Bejelentette Nagy Márton: új államtitkárságot állítanak fel
Gazdaság

Bejelentette Nagy Márton: új államtitkárságot állítanak fel

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) üzleti rendezvényén. A tárcavezető előadásában hangsúlyozta: magyar kkv-k felé kell fordulni, ezt szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül hamarosan felállításra kerülő új államtitkárság is.

Erős vállalati szektor nélkül nincs erős gazdaság és nincs társadalmi felzárkózás sem. Ezért mindent meg kell tenni a hazai kkv-k versenyképességének növelése és további megerősítése érdekében

– jelentette ki Nagy Márton a rendezvényen.

A miniszter elmondta, új gazdaságpolitikára van szükség, amelyben 4-5 lépéssel előre gondolkodik a kormányzat a tervezés során, miközben a források célzottan kerülnek felhasználásra. Ebben az új és autonóm gazdaságpolitikai korszakban kiemelt prioritást kapnak a hazai, magyar tulajdonú kkv-k, így erre a területre kell koncentrálni a forrásokat és kormányzati eszközöket.

A magyar kkv-k felé kell fordulni, ezt szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül hamarosan felállításra kerülő új államtitkárság is.

A magyar kkv-k érdekében fel kell lendíteni a belső keresletet, hiszen ebből lesz bevételük, ez generál újabb beruházásokat.

A kormány célzott akcióterv keretében szeretné megteremteni a kedvező pénzügyi környezetet, melynek érdekében továbbra is biztosítja a Széchenyi Kártya Program kamattámogatását és egy új tőkeprogram is kidolgozás alatt áll.

Mindemellett egy olyan új, célzott beruházás-támogató rendszert kell felépíteni, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD), mert ma ilyen rendszer a kkv-kra vonatkozóan nem létezik. Az előkészítés alatt álló akcióterv nagy hangsúlyt fektet a kkv-k digitalizációjára, mert enélkül a versenyképesség fenntartása elképzelhetetlen. Nagy Márton hozzátette:

minden vállalkozás saját honlappal, e-mail címmel kell rendelkezzen, mert ezek nélkül gyakorlatilag nem létezik.

A nemzetgazdasági miniszter külön kitért arra, hogy a hazai kereskedelmen belül a vállalatoknak fel kell venniük a versenyt a külföldi webshopokkal, mert azok jelentős fogyasztást szívnak el a hazai gazdaságtól.

Nagy Márton előadásában kitért a minimálbér kérdéskörére és a jövedelempolitikára, amely a következő években jelentősen felértékelődik. Kifejtette, a minimálbért folyamatosan emelni kell és fel kell zárkóztatni az átlagbér 50 százalékára.

A kormány külön, a családokat célzó intézkedéscsomagot dolgoz ki, amelyben a családi adókedvezmény növelése mellett új otthonteremtési programra is javaslatot tesz. A miniszter ismét kiemelte: a hosszútávú megtakarítások esetében lehetőséget kell teremteni arra, hogy aki akarja, az saját opcionális döntése alapján otthonteremtésre is felhasználhasson egy évente meghatározott összeget adómentesen saját maga vagy gyermeke számára.

Végezetül Nagy Márton megerősítette a kormány célját, az akciótervek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a gazdaság 2025-ben magasabb növekedési pályára álljon, a GDP bővülése 3-5 százalék közötti lehessen.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Aleksz-251-oroszorszag-keteltu-repulogep-baleset