Kiszivárgott: hatalmas költekezésre készül az Orbán-kormány
Gazdaság

Kiszivárgott: hatalmas költekezésre készül az Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök lemond költségvetési konszolidációs ígéreteiről, hogy kiadási hullámot indítson el - tudta meg a Bloomberg hírügynökség a helyzetet ismerő forrásoktól. A költségvetési politikában tervezett váltás a novemberi amerikai elnökválasztás és az ország hitelminősítői felülvizsgálata után következhet be. A hírügynökség úgy tudja: lakásvásárlásra vonatkozó adókedvezmények is lehetségesek. Frissítés: a Pénzügyminisztérium megkeresésünkre cáfolta a hírt, álhírnek nevezte azt.
A költségvetés helyzetéről és a gazdaság kilátásairól is szó lesz a Portfolio október 17-i konferenciáján.

A hírügynökség információi szerint a kormány lemond a költségvetési konszolidációs igényről a legkeményebbnek ígérkező választási próba előtt.

A beszámoló szerint a 2026-os parlamenti választások előtt az államháztartási kiadási programokat prioritásként fogja kezelni a kormány, mivel az ellenzék térnyerése politikailag kedvezőtlen a kormánypártok számára. A Bloomberg szerint a 2026-os választások abban hasonlíthatnak a 2022-es parlamenti versengésre, hogy akkor is nagyban hozzájárultak a kormányzati költekezések a kormánypártok sikeréhez, igaz annak meg is volt az ára. Ezek között szerepelt a 700 milliárd forint értékű adóvisszatérítés a családok számára - emlékeztet a cikk.

A Bloomberg arra is kitér, hogy

a kormány másfél évnyi kiadásfelfuttatásra készül a választásokhoz közeledve.

Idén várhatóan teljesíti a kormány a 4,5%-os vállalt hiánycélját a Bloomberg értesülései szerint, de ezt követően már nem fog erre törekedni, hacsak nem a befektetők és a piac kikényszerítik a korrekciót - írja a hírügynökség.

A Pénzügyminisztérium szóvívője nem kívánt nyilatkozni a Bloomberg megkeresésére. Frissítés: a Portfolio megkeresésére a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a hír nem igaz, cáfolta azt.

Mindezek fényében kiemelt figyelem fogja övezni Varga Mihály péntek délelőtti, Közgazdász Vándorgyűlésen tervezett előadását.

Az eseményről a Portfolio élőben tudósít!

Érdemes felidézni, hogy az USA elnökválasztása november 5-én van, az utolsó hitelminősítői felülvizsgálat eredményét pedig december 6-án hirdetik ki. Ezek a hitelminősítői szakértői látogatások a döntés kihirdetése előtti hetekben már megvalósulnak és konklúzióra jutnak, így a kormány akár már november közepén elindulhat ezen a lazító úton, ha fontos szempont számára az, hogy a hitelminősítői megítélésben ez a költekezési fordulat még ne játsszon szerepet.

Az már korábban ismert volt, hogy a kormány - szakítva az elmúlt évek rossz gyakorlatával - a 2025-ös költségvetés tervezését és elfogadását elhalasztotta nyárról őszre, és azt vállalta, hogy az amerikai elnökválasztás után terjeszti be a parlamentnek a 2025-ös költségvetésről szóló törvényjavaslatot, vagyis novemberben várható a jövő évi büdzsé ismertetése. A kormány már korábban jelezte, hogy a "béke költségvetését" szeretnék megalkotni, ami lehetőséget ad a fiskális lazításra.

A hírügynökség emlékeztet arra is, hogy a költségvetés kifeszített helyzetben van, az uniós pénzek egy részének felfüggesztése még mindig tart, a gazdasági növekedés gyenge és a forint sem talált magára. A Bloomberg cikke idézi Matolcsy György jegybankelnök csütörtöki, szintén Vándorgyűlésen mondott beszédét, melyben élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját.

Elfogadhatatlan és életveszélyes az ilyen mértékű eladósodás a jegybankelnök szerint. "Minden év egy alacsony hiányelőrejelzéssel indul, amit aztán később korrigálni kell" - idézi az MNB elnökét a Bloomberg.

A költségvetés helyzetéről és a gazdaság kilátásairól is szó lesz a Portfolio október 17-i konferenciáján.

Mi jöhet?

A Bloomberg szerint a Tisza Párt 30%-os támogatottsága a semmiből jött és a kormány erre reagálva lazítana a költségvetés gyeplőjén, hogy növelje saját népszerűségét. Felidézik Orbán Viktor korábbi ígéretét, amikor a családi adókedvezmény megduplázásáról beszélt.

A fiatal, szakképzett technikusok számára nyújtott hitelprogramon és a kisvállalkozásoknak nyújtott segítségen is dolgozik a kormány.

A lakásvásárlásra vonatkozó adókedvezmények is lehetségesek - szól a cikk.

Nem tudni, az öngondoskodási termékek otthonteremtési célú feltöréséhez kapcsolódó adókedvezményre gondol-e csak a kormány, amelynek terveiről itt írtunk

A Bloomberg azt írja: "a Pénzügyminisztérium szerint a fiskális ösztönző program nem fogja aláásni a vállalt hiánycélok teljesítését, idén a deficit 4,5%-ra, jövőre 3,7%-ra, 2026-ban pedig 2,9%-ra csökken". A hírügynökség tudósítása azt is hozzáteszi ugyanakkor egy névtelen forrásra hivatkozva, hogy

a kormány idén a 4,5%-ra emelt hiánycél tartását tervezi, de ezt követően nem áll szándékában a vállalt hiánycélok tartása, hacsak a piac ki nem kényszeríti.

Mi állhat a háttérben?

Korábban több elemzésünkben is beszámoltunk arról, hogy a kormány nagyon nehéz helyzetben van a költségvetés miatt, amelynek a szenvedése alapvetően a magyar gazdaság lassabb helyreállásával függ össze. A kormány idén ugyan csökkenti a költségvetés hiányát adóemelésekkel és beruházások elhalasztásával, a terv szerint 4,5%-ra, és jövőre 3,7%-os hiánycélt vállalt eredetileg. A legutolsó számítások szerint azonban ezeket a célokat nehezen tudja teljesíteni a kormány, jövőre akár 1100-1200 milliárd forintos elcsúszás is lehet a büdzsében.

Érdekes lesz látni, hogy a fenti kiszivárgott információk alapján pontosan mire is készül a kormány: az eredeti hiánycélok teljesítése érdekében nem tesz kiigazításokat és/vagy pótlólagos költekezésbe és fiskális lazításba (kiadásnövelés, adócsökkentés) kezd.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
trader