KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik
Gazdaság

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

„Az infláció hosszú árnyéka” továbbra is befolyásolja az államadósság csökkentését – mondta, utalva arra, hogy a magas infláció növeli a nominális GDP-t, ami segíti az adósság relatív csökkentését. Azonban hangsúlyozta, hogy ez nem ideális módja az adósságkezelésnek. Tavaly, például, a mutatók javulását leginkább az inflációnak köszönhettük, nem pedig a gazdasági növekedésnek vagy a strukturális reformoknak.

Az államháztartási hiány mérséklését elengedhetetlennek tartja, és megjegyezte, hogy a kormány szerencsére már tett lépéseket az egyensúly helyreállítása érdekében. Horváth kiemelte, hogy az elsődleges egyenleg javítása érdekében számos költségvetési intézkedést hozott a kormány, amelyeket a pénzügyi piacok is kedvezően fogadtak. „Fontos, hogy a költségvetési egyensúly fontossága folyamatosan ki legyen hangsúlyozva” – jegyezte meg, utalva Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmúlt időszakban tett nyilatkozataira, aki úgy akar gazdaságösztönzést, hogy közben az egyensúly megtartásának fontosságát hangsúlyozza.

Szerinte a magyar gazdaság helyzetét azonban nemcsak belső tényezők, hanem a nemzetközi környezet is jelentősen befolyásolja: Horváth külön kiemelte Németország, Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere gazdasági problémáit. A pandémia, az energiaárak robbanása, az infláció és a szankciók visszacsatoló hatásai egyaránt sújtják Németországot, és ez a magyar gazdaságra is kihat. „Ez egy sokkal nyugtalanítóbb lehetőség” – fogalmazott, utalva arra, hogy a német gazdasági modell számos feltétele meggyengült, és nem valószínű, hogy passzív várakozással javul a helyzet. Úgy véli, nem magától értetődő, hogy a fogyasztás bővülni fog, valamint a német termékek iránti külső kereslet is beindul a közeli jövőben, ez pedig a magyar exportkilátásoknál is érvényesülhet.

Horváth arra figyelmeztetett, hogy Magyarország számára nem maradhat más lehetőség, mint aktív és hatékony megoldásokat keresni a növekedés beindítására. Kiemelte, hogy a versenyképességi fordulat elengedhetetlen, különösen akkor, amikor az előrejelzések sem túl optimisták. „Az IMF előrejelzései szerint a német gazdaság növekedését idén többször is lefelé módosították” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a múlt héten kiadott, második negyedéves részletes magyar GDP növekedési adatok sem adnak okot az optimizmusra.

Az előadás végén Horváth Gábor külön kitért az Európai Unió gazdasági kormányzási keretrendszerének – a stabilitási és növekedési paktum – reformjára is, amely idén április 30-án lépett életbe. Az új szabályok szigorúbb költségvetési fegyelmet írnak elő, és Horváth szerint Magyarország számára kulcsfontosságú lesz, hogy megfeleljen ezeknek az elvárásoknak. A túlzottdeficit-eljárások visszatérése, Magyarország elleni megindítása is azt jelzi, hogy az unió nem fogja tolerálni a magas hiányokat és az államadósság emelkedését, amelyre a hitelminősítők is figyelnek, és várhatóan az osztályzatjavítás feltétele az adósságállomány csökkenése lesz.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
trevi kút olaszország turizmus látványosság