Nagy bejelentés érkezett Törökországból
Gazdaság

Nagy bejelentés érkezett Törökországból

Portfolio
Törökország hivatalosan is kérelmezte a csatlakozását a BRICS-országok csoportjához, amellyel célja globális befolyásának növelése és új szövetségek kialakítása hagyományos nyugati partnerein kívül.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kormánya szerint a geopolitikai erővonalak egyre inkább elmozdulnak a fejlett gazdaságoktól, így Törökország új diplomáciai irányt keres. Ez a lépés egyúttal Törökország azon törekvését tükrözi, hogy helyet találjon egy többpólusú világban, miközben NATO-tagsági kötelezettségeit is teljesíti - írja a Bloomberg.

Törökország, amely földrajzilag is hidat képez Európa és Ázsia között, már hónapokkal ezelőtt benyújtotta kérelmét a BRICS-hez való csatlakozásra. A háttérben részben az EU-tagsági törekvések kudarcai és a NATO-beli szövetségesekkel fennálló nézeteltérések állnak.

Erdogan szerint Törökország akkor válhat erős országgá, ha egyszerre javítja kapcsolatait a Kelettel és a Nyugattal. Ezt az álláspontját a hétvégén, Isztambulban tartott beszédében is megerősítette: „Törökországnak csak akkor lesz haszna, ha mindkét iránnyal javítja kapcsolatait, más módszerek csak ártanak.”

A BRICS, amely korábban Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalta magában, az elmúlt időszakban négy új taggal bővült: Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Egyiptom csatlakoztak a csoporthoz. Szaúd-Arábia is meghívást kapott, de egyelőre még nem döntött a csatlakozásról.

A BRICS további bővítése várhatóan a 2024. október 22-24. közötti oroszországi, kazanyi csúcstalálkozón is napirendre kerül, ahol olyan országok csatlakozása is szóba kerülhet, mint Malajzia, Thaiföld és Törökország szoros szövetségese, Azerbajdzsán.

A BRICS csoportosulás önmagát a Nyugat által dominált intézmények, például a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap alternatívájaként pozícionálja. Az új tagok számára lehetőség nyílhat a csoport fejlesztési bankjának finanszírozásához való hozzáférésre, valamint politikai és kereskedelmi kapcsolataik szélesítésére is.

Erdogan kormánya hosszú ideje vádolja a nyugati országokat azzal, hogy hátráltatják Törökország önálló védelmi iparára és erős gazdaságra vonatkozó törekvéseit. Az elnök többször is sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját, hogy az öt állandó tag bővüljön, és érdeklődését fejezte ki a NATO riválisaként létrehozott Sanghaji Együttműködési Szervezethez való csatlakozás iránt is.

Törökország BRICS-tagsági törekvése új korszakot jelenthet az ország globális politikájában, amely az erőegyensúlyok változásaira reagálva próbálja megerősíteni pozícióját egy mindinkább multipolárissá váló világban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
volkswagen passat autogyartas gyar uzem