Varga Mihály belengette: már jövőre jönne a családok nagyobb támogatása
Gazdaság

Varga Mihály belengette: már jövőre jönne a családok nagyobb támogatása

Portfolio
A magyar gazdaság magas potenciális növekedéséről és várható kilábalásáról beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. A minisztert nem lepi meg, hogy a fogyasztás lassan áll helyre, de arra számít, hogy 2025-ben már erősebb lesz a vásárlási kedv. Varga Mihály beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetésben számolni kell az adókedvezmények növelésével, az elhalasztott beruházások megkezdésével, illetve az EU-források lehívása is terheli majd a büdzsét.
Megosztás

A fiskális egyensúly javítása

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján.

A növekedés az idei első félévben elindult, ami gyorsulni fog, jövőre pedig a nemzetközi intézmények azt vetítik előre, hogy 3-3,5%-kal nőhet a gazdaság. Ennél szeretnénk egy picit gyorsabban nőni - tette hozzá.

Élénkül a fogyasztás, a beruházási oldal meg fog lendülni, a kiépülő ipari kapacitások pedig növelik majd az exportot is.

Kormányzati cél a fiskális egyensúly javítása, a célzott gazdasági programok létrehozása, és a humántőke fejlesztése - mondta Varga.

Az óvatossági motívum nemcsak a lakosságnál, hanem a kormánynál is indokolt a szomszédunkban zajló háború miatt.

Végül reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vándorgyűlésen már sokkal jobb gazdasági helyzetről, kilábalásról, a növekedés felgyorsulásáról lehet majd beszélni.

Megosztás

Autóeladások, ingatlanpiac

Az autóeladások és az ingatlantranzakciók is növekvő pályára kerültek Magyarországon.

Megosztás

Magánszektor eladósodása

Van még tere a magánszektor eladósodásának - vélekedett, amit azzal támasztott alá, hogy az EU-átlag alatt vagyunk ebben. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magas kamatok ennek még gátjai, illetve a gyenge kereslet is gondot jelent.

Megosztás

Fogyasztási fordulat

A béremelkedések hozzá fognak járulni a fogyasztási fordulathoz - vélekedett.

Kifogásolta, hogy vannak, akik visszatekintő módon áraznak, de "ezen nem tudunk változtatni, alkalmazkodni kell hozzá".

Érdemes megjegyezni, hogy valójában a lakossági fogyasztás már egész dinamikusan bővül Magyarországon, a második negyedévben éves alapon 4%-kal. Bár ez lassabban jött el a vártnál, illetve a kiskereskedelmi forgalom havi adatai visszafogottabb lendületet sugallnak, de ennek az az oka, hogy az áruk helyett a lakosság inkább a szolgáltatások irányába fordult.

Megosztás

Magyar kilátások

A reálbér 9-10%-kal növekszik, akkor ez előbb-utóbb az óvatossági motívumot is oldani fogja. A fogyasztás a GDP-növekedés jelentős részét adja.

Az export nem húz úgy, ahogy szokott. Külkereskedelmi többletünk van, és a 2022-t jellemző ikerdeficit teljesen eltűnt.

A kormánynak a kkv-szektorra kell fókuszálni. A nagyon képesek megoldani a problémáikat, de a kkv-szektor számára az ősszel lesznek intézkedések - hangsúlyozta.

Az állami kiadások csökkentése folytatódni fog. Vissza kell térni a korábbi, feszes fiskális politikára, ami 3% alatti hiányt és csökkenő államadósságot jelent.

A kereslet élénkülni fog a hazai termékek és szolgáltatások iránt, és a kamatok tekintetében is optimisták vagyunk.

A kiskereskedelmi forgalom tekintetében hasonló cipőben járunk, mint az EU más országai. A magyar kiskereskedelem a jobbak, és nem a rosszabb országokhoz tartozik. Elismerte azonban, hogy a várakozásaikhoz képest lassabb a növekedés.

Más országokban még erősebb az óvatossági motívum, és sok országban csökkenést látunk a kiskereskedelemben.

