Matolcsy György: Magyarország úttévesztésben van, teljes fordulatra van szükség
Gazdaság

Matolcsy György: Magyarország úttévesztésben van, teljes fordulatra van szükség

Valahol megint utat tévesztettünk - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010-2019-es évtizedet megnyertük - hangsúlyozta Matolcsy, ám a mostani évtizedet elveszítjük. Levezette, hogy a következő évtized megnyeréséhez mire lenne szükség.
Megosztás

Itt vannak Matolcsy György lesúlyosabb szavai és grafikonjai

Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van - hangsúlyozza Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, aki szerint teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Az alábbiakban Matolcsy György prezentációjából szemezgettünk.

Itt vannak Matolcsy György lesúlyosabb szavai és grafikonjai
Megosztás

2040-ig

A források stratégiai újraelosztására van szükség a sikerhez - mondta Matolcsy. Ehhez az előadása szerint az alábbiakat kell tenni:

  • Új Otthonteremtési Program évi 30–35 ezer új otthonnal
  • Új versenyképességi jövőkép (évi 2 helyet javítani 2040-ig)
  • Budapest regionális pénzügyi központ 2040-re
  • Agrár Termelékenységi program a TOP3-ba 2040-ig (Holland Program)
  • Kínai gyorsvasút Program 2030-ra
  • 300 ezer külföldi egyetemi hallgató
  • TOP5 innovációs kitörés hazai tudásbázisa 2040-ig
  • Teljes állami digitális átállás 2040-ig
  • Budapest Health HUB 2040-re
  • Fenntartható egyensúlyi növekedés
  • Magyar egészségügyi és gyógyszeripari vezető szerep az EU-ban 2040-re
  • Budapest 5 turisztikai célpont 2040-re.

Ezzel az előadás véget ért.

Megosztás

Aranyháromszög

Az egyensúly és fenntartható növekedést kell megalapozni, a versenyképességet kell javítani, és a termelékenységet kell bővíteni - vezette le, amit "aranyháromszögnek" nevezett.

Megosztás

2030-2040

2040-re nyerhetünk, de fel kell ismerni az évtized karakterét. Térjünk vissza a korábbi, sikeres recepthez - emelte ki Matolcsy. Ez az évtized háborúkra, inflációra "hajlamos". Ezért szükség lesz visszatérni a "tévútról a jó útra".

A sikeres országok megalkották a saját jövőképeiket és stratégiájukat - vélekedik. Ausztriát és Dél-Koreát sorolta, mint sikeres ország. "Csehország egy titkos példakép, egy titkos minta" - tette hozzá.

Megosztás

Legjobb ország

Nem volt reális cél Orbán Viktortól, hogy 2030-ra az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk. Azt javaslom, hogy legyen ez a cél 2040-re, mert 2030-ra nem jön össze - hangsúlyozta Matolcsy.

Megosztás

Termékenységi ráta

A termékenységi rátában látott pozitív fordulat megszakadt - emelte ki.

Problémának nevezte, hogy az EU-ban nő a fiatal diplomások aránya, míg nálunk csökken.

Megosztás

Beruházások

Ahogy nem lettünk gazdagok az elmúlt évtizedekben az autóipari beruházásokról, úgy nem leszünk gazdagok más külföldi beruházásoktól sem - vélekedett. A beruházások reálértéke évek óta zuhan Matolcsy szerint.

Megosztás

Inflációs sokk

A téves gazdaságpolitikai fordulat miatt Magyarországon volt a legnagyobb az infláció - emelte ki Matolcsy. Megdöbbentő módon az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb - tette hozzá. Úgy látja, a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, de ez nem így lett. "Ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik", akkor nem lesz költségvetési bevétel.

Szerinte a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. A reálbérek a jövedelmek felét fedik le, de ott vannak a nyugdíjak és más szociális ellátások, amelyeknek nem nőtt a reálértéke.

Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt

- mondta Matolcsy.

Megosztás

Lecsúszás

2019-ben még a 20. helyen voltunk, 2023 végére pedig a 23. helyre kerültünk az egy főre jutó GDP az EU-ban - mondta Matolcsy.

Nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk - hangsúlyozta.

Megosztás

Eladósodás és infláció

Magyarországnak két veszélyes ellenfele van. Az eladósodás és az infláció. A 70-es és a 80-as években ugyanezzel a problémával néztünk szembe. Most ugyanez a helyzet. "2021-től hibás gazdaságpolitikai fordulatot látunk" - erősítette meg Matolcsy.

Megosztás

2020 után

A 2021-24 közötti években az úttévesztés következtében veszélybe került minden. Veszélybe került a 2030-ig vágyott célok elérése - tette hozzá.

Megosztás

2010-2019

A 2010-2019-es évtizedet megnyertük - mondta Matolcsy. Hitelezési, beruházási, növekedési fordulatot értünk el - emelte ki, miközben a költségvetési hiány is csökkent. De az oktatás és az egészségügy területén nem értek el nagy fordulatot - ismerte el. Ez volt az "egyensúlyi növekedés" évtizede Matolcsy szerint.

Megosztás

A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett

Az MNB 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet. Arra kértük a kormányt, hogy csatlakozzon hozzánk, de nem tette.

A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett

- mondta Matolcsy. A kormány kétéves késéssel követte a jegybankot az infláció elleni harcban.

Megosztás

Úttévesztés

Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van - hangsúlyozza az elnök, aki szerint teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Szerinte az MNB már hamar, 2020-ban jelezte, hogy ebben az évtizedben lelassul a növekedés, visszatér az infláció, és makacs lesz az árnövekedés.

Megosztás

Kezdődik az előadás

Valahol megint utat tévesztettünk - olvasható Matolcsy első diáján, amely a "Gazdaságpolitikai úttévesztés 2021-től Magyarországon" címet kapta.

Megosztás

Hamarosan megszólal Matolcsy György

10:30-kor kezdi előadását Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybank elnöke tavaly nagyhatású beszédet mondott. Ő beszélt előszőr arról, hogy Magyarország 2022 őszén az árfolyamválság küszöbén volt. Az idei előadást ebben a cikkben követjük.

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
horváth gábor költségvetési tanács