Bloomberg: az MNB a magyar EU-s elnökség ellentmondásos megítélése miatt lemondott egy nemzetközi eseményt
Gazdaság

Bloomberg: az MNB a magyar EU-s elnökség ellentmondásos megítélése miatt lemondott egy nemzetközi eseményt

Portfolio
A Magyar Nözponti Bank lemondta az idei Lámfalussy konferenciát, amelyen vendégelőadóként Christine Lagarde EKB-elnök is szerepelt volna – írja a Bloomberg. A lap hozzáfűzi kommentként: ez az esemény az "ellentmondásos magyar EU-s elnökség járulékos kára." Az MNB a Portfolio megkeresésére azt válaszolta, hogy az eseményt technikai okok miatt halasztották el.

A Magyar Nemzeti Bank azt tervezte, hogy a pénzügyminiszterek és központi bankárok informális találkozóját - az úgynevezett Ecofint - szeptember 13-án és 14-én Budapesten egy nyilvános rendezvénnyel fogja megtámogatni.

A tervek szerint szeptember 15-én, vasárnap gálát tartottak volna Ausztria, Németország, Horvátország és Szlovénia jegybanki kormányzóinak, majd másnap konferenciát Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnökének online részvételével.

Ezt az eseményt most törölték - közölte az MNB szóvivője csütörtökön a Bloomberggel, indoklás nélkül. A találkozót ehelyett valószínűleg januárban - Magyarország féléves EU-elnökségének lejárta után - tartják majd.

A hírrel kapcsolatban megkerestük az MNB-t, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés (16:50):

Az MNB megkeresésünkre azt válaszolta, hogy az eseményt előre nem látható technikai okok miatt halasztották el januárra.

A lemondás azt követően történt, hogy számos pénzügyminiszter és jegybankfőnök úgy döntött, hogy távol marad magától az Ecofintől, hogy tiltakozzon Orbán Viktor koordinálatlan diplomáciai szabadúszása ellen, amelyet Magyarország júliusi, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozót is magában foglaló soros magyar EU-elnökségének kezdetén folytatott – írja a lap.

Az ország azóta azzal szembesült, hogy a 2024 második felében megrendezésre kerülő miniszteri találkozókon egyre kevesebben vesznek részt magas szinten. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve szintén nem küld biztost Budapestre.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kozgpanel