A kiskereskedelmi forgalom hazai alakulásáról, illetve regionális összevetéséről az alábbi cikkeinkben írtunk:

Megosztás

Nyersanyagáraknál is sok a bizonytalanság

A nyersanyagárak esetében a nemzetközi konfliktusok alakulása lesz döntő: az, hogy mi történik a Közel-keleten, az ukrán-orosz háború tekintetében, vagy éppen kínai-tajvani relációban, jelentősen kihat a nyersanyagpiacokra, amiben mi nem dúskálunk – ismertette a félelmeit Varga Mihály. Szerinte egy rendeződés történik, de hogy a következő időszakban ezek milyen módon változhatnak meg az árak, nyitott kérdés.

Megosztás

Mi a baj a németekkel?

Varga Mihály a német gazdasági modell problémáiba is részletesen belement: strukturális szerkezeti problémák vannak, amelynek egy eleme, hogy az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvénnyel lezárta a piacát, míg az EU a kínai termékekre kivetett vámokkal teszi ugyanezt. Úgy látja, hogy ez minden kedvezőtlenné teszi a német konjunktúra helyzetét.

Eközben pedig egy demográfiai, társadalmi átalakulás is hátráltatja a németeket.

Most azt tapasztaljuk, hogy ha Franciaország politikai bizonytalansága után, ha Németországban is a kormányzó erők példátlan kisebbségbe szorulnak, akkor a lehetőségeik is szűkülnek az intézkedésekre, és ez nem fogja segíteni a német gazdaság problémáinak a kezelését

– tette hozzá a tárcavezető.

Megosztás

Külső környezetnél vannak gondok

Magyarország a világ 94. legnépesebb országa, de exportban a 34., tehát egyáltalán nem mindegy, milyen a külső környezet, alapvető érdekünk, hogy ez javuljon – jelentette ki a tárcavezető. Úgy látja, hogy sok a bizonytalanság: a már említett német gazdasági problémák és a kínai hitelpiaci nehézségek is kockázatot jelentenek.

Kiemelte még az inflációs hatásokat, a nyersanyagárak hektikussá válását, valamint az autóipar technológiaváltását, amely még nem egy lezárt kérdés. Utóbbi kapcsán Varga Mihály megjegyezte, hogy a 2035-ös uniós belső égésű motorok kivezetéséről szóló döntést is elkezdték már felvizezni, ami kedvezőtlen az e-autózást fókuszba helyező magyar modellnek is.

Megosztás

A Fed is húzhat minket

A miniszter kifejtette, hogy mivel a Federal Reserve kamatcsökkentése is várhatóan elindul, ami hagyományos a feltörekvő gazdaságok növekedését segíti, ez Magyarországnak is segít majd.

Megosztás

A pénzügyi kondíciók

Az infláció letörése után az állampapírok hozamának csökkenése következik, monetáris oldalról egyre nagyobb tér nyílik a kamatok vágására is – mondta el Varga Mihály, aki viccesen megjegyezte, hogy most még jók a hozamok, amivel reklámozhatják a papírokat, de költségvetési szempontból az jelent majd kisebbséget, hogy olcsóbbá válik a kamatok fizetése.

Megosztás

Miért nem fogyaszt a lakosság?

A viták arról szólnak a miniszter szerint, hogy miért nem fogyaszt a lakosság, amiben ő azzal szokott érvelni, hogy bár 10 hónapja elindult a reálbérek növekedése, az emberek az elveszett, felhasznált befektetéseiket és megtakarításaikat építik vissza. Varga Mihály szerint már látszik, hogy megindult a megtakarítások növekedése, amit majd követ a fogyasztás, ha a hitelezés is beindul.

Megosztás

Reálgazdaság

Mind az ipar, mind a mezőgazdaság lejtmenetben van - hangsúlyozta. Az ipar lejtmenete a következő időszakban is okozhat problémákat. Ugyanakkor az építőipar és a szolgáltatások nőttek. A trendvonal alapján ez azt vetíti előre, hogy a szolgáltatások a következő időszakban tovább nőhet a szolgáltatások kibocsátása.

Megosztás

Adósságcsökkentés

Folytatni kell az adósság csökkentését a következő időszakban - mondta Varga. Kiemelte, hogy a magyar adósság az EU-átlag alatt van.

Megosztás

Adósság

Az elmúlt években a magyar adósság finanszírozásában komoly változások történtek - mondta Varga.

