Óriási rekordot döntöttek augusztusban a naperőművek Magyarországon
Gazdaság

Óriási rekordot döntöttek augusztusban a naperőművek Magyarországon

Portfolio
Augusztus 23-án kora délután az előzetes adatoknál 92 megawattal magasabb, 3334 megawatt volt hitelesített adatok alapján a magyarországi ipari méretű naperőművek villamosenergia termelési csúcsa, így még nagyobb mértékben megdőlt az eddigi rekord – hívta fel a figyelmet szerdai Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium. Ebből az is kiderült, hogy augusztusban már a kerek 7000 megawattos határt is átlépte az összes magyarországi naperőmű beépített teljesítménye, és ehhez adódik majd hozzá az a gigantikus méretű naperőműpark is a debreceni BMW-gyár mellett, amelyet tegnap jelentettek be. A naperőművek magyarországi előretörése és számos következménye kiemelt téma lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferencián, amelyről bővebb információk itt érhetők el.

Közzétette a hitelesített augusztusi naperőműves villamosenergia termelési adatokat a MAVIR adatai alapján az Energiaügyi Minisztérium, ebből derült ki az augusztus 23-án kora délutáni egyik negyedórában az eddig ismertnél is nagyobb mértékű csúcsdöntés. Akkor az előzetes adatok alapján 3242 MW volt kora délután a termelési csúcs, ehhez képest a hitelesített adat 3334 MW volt, azaz 92 MW-tal több. Mindez azt is jelenti, hogy a történelmi csúcs a legutóbbi, júliusi rekordot (3238 MW) közel 100, a tavaly mért legmagasabb adatot (2731 MW) pedig több mint 600 megawattal múlja felül.

A poszt egy újabb fontos mérföldkő túlhaladását is felfedte, hiszen az ipari, a háztartási méretű és a saját célra termelő naperőművek együttes teljesítménye a múlt hónapban meghaladta a 7000 megawattot (7085 MW).

Amint egy bővebb összefoglalóban a minap megírtuk: július végéig a különféle naperőművek összes beépített teljesítménye 6768 MW volt. Így tehát augusztus végéig ez 319 MW-tal, tehát hatalmas mértékben tovább nőtt,

és év elejéhez képest az összes növekedés augusztus végéig már át is lépte az 1000 MW-ot, 1034 MW volt.

Ez azt jelenti, hogy 2022 és 2023 után idén is több mint 1 gigawattal gyarapodik a hazai napenergia kapacitás. Utal rá a tárca, hogy tavalyelőtt a világon 21, tavaly pedig 28 ország tudott legalább ekkora bővülést produkálni.

Emlékeztetnek arra is, hogy Magyarország nemcsak ebben az összevetésben tartozik a nemzetközi élmezőnybe. 2023-ban Chile és Görögország után a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt a napenergia hazai aránya az áramtermelésben. Az Európai Unióban Magyarországon nőtt a harmadik legnagyobb arányban, 265 százalékkal az időjárásfüggő megújuló kapacitás 2019-ről tavalyra.

Azt is rögzítik, hogy a korábban 2030-ra megcélzott 6000 MW napelemes összteljesítményt már idén tavaszra elérte az ország, így a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) kétszer nagyobb, 12 000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére.

Ezen az úton nagy lépés lesz majd az, ha a tegnapi bejelentés alapján átadják a debreceni BMW-gyár mellett a 71 futball pályányi naperőművet, amely 70 ezer panelből áll majd, és a gyár áramszükségletének legalább a negyedét biztosítani tudja. Ez a hatalmas naperőműpark nemcsak Magyarországon lesz a legnagyobb ipari méretű naperőmű (az eddigi legnagyobb Mezőcsáton indult el, 250 MW-os, öt darab 50 MW-os telepből áll), hanem a BMW Csoporton belül is a legnagyobb lesz. Sőt ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi alapkőletételen mondta: "az E.ON sem épített még sokszor ekkora naperőműparkot, mint ami most itt létrejön".

A lakossági napelemek kapcsán azt is kiemeli a tárca mai posztja, hogy a Napenergia Plusz Programban a nyári keretemelésnek is köszönhetően az eredetileg e célra szánt forrásmennyiségnél mostanáig közel 6 milliárd forinttal több támogatást, összesen 81,6 milliárd forintot ítéltek meg a sikeresen pályázó családoknak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
időjárás-hőségriasztás-hidegfront-hőmérséklet-hőség-előrejelzés