Átrajzolhatják Magyarország választási térképeit: hamarosan dönteni kell a tervről
Gazdaság

Átrajzolhatják Magyarország választási térképeit: hamarosan dönteni kell a tervről

Portfolio
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Nagy Attila több javaslatot terjesztett elő a parlamentnek benyújtott beszámolójában. Az egyik legfontosabb javaslat néhány választókerület határának átrajzolása a szavazók számának változása miatt - jelentette az Infostart.

Az NVI elnöke emellett a választásban közreműködő munkatársak képzésének és vizsgáztatásának újraszervezését is szorgalmazza. Nagy Attila az InfoRádióban elmondta, hogy már az idei általános választásokon is fejlesztették a szavazatszámláló bizottsági tagok oktatását, például új videókkal és animációkkal. A jövőben azonban még intenzívebb és mélyebb képzést terveznek, akár vizsga vagy beszámolási kötelezettség bevezetésével.

Nagy Attila ismét felhívta az Országgyűlés figyelmét arra, hogy egyes választókerületekben jelentősen változott a szavazópolgárok száma. Ezzel kapcsolatban elmondta:

Lesznek jogalkotási javaslataim, ezeket még a következő napokban is egyeztetem a területi választási irodák vezetőivel, illetve jó néhány települési választási iroda vezetőjével. Ezt követően, várhatóan a hó végéig fogom összeállítani azt a jogalkotási javaslatcsomagot, amit az Igazságügyi Minisztériumnak át fogok adni.

Hozzátette továbbá, hogy

a választókerületek határait bizonyos esetekben módosítani kell, erre törvényi lehetősége az év végéig van a Parlamentnek,

ezért is akarja a beszámolóval felhívni újra az Országgyűlés figyelmét.

Az elnöki beszámolóból kiderül, hogy Pest vármegye hét egyéni választókerületében több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot a szavazópolgárok száma a szavazás napján. Ezzel szemben Somogy, Tolna és Fejér vármegye egy-egy körzetében várhatóan ugyanennyivel fog csökkenni a szavazók száma.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
volkswagen e-up elektromos autó villanyautó