Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá
Gazdaság

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Portfolio
Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

"Jelenleg komoly hiány van burkolók, kőművesek és festők terén a munkaerőpiacon. Ha valaki ilyen szakembereket keres, több hónapos várakozási idővel kell számolnia. Ezen az sem változtatott érdemben, hogy lecsökkent az új lakásépítések száma, mivel a felújítási szektorban továbbra is van munka" - kezdte a témát a Mapei szakérője, majd konkrét adatokkal is igazolta a súlyos szakember hiányt a fent említett szektorokban.

A hőszigetelés és burkolás például kiemelten erős területek a felújításoknál, így a kereslet magas maradt ezek iránt a szakemberek iránt.

A kínálat azonban továbbra is szűkös, ami nehezíti a projektek elindítását. A Mapei év eleji szakemberhiány felmérése szerint az átlagos szakemberhiány 52 nap volt, tehát átlagosan ennyi kellett várni egy szakemberre. De megyénként nagy az eltérés, Jász-Magykun-Szolnok vármegyében például 89 napot kellett várni szakemberre - statuálta a jelenlegi helyzetet a szakember.

A szakemberek bérei és a munkadíjak is jelentős eltéréseket mutatnak, attól függően, hogy milyen szakterületen dolgoznak és mennyire keresett a szolgáltatásuk. A burkolók általában 8 000 - 12 000 forintot kérnek négyzetméterenként, míg a festők és kőművesek órabére 8 000 - 10 000 forint között mozoghat. Egy jó hőszigetelő ára körülbelül 6 000 forint négyzetméterenként.

A Mapei adatai szerint általában a burkolók 8 és 12 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

A hőszigetelők ára pedig nagyjából 6 ezer forint körül mozog. Egy igazán keresett, jó szakember, aki vállalkozóként dolgozik, nettóban akár 1,5-2 millió forintot is megkereshet havonta, persze ebből lejönnek a költségek. A Mapei kutatása szerint az év elején az átlagos négyzetméterár szakipari munkák esetén 10 215 forint volt, ami 18%-kal magasabb, mint tavaly - magyarázta a szakértő. Így nem nehéz kiszámolni, hogy egy-egy munka ára több százezer vagy akár milliós nagyságrendű is lehet, például egy lakás teljes burkolása vagy festése esetén. Azonban azt is fontos tisztán látni, hogy az árakat befolyásolja a szakember tapasztalata, végzettsége, a munka jellege, nehézsége és a földrajzi elhelyezkedés.

Budapesten például a négyzetméterárak magasabbak, mint az ország keleti részén, ahol jelentősen alacsonyabbak.

Az árakat számos tényező befolyásolhatja. A szakember tapasztalata és végzettsége természetesen fontos, de talán még lényegesebb, hogy milyen szektorban dolgozik, és mennyire van ellátva munkával. Amikor kevesebb a munka, az árak csökkennek, de ha van kereslet, akkor azok gyorsan emelkednek. Ezen kívül a munka jellege és nehézsége is számít: egy óriáslappal történő burkolás díja magasabb, mint egy hagyományosé, A földrajzi elhelyezkedés is fontos: Budapesten például 12 ezer forint a négyzetméterár, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében ez az összeg 6 444 forint körül mozog - fejtette ki a Mapei szakértője. További részletek a Pénzcentrum cikkében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
növekedés-energia-kormány-naperőmű-napelem