Kiderült pár fontos részlet a debreceni BMW-gyárnál épülő hatalmas naperőműről
Gazdaság

Kiderült pár fontos részlet a debreceni BMW-gyárnál épülő hatalmas naperőműről

Portfolio
71 futballpálya méretű napelempark kerül kialakításra a BMW debreceni gyáránál, amely 500 ezer négyzetméteren terül majd el, 43 MW névleges teljesítmény leadására lesz képes, és 2025 év végén kezdi meg működését – derült ki a beruházást elvégző E.On Hungária Csoport szerdai közleményéből.

Ez a keddi debreceni alapkő letételi ünnepséget követte, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csak azt érzékeltette, hogy hatalmas projektről van szó, de a konkrét számok nem derültek ki a rövid közvetítésből. A mai közleményből kiderült 43 MW-os beépített teljesítmény mégsem lesz az ország legnagyobb naperőműparkja. Mezőcsátnál ugyanis öt darab 50 MW-os park üzemel egymáshoz közel, igaz az a projekt közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakozik, míg a BMW gyáránál a 70 ezer panelből álló park az alábbi kiemelés alapján csak a gyár saját célú fogyasztását fedezi majd, és a gyár áramszükségletének legalább a negyedét biztosítani tudja majd.

A mai közlemény rögzíti: "a rövidesen a próbagyártást megkezdő üzemnél kialakításra kerülő napelempark kapacitása közel 45 gigawatt óra, amely energiamennyiség – közvetlen felhasználás esetén – húszezer háztartás kiszolgálására lenne elegendő. A beruházás tervezője és kivitelezője, illetve majdani működtetője az E.ON Hungária Csoport. A napelemeket a járműgyár több épületének tetejére és homlokzatára, valamint a BMW Group Gyár Debrecen területén található talajfelületekre és árkokba helyezik majd el. A beruházó a talajfelületekre forgóállványos napelempaneleket telepít, melyek képesek a Nap mozgásának követésére. Az E.ON Hungária Csoport a kivitelezési munkálatok során szelektív hulladékgyűjtést folytat és a talajmunkák közben kitermelt humuszt szétteríti a területen."

A naperőművek magyarországi terjedéséről és annak következményeiről részletesen szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferencián, amelyről további részletek:

Az is kiderül a közleményből, hogy a BMW Group Debrecenben további megújuló energiaforrások helyben történő felhasználásának lehetőségét is vizsgálja. Különböző új eljárások és rendszerek – például a villamosenergia-alapú hőtermelés (power-to-heat), a Heat Grid és az eRTO – alkalmazása révén a debreceni üzemnél lesz az első olyan festőüzem a BMW Group globális termelési hálózatában, amely teljes mértékben szakít a fosszilis tüzelőanyagok használatával.

A fenti címlapképen a keddi alapkő letételi ünnepség csoportképe látható. A képen balról jobbra: Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen elnök-vezérigazgatója, Marc Spieker, az E.ON Hungária Csoport anyavállalata, az E.ON SE igazgatósági tagja, Dr. Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere.

Címlapkép forrása: E.On Hungária, Kurucz Árpád

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európa-beruházás-oroszország-ukrajna-vadászgép-gripen-katonai-kiadás-saab-védelmi-ipar-orosz-ukrán-háború