Koronavírus: nagyon sokan menekültek meg a haláltól egy új jelentés szerint
Gazdaság

Koronavírus: nagyon sokan menekültek meg a haláltól egy új jelentés szerint

MTI
A koronavírus elleni oltási programok során beadott vakcinák jelentős mennyiségben előztek meg haláleseteket az idősek és a súlyos egészségügyi problémákkal élő emberek, például a cukorbetegséggel küzdő, vagy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők körében - derült ki a Nivel nevű holland egészségügyi kutatóintézet hétfőn közzétett jelentéséből.

A jelentés - amelyet a Dutch News című, angol nyelvű holland hírportál szemlézett - megjegyezte: a koronavírus elleni védőoltással rendelkezők között a vártnál kevesebb haláleset történt már az első beoltást követő első három és első tizenkét hónapban.

A 2015 és 2018 közötti időszak halálozási adatai alapján

a vártnál akár 45 százalékkal történt kevesebb haláleset,

ami összefügg azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a holland kormány a világjárvány idején vezetett be a vírus terjedésének megakadályozására.

Noha az olyan intézkedések, mint a lezárások, a másfél méteres távolságtartási szabály, vagy az arcot és a szájat eltakaró maszkok viselése hatással voltak mind az oltottakra, mind az oltatlanokra, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a be nem oltott emberek majdnem kétszer akkora valószínűséggel haltak meg koronavírus-fertőzésben, mint az oltást választók - írták.

Közölték, a koronavírus európai megjelenését követő három évben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a halálozási arány a várakozásokhoz képest csaknem háromszor volt magasabb Hollandiában az oltatlanok körében, a beoltottak körében ugyanakkor alacsonyabb.

"Ez arra utal, hogy az alkalmazott koronavírus elleni vakcinák működtek és haláleseteket akadályoztak meg" - fogalmaztak a kutatók, majd hozzátették: a 80 év felettiek és a rossz egészségi állapotú, oltatlan emberek halálozási aránya ötször volt magasabb, mint a rossz egészségi állapotú, de beoltottak körében - tették hozzá.

A holland kormány augusztus végén indított koronavírus elleni oltási kampányt a 60 év felettiek, valamint a rossz egészségi állapotú fiatalabbak számára azt követően, hogy

nyáron a koronavírus FLiRT néven ismert új változatának megjelenését jelentették Hollandiában.

A 18 millió lakosú Hollandiában több mint hétmillióan jogosultak a koronavírus elleni újabb oltásra. Tavaly mintegy 2,7 millió ember kapta meg a kiegészítő oltást, köztük a 60 év felettiek 50 százaléka. A kampány során alkalmazott vakcinát a Pfizer amerikai gyógyszeripari cég gyártotta. Az idei koronavírus-ellenes oltókampány december 6-ig tart Hollandiában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Mol-Dunai Finomító-Dufi százhalombatta adria-vezeték kőolaj-ADRIA-VEZETÉK-NEM-BARÁTSÁG