Nagy Márton válaszolt Matolcsy György szavaira
Gazdaság

Nagy Márton válaszolt Matolcsy György szavaira

Portfolio
A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
Jöjjön el a vállalkozói konferenciasorozatunk kecskeméti állomására, ahol a gazdasági és pénzügyi aktualitásokkal, a finanszírozási megoldásokkal, és a versenyképesség növelésének lehetőségeivel foglalkozunk. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Én megpróbáltam együttműködni a jegybankkal, de kiderült, hogy az MNB vezetése úgy viselkedik, hogy ez nem lehetséges. Már el is vesztettem a bizalmamat abban, hogy ez visszaépülhet, már régen leszámoltam ezzel

- mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve Matolcsy György jegybankelnök és az ő viszonyáról, és hozzátette, az intézmények közötti összhang nagyon fontos, mert mindkét félnél kiváló szakemberek dolgoznak, csak szerinte a stílussal van probléma.

A miniszter reagált a jegybankelnök kormányzati gazdaságpolitikát érintő kritikáira, amelyeket legutóbb a múlt héten a közgazdász-vándorgyűlésen fogalmazott meg.

Nagy Márton szerint Matolcsy György súlyos tévedésben van, mert az előző évtized sikertörténete nem fog megismétlődni, mert egészen mások a körülménynek, ezért nem alkalmas a régi recept, teljesen más gazdaságpolitika kell hozzá.

Semleges gazdaságpolitika kell, amelyben függetlenítjük magunkat, a döntéseket ideológia nélkül hozzuk meg. Nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra, a pillérek megerősítésére. Rossz volt a helyzetértékelés és megoldási javaslat is

– közölte a tárcavezető, és arra is kitért, hogy

szerinte Magyarországon az inflációt a jegybank engedte el,

és utána elsősorban a kormányzati beavatkozásoknak, az energiaválság megoldásának volt köszönhető a mérséklődése, és nem a monetáris lépéseknek. Szerinte „az igazságot kellene kitenni az asztalra”.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a gazdaságpolitikának az a célja, hogy legyen egy béke utáni újraindítás, amikor nemcsak a növekedés mérete, hanem a minősége is számít majd. A miniszter ígérete szerint a fókuszban a hazai kis- és közepes vállalkozások és a családok lesznek, mert így lehet azt elérni, hogy a konjunktúrából minél többen tudjanak profitálni.

Matolcsy György kritizálta a nagy autóipari beruházásokat is, de a miniszter szerint ebben is tévedésben van az MNB elnöke, mert ezek a cégek munkahelyeket teremtettek, beruházást, technológiát hoztak, és ez még tovább tud épülni.

Azért mert megakadás van a zöld átállásban, ettől még jó dolgot választottunk. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat

– mondta.

Szó esett arról is, hogy azért van szükség békeköltségvetésre, mert csak Donald Trump amerikai elnök és az ukrajnai béke esetén térhet vissza a gazdasági növekedés a 3-5 százalékos sávba már 2025-re, és közölte, ehhez megvan már az akcióterv. Ez a csomag a Széchenyi-tervre hajaz, fókuszában pedig a kkv-k megerősítése és a családok támogatása áll majd. A felvetésre, hogy van-e B terv, ha mégsem Trump győz, azt mondta, van, akkor nem a gazdasági növekedés lesz a fő kérdés. „Lehet ezen gondolkozni, de nem szeretnék” – tette hozzá.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a békeköltségvetés idő előtti nyilvánosságra hozatalra is szükség lehet, ha a jegybank arra kényszeríti a kormányt; Nagy Márton azt mondta, hogy szerinte a szigorú monetáris politika fenntartása veszélyes lehet, az infláció árnyéka veszélybe sodorhatja a gazdaságot.

Az inflációt legyőztük, lent van a földön. Ha a jegybank túl óvatos, akkor a gazdaság megszenvedi ezt, és akkor előbb kell ezeket az akcióterveket indítani

– jelentette ki.

A miniszter szerint ráadásul a német gazdaság gyengélkedése kimaradt Matolcsy György előadásából. A külső kereslet elakadt, ezzel nem tud mit csinálni a magyar kormány, most azt kell szerinte figyelni, hogy Németországban a csődhelyzet és a munkaerőpiac hogyan alakul.

A kormányfő azt is közölte a hétvégén, hogy kell egy, a gazdasági és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, akinek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén megüresedik a jegybankelnöki szék. A felvetésre, hogy ezt a posztot ő töltheti-e be, Nagy Márton azt mondta, „ezt a miniszterelnöktől kell megkérdezni, ő a felelős, de még messze vagyunk ettől”. Szerinte arra kell fókuszálni, hogy a gazdasági irányítás egy kézbe kerüljön, mert akkor gyorsan tud reagálni, és úgy véli, fontos lesz, hogy a jegybank és kormány között normális legyen a viszony, márpedig „nagyon jó munkamegosztás, partnerségi kapcsolatom van Varga Mihállyal”.

Ezzel kijelenthetjük: most először hangzott el a kormány, illetve a kormány egy tagja részéről nyilvánosan Varga Mihály jelenlegi neve a jegybankelnökséggel összefüggésben.

Az egységes irányítás sem fenékig tejfel. Egy emberé a felelőssége, de a másik oldalon van egy fiskális fegyelem, hogy az egyensúly és a növekedés kéz a kézben járjon. Nem puhulhatnak fel a költségvetési célok

– mondta Nagy Márton, és hozzátette, a döntés joga a miniszterelnöké marad, csak a javaslattevő lesz egy ember, de mögötte is egy csapat áll majd.

Emellett szabályozná a külföldi internetes áruházak magyarországi működését a nemzetgazdasági miniszter, hogy azok a hazai cégekkel azonos feltételek mellett működjenek a magyar piacon.

Nagy Márton úgy fogalmazott, hogy ki kell egyenlíteni a versenyfeltételeket, mert jelenleg lényegében adóelkerülés melletti áron értékesítenek azok a webshopok, amelyeknek nincs Magyarországon cégük. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hazai kiskereskedelemben is növelni kell az internetes áruházak arányát, mert ezt tartja a jövő útjának. Konkrét időpontot nem említett, hogy mikor jöhetnek versenykiegyenlítő szabályok. „Aki Magyarországon kereskedik, arra ugyanolyan adó vonatkozzon, ez egy adótechnikai kérdés” – mondta.

Az embereknek garantálni kell átlagosan legalább 4-5 százalékos reálbéremelést, nem fogadható el az, hogy az infláció megegye a bért – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton megerősítette, hogy több családtámogatási intézkedést is tervez, ezek közül a már bejelentett adókedvezmény duplázást említette. Ismét reálisnak nevezte, hogy 2027-re a minimálbér elérje az átlagbér 50 százalékát. Szavai szerint ez évi 11-12 százalékos emelést jelent, amit szerinte minden vállalkozás ki tud termelni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a szigorú szabályozás a garantált bérminimumot nem érinti, ott az infláció és a termelékenység határozza meg az emelés mértékét.

Nagy Márton kiemelte, hogy beindult a lakáspiac, és az otthonteremtés, a lakásvásárlás és -felújítás nagyon fontos. Most azon gondolkodnak, hogyan lehet erre átcsoportosítani pénzeket a hosszú távú megtakarításokból, de csak önkéntesen. Arról is beszélt, hogy az Airbnb miatt 26 ezer lakás hiányzik a fővárosi lakáspiacról, ezért a kormány dolgozik az Airbnb szigorúbb szabályozásán.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Aleksz-251-oroszorszag-keteltu-repulogep-baleset