Újra beütött az ezer eurós áramár Magyarországon
Gazdaság

Újra beütött az ezer eurós áramár Magyarországon

A kedden, szeptember 3-án este 7 és 8 óra közötti idősávra 999 eurós nagykereskedelmi áramár alakult ki, ami megegyezik a július közepi hőhullám idejének csúcsszintjével, és egyúttal extrém magas árnak számít.

A hétfő estére kialakult 824 eurós árról, illetve hátteréről bővebben is írtunk, illetve a tegnapi Portfolio Checklist adás második részében is körbejártuk, ahhoz képest mára tovább emelkedett az áramár az esti időszakra. Ennek fő oka az, hogy kitart a 35 fok körüli kánikula szeptemberben is, így az esti extra áramfogyasztási igények továbbra is korlátozott kínálattal találkoznak.

Amint az alábbi grafikonon láthatjuk, a minta most is az, ami tegnap volt: amíg napközben süt a nap, és termelik a hálózatra az áramot a napelemek, addig az órás áramárak 100-150 euró között hullámoznak, majd délután 5 óra utántól, ahogy megy le a nap, kilő az áramár. Ez azt jelenti, hogy délután 5-6 óra között 445 eurós az ár, aztán 6-7 óra között már 867 eurós, 7-8 óra között 999 eurós, 8-9 óra között 975 eurós, majd 9-10 óra között már "csak" 340 eurós, este 10-11 között pedig már csak 155 eurós.

hupx dam240903
Kép forrása: HUPX

A fentiek azt jelentik, hogy szeptember 3-án ugyanolyan magasságú az órás árak csúcspontja (999 euró/MWh), mint ami július 18-án estére alakult ki, és ilyen helyzetre még nem volt példa Magyarországon, ami a klímaváltozás újabb érdekes jelének számít.

Erről a témáról, a naperőművek szerteágazó következményeiről és az áramkínálatot adó erőművi portfólióról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tanar-tanarno-iskola-oktatas