FONTOS 20%-os hozammal kábít a biztosítási ügynököd? - Félmillió magyar érzi már a bőrén, hogy is van ez
 
Portfolio signature

Pár óra és érkezik az adat, ami sok mindent eldönt a világban

A júliusi amerikai munkaerőpiaci adatok a vártnál rosszabbak lettek és aznap nagyott esett rá a piac. Miután a Fed elnöke kijelentette, hogy az infláció helyett a jegybank a munkaerőpiacra fókuszál, a befektetőknek is a ma érkező munkaerőpiaci adatok lettek a legfontosabbak. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy eddig mit tudunk az augusztusi munkaerőpaici helyzetről és ez alapján próbálunk fogódzkodokat adni az adathoz.

A Fed elnöke az augusztus végi Jackson Hole-i konferencián egyértelművé tette, hogy megnőtt a bizalma a 2%-os inflációs cél elérésében és mostantól kezdve az elsődleges cél a munkaerőpiaci eredmények megtartása. Önmagában ennek a kijelentésnek egyenes következménye, hogy innentől kezdve a piacok sem az infláció miatt aggódnak, hanem elsősorban a növekedési kilátások alakulása miatt.

Ebben pedig van is ok némi aggodalomra. A felszínen minden rendben, hiszen a második negyedévben 2% felett volt a gazdasági növekedés, míg a fogyasztási kiadások majdnem 3%-kal tudtak emelkedni. Ez mind szép és jó, de az a második negyedév volt, a befektetőknek pedig az a fontos, hogy mi van most és mi lehet a következő 3-12 hónapban. A kilátások azonban már nem jók.

A fogyasztók koronavírus alatt felhalmozott megtakarítása kimerült, a hitelkártya-tartozások és bedőlések emelkednek, a fiskális stimulusok hatása elmúlt, a feldolgozóipar recesszióban van és a globális növekedés sem támogató, sőt. Ez éppen az a helyzet, amikor a növekedés gyorsan és nagyot tud romlani. Ennek tükrében nem véletlen, hogy a legutóbbi ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzserindex kellemetlen adatának megjelenése után 3%-ot esett a Nasdaq 100, de ami a cikkünk szempontjából fontosabb, hogy a júliusi csalódást keltő munkaerőpiaci adatokat 2% feletti eséssel honorálta a piac.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Ma érkeznek az amerikai munkaerőpiaci adatok, amit a Fed is árgus szemekkel figyel
  • Powell elnök elmondta, hogy már a munkaerőpiaci eredmények megtartása a cél
  • A fontos adat előtt megmutatjuk, hogy a már elérhető adatok alapján mire lehet számítani és hogyan alakulhatnak a piaci reakciók

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés