Megszólalt Orbán Viktor:  3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kiszuszakolni a gazdaságból
Gazdaság

Megszólalt Orbán Viktor: 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kiszuszakolni a gazdaságból

MTI
|
Portfolio
Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – jelentette ki a miniszterelnök szombaton a Somogy vármegyei Kötcsén újságíróknak nyilatkozva. Mint mondta, akkor lesz elégedett, ha a magyar gazdaság növekedése lesz a legnagyobb Európában, szerinte jövőre nem lesz lehetetlen a 3-5 százalékos bővülés. Az egészségügyben nem értek a munka végére, de szerinte minden évben sikerül előre lépni.

Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint újságíróknak azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A kötcsei találkozón arról beszél, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen.

Ennek a gazdaságpolitikának a "szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség,

mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – fogalmazott Orbán Viktor. A médiának nyilatkozó miniszterelnök beszédét néhány tüntető zavarta meg, akiket az újságírók intettek csendre, hogy Orbán Viktor válaszolhasson a kérdéseikre.

A Telex beszámolója szerint a miniszterelnök az egészségügy állapotáról is beszélt, szerinte nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben.

Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére

– fogalmazott.

A kormányfő a Ferihegyi reptér visszavásárlását és a Vodafone magyarországi leányvállalatának a megvásárlását történelmi, emellett fontos és szükséges lépésnek nevezte, mert szerinte fontos, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő, nemzetközi erejű infokommunikációs és telekommunikációs cége.

A Telex kérdésére azt mondta, Európában az első háromban van a magyar gazdaság tényleges növekedése. „Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben.

3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben.

A magyar gazdaság tavaly és idén távol került a 3-5%-os GDP-növekedési sávtól. Tavaly a magas inflació harapott bele a realbérekbe es a fogyasztásba, melynek nyomán recesszióba került a magyar gazdaság. Idén év elején a kormány még 4% feletti gazdasági növekedést jelzett előre, ez mára már csak 1,5-2%-ra módosult. A kormány felől érkező friss prognózisok szerint pedig jövőre is inkább csak 3%-hoz közeli növekedes valósulhat meg 2025-ben.

Az Index tudósítása szerint Orbán Viktor a kormány és a jegybank nézeteltéréseiről is beszélt:

a gazdasági vitáknak sosincs vége, mindig lesznek viták, valaki egyfajta, más másfajta módon képzeli el a jó gazdaságot. Hogy a jegybank és a kormány között vége lesz-e a vitának, arra az a válaszom, az a legjobb, ha el sem kezdődik. A jegybank és a kormány között ne legyen vita

jelezte a kormányfő, remélve, hogy a kérdés megoldódik a jegybankelnök mandátumának lejárta után. Ez EU-forrásokról azt mondta:

Arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.

A 12 milliárd euró szerinte azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk, és csak az a gond, hogy a pént nem tudjuk elég gyorsan bevonni.

Lázár Jánosról és a MÁV-ról is beszélt, úgy fogalmazva, hogy a leghatékonyabb miniszter felel a közlekedésért, az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el az országbérlet bevezetésével.

Ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én. Balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Illyés Tibor

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
futótűz bozóttűz