Egyre rosszabbul néz ki az elektromos autókhoz elengedhetetlen nyersanyag
Gazdaság

Egyre rosszabbul néz ki az elektromos autókhoz elengedhetetlen nyersanyag

Portfolio
Az elektromos autók iránti kereslet jelentősen visszaesett, aminek a lítiumion akkumulátorokra, és így a lítiumpiacra nézve is negatív implikációi vannak. A UBS elemzői visszavágták az autópiaci keresleti előrejelzésüket, ami alacsonyabb lítium keresletet, és árakat eredményezhet, mindez pedig a lítiumgyártó cégek részvényei számára is rossz hír.

A UBS felülvizsgálta globális autóipari előrejelzését, ennek eredményeit mutatja az alábbi ábra, amelyen gWH-ban van kifejezve az akkumulátor-kereslet várható alakulása. A bank elemzői visszavágták előrejelzésüket, ami a fogyasztói érdeklődés csökkenését és az értékesítés növekedésének lassulását tükrözi, és amint látható, 2030-ig minden évre alacsonyabb kereslettel számolnak, mint korábban. A UBS csapata a korábbihoz képest alacsonyabb személygépkocsi-gyártással számol 2030-ra, és az EV-penetráció csökkenését prognosztizálja, különösen az USA-ban, ahol a visszaeső fogyasztói hangulat és az elnökválasztási kockázatok hatnak negatívan.

Képernyőkép 2024-09-06 110825
Globális EV értékesítés (régi vs. új előrejelzés). Forrás: WoodMac, RhoMotion, vállalati jelentések, UBS

A UBS úgy látja, hogy a következő években a plug-in hibrid (PHEV) autók részaránya növekedni fog az eladásokon belül. Modelljükben a plug-in hibridek arányát 10 százalékkal (átlagosan 30 százalékra) növelték az értékesítési görbén. Mivel a plug-in hibridekben jóval kisebb az akkumulátor, mint az akkumulátoros elektromos autókban (BEV), így a hibridek részesedésének növekedése alacsonyabb átlagos akkumulátorméretet feltételez,

ami negatívan hat a lítiumkeresletre.

Az alábbi ábra mutatja, hogy hogyan alakulhat globálisan a plug-in hibridek részaránya a teljes értékesítésen belül. Korábban a UBS folyamatos csökkenéssel számolt, most azonban úgy látja, hogy 2026-ban tetőzhet a PHEV-k részaránya, majd erről a magasabb bázisról indul el a visszaesés.

ubs3
Plug-in hibridek részaránya a teljes EV-értékesítésben (régi vs. új előrejelzés). Forrás: WoodMac, RhoMotion, vállalati jelentések, UBS

A fentiek eredményeként a UBS mintegy 10 százalékkal visszavágta a 2030-as lítiumkeresleti előrejelzését.

ubs4
Globális lítium kereslet (régi vs. új előrejelzés). Forrás: WoodMac, RhoMotion, vállalati bejelentések, UBS

A keresleti oldalon bekövetkező változások miatt a UBS megváltoztatta a lítiumpiaci kereslet-kínálati egyensúlyra vonatkozó előrejelzését is. Most úgy látják, hogy magasabb lesz a piaci többlet, és hosszabb ideig fog ezen a megemelkedett szinten maradni, mint amire korábban számítottak. Megjegyzik emellett, hogy ugyan jelenleg nem figyelhető meg nagymértékű termeléskorlátozás, egyértelmű, hogy az alacsony árak okozta stressz miatt a termelés visszafogására és a növekedési projektek késleltetésére/elhalasztására van szükség.

Mindent egybevetve, az erős kínálat és a lassuló kereslet azt eredményezi, hogy a többlet halmozódik fel a piacon és legalább 2027-ig magas marad. A UBS szerint a visszaesés mértékének és időtartamának megértéséhez egyrészt az afrikai primer lítiumkínálatot, másrészt a kínai primer és feldolgozóipari - integrált és nem integrált - kínálatot kell figyelni a továbbiakban.

Képernyőkép 2024-09-06 123920
Lítium piaci kereslet-kínálati egyensúly (régi vs. új előrejelzés). Forrás: WoodMac, RhoMotion, vállalati jelentések, UBS

A kínálati többlet az egyik legfontosabb oka, hogy az elemzők visszavágták a lítium árára vonatkozó előrejelzésüket.

Az alábbi táblázat tartalmazza, hogy a UBS különböző lítiumtermékek (a minimum 6 százalék lítiumoxidot tartalmazó spodumen, a lítium-karbonát, és a lítium-hidroxid) árára vonatkozó előrejelzését. Az évszám mellett látható a régi és az új előrejelzés, a kettő közti különbség (new vs old), a konszenzusos várakozások (cons), illetve a UBS új előrejelzés és a konszenzus közti eltérés (new vs cons).

Egyes termékeknél akár 23 százalékkal is csökkentették előrejelzésüket az elemzők.

ubs5
Lítiumár-előrejelzés. Forrás: UBS

Az alacsonyabb várható lítiumárak miatt a UBS úgy véli, hogy a lítiumgyártók a korábban vártnál gyengébb profitkilátásokkal rendelkeznek, így visszavágta célárát egy sor lítiumgyártó cégre, és általánosságban alulsúlyozást ajánl a szektorra.

Képernyőkép 2024-09-06 134253
Lítiumgyártókra vonatkozó célárak változása. Forrás: FactSet, UBS

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
miksolctapolca tűzeset