Kiderült: újabb devizakötvényeket ad el Magyarország!
Gazdaság

Kiderült: újabb devizakötvényeket ad el Magyarország!

Portfolio
Magyarország japán jenben denominált szamurájkötvényeket dobhat piacra - derült ki a Reuters tudósításából.

Magyarország 3, 5, 7 és 10 éves lejáratú, japán jenben denominált szamurájkötvényeket ad el. Az úgynevezett szamurájkötvények azok a nem japán kibocsátók által, de Japánban eladott kötvények, melyeket jellemzően jenben denominálnak, és az ottani befektetők számára kínálnak.

Az Államadósság Kezelő Központ már megbízta a legnagyobb japán bankokat, hogy szervezzék meg a kibocsátást. A 3 éves papíron kívül ezek úgynevezett "zöld kötvények" lesznek, amely azt jelenti, hogy a kötvényekből származó pénzt környezet- és klímavédelmi projektekre fordíthatnak.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezetője a múlt héten a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a 2024-es finanszírozási tervvel összhangban Magyarország ősszel a piaci viszonyoktól függően még 500 millió euró értékű szamurájkötvényt bocsáthat ki. Kurali akkor azt is hangsúlyozta, hogy az államadósság devizaaránya nem mehet 30% fölé, amely most 28,9%-on áll.

A hozam a 3 éves kötvények esetében a referenciahozam [a TONA (Tokyo Overnight Average Rate)] alapján számított középtávú swap ráta] felett 105-110 bázisponttal lehet, az 5 éves kötvényeknél 118-122 bázispont, a 7 éves esetében 133-137 bázispont, míg a 10 évesnél 148-152 bázispont.

Magyarország több távol-keleti országból is vesz fel hitel. A Portfolio számolt be arról elsőként, hogy az ország áprilisban 1 milliárd eurót vett fel kínai bankoktól infrastrukturális és energetikai projektek finanszírozására, ami a devizaadósság arányát Magyarország teljes adósságállományán belül a nemrég megemelt küszöbérték (30%) közelébe emelte.

Az csak később derül ki, hogy pontosan mekkora értékben ad el szamurájkötvényeket Magyarország, de az ÁKK jelzése alapján minden bizonnyal nem egy óriási kibocsátásról beszélünk. A jelzett 500 millió eurós határral az adósság devizaaránya minden bizonnyal 30% alatt maradhat. Ugyanakkor a következő időszakban Magyarország már legfeljebb csak a lejáró devizaadósságot finanszírozhatja devizakötvények kibocsátásával, ellenkező esetben a 30%-os limit sérülne.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
oropouche vírus koronavírus