Oroszország új vevőket talált, megkerülte a szankciókat
Gazdaság

Oroszország új vevőket talált, megkerülte a szankciókat

Portfolio
Az orosz kormány olaj- és gázadókból származó bevételei augusztusban ötödével ugrottak meg az előző év azonos időszakához képest, amit a nyersolaj árának emelkedése és a külföldi piacokra irányuló gázáramlás növekedése eredményezett.

Az orosz pénzügyminisztérium jelentése szerint az ágazatból származó adóbevételek a múlt hónapban 778,6 milliárd rubelt (8,7 milliárd dollár) tettek ki, ami 21%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ez a növekedés kulcsfontosságú Oroszország költségvetése számára, amely a nyugati szankciók és az ukrajnai katonai beavatkozás egyre növekvő költségei miatt nyomás alatt áll – írja a Bloomberg.

Az augusztusi bevételek a júliusi árakat, termelési és exportszinteket tükrözik, a szénhidrogén-bevételek közel 80%-át a nyersolaj és a kőolajtermékek után fizetett adók teszik ki. Az orosz olajipar jelentősen profitált az Urals nyersolaj árának emelkedéséből, az augusztusi olajárakat hordónként 74,01 dolláros ár alapján számolták ki, szemben az egy évvel korábbi 64,21 dollárral. A nemzetközi szankciók, köztük a G7-ek árkorlátozása és az orosz nyersolajra vonatkozó európai tilalom ellenére Oroszországnak sikerült új vevőket találnia és hatalmas árnyékflottát telepítenie, így a Brent referenciaolajhoz képest több mint egyharmadával csökkentette a nyersolaj árengedményeit az egy évvel ezelőttihez képest.

Az olajiparból származó adóbevételek még magasabbak lettek volna a finomítóknak nyújtott állami támogatások nélkül, amelyek 163,3 milliárd rubelt tettek ki a benzin és a dízel belföldi értékesítésére. Eközben csak a gáziparból származó adóbevételek több mint 24%-kal, közel 163 milliárd rubelre emelkedtek az előző évhez képest, amit a Gazprom fellendülő exportja és a robusztus belföldi kereslet ösztönzött.

A Power of Siberia gázvezetéken keresztül Kínába irányuló napi gázszállítások júliusban történelmi rekordot döntöttek, az Ázsiába irányuló export közel 33%-kal nőtt. Emellett az Ukrajnán és Törökországon keresztül Európába irányuló vezetékes gázforgalom közel 6%-kal emelkedett.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Esnek az amerikai tőzsdék a tengerentúli munkaerőpiac adat után