FONTOS Soha nem látott hiány a költségvetésben, a minisztérium érdekes félmondatot ejtett el
Olyan rossz az európai helyzet, hogy váratlan lépésre kényszerül az EKB
Gazdaság

Olyan rossz az európai helyzet, hogy váratlan lépésre kényszerül az EKB

Portfolio
Az európai inflációs adatok már kedvezők, de a lakossági fogyasztás jelentősen visszaesett, a német gazdaság szenvedése miatt pedig nő a nyomás az Európai Központi Bankon, hogy a beárazott szeptemberi és decemberi vágások mellett egy külön kamatcsökkentést is végrehajtson.

Az euróövezeti fogyasztók nem növelik a várt mértékben kiadásaikat, ami kétségeket ébreszt a gazdasági fellendülés erejével kapcsolatban. Az olyan pozitív tényezők ellenére, mint a csökkenő infláció, a rekordalacsony munkanélküliség és a növekvő jövedelmek, a háztartások fogyasztása 0,1%-kal csökkent a második negyedévben. Ez a lassú növekedés aggodalmat kelt az Európai Központi Bankban (EKB), és befolyásolhatja a monetáris politikai döntéseket.

Mivel az infláció megközelíti a 2%-ot, az EKB egyes tisztviselői a küszködő gazdaságot oknak tekintik arra, hogy a héten kamatcsökkentést hajtsanak végre.

Ha azonban a gyengeség 2025-ben is fennmarad, és az inflációt a célérték alá húzza, drasztikusabb monetáris lazításra lehet szükség. Simon Wells, az HSBC vezető európai közgazdásza megjegyezte, hogy a gyenge fogyasztás a politikai döntéshozókat a lazább irányba billentheti. Az olyan események ellenére, mint a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpia, a költekezés továbbra is visszafogott, és a fogyasztói bizalom még mindig a járvány előtti szint alatt van – írja a Bloomberg.

Németországban, az eurózóna legnagyobb gazdaságában a háztartások fogyasztása jelentősebben csökkent, és a bizalom az elbocsátások és a vállalati csődök közepette visszaesett. A Volkswagen AG lehetséges gyárbezárásai tovább fokozták a gazdasági bizonytalanságot.

Az EKB idei 0,9%-os GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a gyenge fogyasztás támasztja alá. A kiskereskedelmi forgalom a harmadik negyedév elején elmaradt a becslésektől, a nominális költési várakozások pedig az ukrajnai orosz invázió óta a legalacsonyabb szinten vannak.

Elemzők szerint a gazdasági növekedési előrejelzések lefelé módosulhatnak, ami növeli az októberi kamatcsökkentés valószínűségét a teljes mértékben beárazott szeptemberi és decemberi lépések mellett.

Bár a háztartások reáljövedelme továbbra is a 2019 végi szintek alatt marad, egyes közgazdászok, köztük a Bundesbank és a francia statisztikai hivatal, az Insee munkatársai még mindig a háztartások kiadásainak élénkülésére számítanak, bár az eredetileg reméltnél később.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
időjárás-várható-időjárás-eső-csapadék-időjárás-magyarországon-időjárás-előrejelzés-magyarország-időjárás-hol-fog-esni?-mikor-fog-esni?-milyen-időjárás-lesz?