Az elmúlt 4 nehéz évben kérdőjel sem merült fel a magyar adósság finanszírozása kapcsán - fogalmazott, utalva arra, hogy az adósság egy része a lakossághoz került, illetve a devizaadósság 30% alatt volt.

Azt szeretnénk, ha az intézményi finanszírozás a felét adná az adósságfinanszírozásnak, a lakosság és a deviza pedig 25-25%.

Megosztás

Költségvetés

Varga Mihály szerint a költségvetés elsődleges egyenlege idén már pozitív lesz, miközben 2021-ben még 4% feletti volt az elsődleges egyenleg hiánya. Ugyanakkor 2025-ben romlik az elsődleges egyenleg, de továbbra is többlet várható.

„Az elhalasztott beruházások egy részét, amit 2024-ről halasztunk el, azokat '25-26-ban el kell indítani, meg kell kezdeni, ami jelentkezni fog a költségvetésben. Az uniós kiadások a kifizetési ciklus lefutása miatt a hazai oldalt ezekben az években kezdik majd erőteljesebben terhelni. Továbbá azok a politikai pontok gyermekkedvezmény, adókedvezménynek a növelése is szépen be fog majd épülni a '25-ös költségvetés számai közé, tehát összességében az elsődleges egyenlegünk ezért fog egy kicsit kedvezőtlen módon változni, de még mindig nulla vagy nulla fölött várható” – ismertette a részleteket a miniszter.

 A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály egy fontos új elemet erősített meg: a gyerekkedvezmény beépülését. Amennyiben a családi adókedvezmény növeléséről, vagyis a személyi jövedelemadóban szereplő gyerektámogatások duplázásáról van szó (ez az elmúlt hetekben elhangzott ígéret), akkor ez egy igen jelentős kiadási tétel lehet. Mivel a 2025-ös költségvetési hiánycél teljesülése enélkül is kockázatokat hordozott, érdekes kérdés, hogy a hiánycél tartása mellett milyen eszközzel teremti meg a fedezetet erre a kormány.

Megosztás

Bérek

Úgy vélte, hogy a 2017-2022 közötti bérmegállapodás fontos volt. Ez arra épült, hogyha van bérnövekedés, akkor lehet csökkenteni a járulékokat. Ennek köszönhető, hogy a reálszférában jelentősen nőtt a hatékonyság.

Megosztás

Németország

A gond az, hogy Németország gazdasága gyenge, és a német potenciális növekedés alacsony.

A magyar potenciális GDP 3,2%, miközben a német 0,8%-os Vargáék becslése szerint.

Megosztás

Potenciális növekedés

A ma még moderált gazdasági növekedés Varga Mihály szerint fokozatosan fel fog gyorsulni. "A gazdaság kilátásai jók. A tényleges kibocsátás, a potenciális GDP továbbra is jó" - fogalmazott. Úgy véli, hogy a GDP-növekedésbe bár vannak ingadozások, de a potenciális növekedés erős. Ezért a következő években tartós növekedésre számít Varga Mihály. Úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése magasabb, mint a régiós országoké.

Megosztás

Háború

Az orosz-ukrán háború még tart. Nem egy lezárt eseménysor után értékeljük a helyzetet - utalt a legfontosabb bizonytalanságra.

Megosztás

Óvatos derűlátás

Vihar után, vihar közben címmel tart előadást a miniszter. Óvatos, visszafogott derűlátással szeretném felvázolni a lehetőségeinket - mondta. Varga nyilvánvalóan Matolcsy Gyögy MNB-elnök tegnapi, kritikus beszédére utalva úgy fogalmazott, hogy a múltat le kell zárni, előre kell nézni, már csak azért is, mert "egymás meggyőzésének a lehetősége csekély".

Megosztás

Kezdődik

A pénzügyminisztereknek az tapsol, aki nem tudja, milyen pénzügyminiszternek lenni - mosolyogtatta meg a közönséget Varga Mihály.

Megosztás

Hamarosan megszólal Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter 10:35-kor kezdi előadását a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. Varga Mihály előadását minden évben kiemelt figyelem övezi. Idén talán a korábbiaknál is nagyobb lehet az érdeklődés, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy a költségvetés helyzete a szakmai közönség mellett a szélesebb közvélemény számára is érdekesé vált.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
budapest repülőtér ferihegy