Eltűnik a Föld színéről a Maldív-szigetek, a kutatók most új szigeteket növesztenek
Gazdaság

Eltűnik a Föld színéről a Maldív-szigetek, a kutatók most új szigeteket növesztenek

Portfolio
A tengerszint emelkedése és az erősödő viharok világszerte veszélyeztetik a tengerpartokat. Míg a legtöbb érintett ország hagyományos védekezési módszereket alkalmaz, a Maldív-szigeteken egy innovatív megoldáson dolgoznak a kutatók, amely nemcsak a tengerpartokat építheti vissza, hanem új szigeteket is "kinöveszthet" - írta meg a CNN.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Self-Assembly Lab és az Invena maldív szervezet együttműködésében egy természetesebb megközelítést vizsgálnak az egyre zsugorodó szigetek visszaépítésére.

Merülő szerkezetek segítségével az óceán erejét kihasználva próbálják a homokot stratégiai helyeken felhalmozni, ezáltal védve a meglévő szigeteket és potenciálisan újakat létrehozva.

A projekt 2019 óta tart, és különböző kísérleteket foglal magában. Ezek között szerepel kötélhálók alámerítése, speciális anyagok használata gátak létrehozására, valamint úszó kertek telepítése. A munka mögött komoly adatelemzés és technológia áll, beleértve hullámtárolókban végzett kísérleteket, helyi adatgyűjtést és gépi tanulási modelleket.

Skylar Tibbits, a Self-Assembly Lab alapítója és társigazgatója szerint: "Az óceán természetes erejét használjuk a homok irányítására." Ez a megközelítés fenntarthatóbb alternatívát kínálhat a hagyományos mérnöki megoldásokkal szemben.

A Maldív-szigetek különösen veszélyeztetett helyzetben van, miután a világ legalacsonyabban fekvő országa.

A korábbi védekezési módszerek, mint a részfalak és hullámtörők építése, gyakran költségesek és károsíthatják az ökoszisztémákat. Az MIT és az Invena projektje ígéretes eredményeket mutat.

Egy kísérletben négy hónap alatt fél méternyi homok halmozódott fel egy 20x30 méteres területen, ami ma már két méter magas homokpaddá nőtt.

Bár a természetközeli megoldások iránt növekszik az érdeklődés, elfogadtatásuk nem könnyű. A döntéshozók gyakran vonakodnak eltávolodni a hagyományos módszerektől. A Maldív-szigeteken azonban a kormány támogatja a projektet, bár anyagi hozzájárulás nélkül.

A közeljövőben további kísérletek és projektek indulnak, amelyek célja a módszer nagyobb léptékű alkalmazhatóságának bizonyítása.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Megérzi a Szilícium-völgy a Huawei kitiltását