végzett kutatásai során felfedezte Európa hosszú távú demográfiai hanyatlását. Munkája kiemeli, hogy a globális születési arányok kritikusan alacsony szintre estek, ami gyakran visszafordíthatatlan következményekkel járhat a társadalmakra nézve. Shaw rendszeres előadó ebben a témában, legutóbb például Jordan Peterson kanadai politológus és klinikai pszichológus podcastjában beszélt róla, de több kormány is kikérte már a véleményét a népességcsökkenés hatásaival kapcsolatban​. Filmkarrierje előtt Shaw adatkutatói pályát futott be, ahol demográfiai modellezési projekteket vezetett, és bár az utóbbi időszakban inkább a kamera és a mikrofon előtt töltötte az idejét, továbbra is szívesen foglalkozik népesedési trendek kutatásával. Emlékezetes, Jordan B Peterson Novák Katalin távozásakor annyit közölt közösségi médiafelületein, hogy hiányozni fog neki az államfő.

Kiemelik továbbá, hogy "a gyermekvállalás hiánya sokak számára személyes tragédia, de közösségeink, iskoláink és főiskoláink, egészségügyi és nyugdíjrendszereink, és hamarosan nemzeteink alapvető fenntarthatósága szempontjából is meghatározó". "Hiszünk abban, hogy a figyelemfelkeltés képessé teszi a fiatalabbakat arra, hogy teljes körűen tájékozott döntéseket hozzanak arról, mikor van a megfelelő idő a családalapításra, ha szeretnének egy családot. Ily módon

célunk az életminőség javítása, a magány csökkentése, a közösségek stabilizálása, és végső soron nemzeteink megmentése.

A célokhoz való csatlakozásra szólítják fel az érdeklődőket, mert érvelésük szerint "együtt változást tudunk elérni a közösségekben szerte a világon".

Emlékezetes, Novák Katalin idén február 10-én jelentette be lemondását a kegyelmi ügy kirobbanását követően. A történtek előzménye, hogy kiderült, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Novák Katalin mai nyilatkozatában elmondta, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami sokakban értetlenséget váltott ki. A kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a rendelkezésre álló információk alapján - mondta. Hozzátette, hogy abban a hiszemben hozta tavaly áprilisban a döntést, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával.

Nemzetközi útba kezdett Novák Katalin

Azt is megtudtuk, hogy a volt államfő a napokban nemzetközi fórumokon vesz részt, ahol a demográfiai hanyatlásról fog értekezni. Előadóként szerepel a dél-koreai World Knowledge Forumon, amelyet az 1997-es ázsiai pénzügyi válságot követően 2000 októberében, két évnyi előkészület után alapították azzal a céllal, hogy Koreát tudásalapú nemzetté alakítsák. A fórumon az évek során számos kiemelkedő előadó vett részt, köztük olyan állami vezetők, mint George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 43. elnöke; Theresa May, az Egyesült Királyság 76. miniszterelnöke; Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság 23. elnöke; vagy Gerhard Schröder, Németország 7. kancellárja. Az előadók sorát gazdagították továbbá nemzetközi szervezetek elnökei, valamint világszerte jól ismert alapítók és vezérigazgatók, mint Jim Yong Kim, a Világbank 12. elnöke, Bill Gates, a Microsoft Corporation társalapítója; Larry Ellison, az Oracle Corporation elnöke és vezérigazgatója; vagy éppen John L. Hennessy, az Alphabet elnöke. Az eseményeken a tudomány képviselői is rendszeresen részt vesznek, köztük beszédet mondott már itt Larry Summers, Paul Krugman, Michael Porter és Gregory Mankiw is. A World Knowledge Forum idén 25. évfordulóját ünnepli, az előadások és a viták pedig a „Journey towards Coexistence” téma köré csoportosulnak.

Novák Katalin volt köztársasági elnök szeptember 9-én hétfőn a dél-koreai World Knowledge Forumon kezdi meg programját. Szeptember 10-én a rendezvény „A nagy demográfiai fordulat” című panelén mond beszédet arról, hogyan kezeli Magyarország a demográfiai trendjeit családpolitikája révén. Az előadását követően csatlakozik egy panelbeszélgetéshez Na Kyung-won országgyűlési képviselővel, a Nemzeti Bizottság az Alacsony Születési Ráta és Idősödő Társadalom Elnöki Testületének korábbi elnökével, aki az egyik legmarkánsabb hang Dél-Korea politikai életében a népességkérdés és a reális válaszok sürgőssége kapcsán. A beszélgetéshez csatlakozik továbbá Kevin Ali is, az Organon vezérigazgatója, és megosztja szakértelmét a magánszektor és az ipar létfontosságú szerepéről, különösen a nők egészsége szempontjából. Együtt fogják megvizsgálni egy demográfiai fordulat lehetőségét Dél-Koreában és azon túl. A fórum úgy hivatkozik Novák Katalinra, mint az egyedülálló magyar családpolitikai modell egyik megalkotója. A szervezők azt írják: 2014-2022 közötti hivatali ideje alatt átfogó családbarát politikát kezdeményezett, és ennek következtében a demográfiai folyamatok olyan jelentős átalakuláson mentek keresztül, amely Magyarországot nemzetközi referenciaponttá tette a demográfiai hanyatlás elleni küzdelemben.

Erre az eseményre időzítette Novák Katalin az új szervezetének elindítását.

novak katalin panel

Az útját Japánban zárja majd, ahol szeptember 12-én részt vesz a Deloitte Touche Tohmatsu LLC népességcsökkenésről és az alacsony születési rátákról szóló szemináriumán, itt előadásával szintén igyekszik rávilágítani Magyarországon már sikerrel alkalmazott szakpolitikai stratégiákra, amik segíthetnek a Japán előtt álló demográfiai kihívásokra lehetséges megoldásokat találni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
nagy marton