Visszalép a spanyol vásárlástól a Ganz Mávag
Gazdaság

Visszalép a spanyol vásárlástól a Ganz Mávag

Portfolio
A Ganz-Mávag igazgatósági ülésén az a döntés született, hogy a cég visszavonja a spanyol Talgo vonatgyártó vállalatra tett felvásárlási ajánlatát. Ugyanakkor vitatja a spanyol kormány vétójának jogszerűségét, és nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a jövőben újra vételi ajánlatot tegyen - írja a spanyol El Periódico.

Az első hírek a Talgo lehetséges megvásárlásáról még tavaly novemberben jelentek meg a médiában. Ezt követően a Ganz-Mávag magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban tett 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot a Talgo összes részvényére. Ugyan a magyaroknak hamar sikerült megállapodni a Talgo hitelezőivel, de a potenciális üzlet rögtön komoly ellenállást váltott ki Spanyolországban.

Az Europa Press hírügynökség kedden kormányzati forrásokra hivatkozva számolt be arról , hogy a spanyol kormány elutasította a magyar Ganz-Mávag konzorcium felvásárlási ajánlatát a Talgo szupervonat-gyártóra. Ezt követően a spanyol kormány is megerősítette a híreket, a közlemény szerint pedig a döntés hátterében súlyos nemzetbiztonsági aggályok állnak, miután szerintük komoly kockázatot jelent az, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatban áll Oroszországgal.

A piac gyorsan beárazta a döntést. A magyar cég ajánlatában ugyanis részvényenként 5 eurós ár szerepelt, ami 28 százalékos prémium volt a Talgo akkori tőzsdei árfolyamához képest. A vétel meghiúsulása miatt az árfolyam 4,2 euró körüli szintről azonnal 4 euró alá esett.

A spanyol titkosszolgálat már másfél éve vizsgálódott a magyar vevő körül, amelynek 45 százalékban magyar állami alap, 55 százalékban magánbefektetők a tulajdonosai.

Az igazgatóság a tegnapi döntése kapcsán leszögezte, hogy a spanyol kormányzati vétó nincs összhangban az uniós joggal. (Ugyanakkor az Európai Bizottság nem emelt kifogást a spanyol kormány döntése ellen.) A Telex a spanyol lap információját idézve azt írja, hogy a következő hetekben a Ganz-Mávag kezdeményezni fogja a megfelelő lépéseket, és nyitva hagyják az ajtót, hogy a jövőben vételi ajánlatot tegyenek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
oalsz olasz