Mélyrepülésben a német autóipar
Gazdaság

Mélyrepülésben a német autóipar

MTI
A német autóiparban augusztusban jelentősen romlott az üzleti hangulat az új megrendelések hiánya miatt a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.

Az üzleti klímamutató mínusz 24,7 pontra csökkent a júliusi mínusz 18,5 pontról. A mutatót elsősorban az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások nagymértékű romlása húzta le. A kilátások szubjektív megítélését számszerűsítő index mínusz 40,5 pontra zuhant a júliusi mínusz 29,5 pontról. Az aktuális üzleti környezet megítélésében viszont nem történt lényeges változás, a mutatószám 0,3 ponttal esett mínusz 7,2 pontra.

Az autóiparban a hangulat mélyrepülésben van

- kommentálta Anita Wölfl, az ifo ipari szakértője a felmérés eredményét. "A német autóipar elsősorban az új megrendelések, különösen a külföldi megrendelések hiányától szenved és ez már kezd a személyzeti tervezésben is megmutatkozni" - tette hozzá.

Az exportvárakozások mutatószáma már a harmadik egymást követő hónapban csökkent jelentős mértékben: mínusz 29,6 pontjával hosszú ideje a legalacsonyabb értéket érte el. A foglalkoztatási várakozások barométere a júliusi mínusz 15,6 pontról mínusz 27,6 pontra zuhant.

A mutatószámok által tükrözött ágazati várakozásokat jól példázza a Volkswagen hétfői bejelentése is a költségcsökkentési programjának szigorításáról, amelynek keretében most először helyezte kilátásba németországi üzemek bezárásának és kényszerelbocsátásoknak a lehetőségét is.

Az elektromobilitás felé vezető úton kevesebb üzemre lesz szükség, mert az elektromos autók kevésbé összetettek

- mondta Oliver Falck, az ifo ipargazdasági és új technológiák központjának vezetője a Reuters hírügynökségnek. Az autóipar eddig kettős struktúrában dolgozott - magyarázta. Miközben a belsőégésű motoros járművekkel termelte ki a bevételét, egyre növelte az elektromos autók termelését. Az elektromos autók iránt csökkenő kereslet azonban kibillentette az egyensúlyból ezt az üzleti modellt.

Jelenleg sem a belföldi, sem a külföldi kereslet nem áll jól

- mondta Falck, megjegyezve, hogy az elektromos autókra való átállás kemény, szűkös időszaka lesz a német autóiparnak, a strukturális átállás azonban meg kell hogy történjen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
növekedés-energia-kormány-naperőmű-napelem