Leleplezték Oroszország titkos tervét: Washington már fenyegetőzik
Gazdaság

Leleplezték Oroszország titkos tervét: Washington már fenyegetőzik

Portfolio
A moszkvai ipari és kereskedelmi minisztérium, amely a védelmi termelésért felel, 2022 októberében titkos terveket dolgozott ki mintegy 82 milliárd rúpiás (akkori árfolyamon 1 milliárd dolláros) befektetéssel a kritikus elektronikai alkatrészek indiai beszerzésébe, amelyeket titkos csatornákon akartak beszerezni, hogy elkerüljék a nyugati kormányok figyelmét – derül ki a Financial Times birtokába került titkos orosz állami levelezésből, amely szerint Oroszország Indián keresztül próbálja biztosítani a háborús erőfeszítéseihez szükséges technológiai eszközöket.

A lap által megszerzett tervek szerint Oroszország jelentős rúpiatartalékokat halmozott fel, amit az Indiának történő olajeladásokból szerzett. Az oroszok Indiát alternatív beszerzési piacként tekintették olyan létfontosságú termékekre, amelyeket korábban „barátságtalan” országoktól importáltak. A megszerzett dokumentumok szerint Oroszország és indiai partnerei elsősorban kettős felhasználású technológiákra összpontosítottak – olyan termékekre, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt használhatók, és amelyekre nyugati exportkorlátozások vonatkoznak.

Miközben Narendra Modi miniszterelnök az USA-hoz való közeledést szorgalmazta, Oroszország mégis Indiához fordult stratégiai partnerként. Bár nem világos, hogy Moszkva mennyire hajtotta végre a tervét, a részletes kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy Oroszország és India kereskedelme jelentősen élénkült a dokumentumokban megjelölt árukategóriákban.

India növekvő gazdasági kapcsolata Moszkvával feszültségeket okoz Washingtonnal. Wally Adeyemo, az amerikai pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, júliusban figyelmeztette India vezető üzleti szervezeteit, hogy

bármely külföldi pénzintézet, amely kapcsolatban áll Oroszország hadiipari bázisával, szankciókkal nézhet szembe.

A kiszivárgott levelezésből kiderül, hogy Oroszország jelentős beruházásokat tervezett Indiában, többek között elektronikai fejlesztési és gyártási létesítményekbe, amelyek révén biztosítható lett volna a szükséges alkatrészek folyamatos ellátása. A tervek részeként egy zárt fizetési rendszer létrehozása is felmerült az orosz és indiai cégek között, amelyet nyugati országok nem tudnak ellenőrizni, beleértve a digitális pénzügyi eszközök használatát is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
növekedés-energia-kormány-naperőmű-napelem