Óvatosak voltak az új magyar jenkötvényekkel  a befektetők: fele annyit vettek, mint két éve
Gazdaság

Óvatosak voltak az új magyar jenkötvényekkel a befektetők: fele annyit vettek, mint két éve

Portfolio
A tervezett négyből végül két jenalapú államkötvényt bocsátott ki a magyar Államadósság Kezelő Központ csütörtökön összesen közel 98 milliárd forintért. Ez csak a fele a bő két évvel ezelőtti szamurájkötvény kibocsátásoknak, és ez is érzékelteti, hogy óvatosak voltak a befektetők a mostani kibocsátással.

Az ÁKK egyszerre négy kötvényt tervezett értékesíteni, de a kibocsátás elindítása után jelezte, hogy egy, vagy kettő sorozatot végül elenged, ha nem lesz rá kellő vételi érdeklődés, illetve a saját preferenciái változnak. Mindezek, illetve az ajánlatok láttán végül az 5 és 7 éves kibocsátást elengedte, így csak a 3 és 10 éves papírból dobott piacra, utóbbi dedikált zöld kötvény.

A rövidebb futamidejű papírból 38,3 milliárdot, utóbbiból 1,3 milliárdot értékesített rendre 1,6%-os, illetve 2,35%-os kupon és 100%-os kibocsátási ár mellett – derült ki az ÁKK közleményéből. Előbbi azt jelenti, hogy a hozamfelár a japán bankközi hozamhoz képest 1,1%-pontos lett, az indikatív felársáv teteje, a 10 éves papírnál viszont a felár 1,48%-pontos lett, ami a felársáv alja.

Az orosz-ukrán háború kitörése előtt két nappal végrehajtott legutóbbi szamurájkötvény kibocsátások során szintén 4 sorozatot tervezett piacra dobni az ÁKK, és akkor ez sikerült is, amelyekből 75,3 milliárd jen forrást vont be, azaz csaknem a dupláját a mostaninak.

A Reuters IFR szolgáltatása a mai magyar kibocsátások kapcsán megjegyzi, hogy a jelek szerint az S&P tavaly januári egyfokozatú magyar leminősítése, és a geopolitikai kockázatok miatt a japán befektetők óvatosabbá váltak a magyar papírok iránt, ami visszafogta a keresletüket. 2,5 éve japán szereplők vették a kibocsátások mintegy 90%-át, most nem tudni a részletes bontás alapján, hogy ez az arány pontosan mennyi volt, de egy bankár megjegyezte, hogy a japán befektetők kereslete egyértelműen csökkent.

Két bankárt szólaltatott meg a szolgáltató, akik vegyes érzéseiket fogalmazták meg a magyar kibocsátások eredményei láttán. Az egyik úgy fogalmazott: "Jó volt a geopolitikai kockázatok közepette közel 40 milliárd jen értéket elérni".

Egy másik bankár azt mondta, hogy "ambivalensnek érzi a méretet", és hogy "elmondható, hogy a geopolitikai kockázatok mellett jó keresletet vonzottak (a papírok – a szerk.), de a japán befektetők kereslete egyértelműen csökkent". Hozzátette: "Talán 20-30 milliárd jen a maximális összeg, amelyet egy közép- és kelet-európai államkötvény most a japán befektetőktől bevonhat". Emlékeztet a hírügynökség, hogy Szlovénia a múlt héten 50 milliárd jen értékben vont be forrást két jenkötvény keretében, és ennek mintegy felét Japánon kívüli, külföldi befektetők vásárolták meg.

Az ÁKK közleménye megjegyzi, hogy "A hagyományos sorozatból befolyó összeg általános finanszírozási célokra kerül felhasználásra. A zöld sorozatból befolyó összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani a szuverén Zöld Kötvény Keretprogramjával összhangban. A japán jen kötvényből származó tőke- és kamatfizetési kötelezettséget a kibocsátó nevében az ÁKK Zrt. az adósságkezelési szabályoknak megfelelően euróra cseréli."

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1562423839