Szijjártó Péter a Gazprom székházában védte az orosz gázszerződést, de egy szót sem ejtett az orosz olajvásárlásaink sorsáról
Gazdaság

Szijjártó Péter a Gazprom székházában védte az orosz gázszerződést, de egy szót sem ejtett az orosz olajvásárlásaink sorsáról

Portfolio
Azzal párhuzamosan, hogy az ukrán elnöki tanácsadó bejelentette az orosz gáz- és olajtranzit év végi leállítását, Szentpétervárra, a Gazprom székházába repült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és innen adott egy 5 perces Facebook-élő videónyilatkozatot. Ebben megvédte a hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást, amelyet semmilyen körülmények között nem akar feladni a magyar kormány. Értelmezésünk szerint arra utalt, hogy az ukránok által potenciálisan blokkolandó évi 1 milliárd köbméteres orosz gázmennyiséget a szerződés hivatalos módosításával átterelik majd a felek a Török Áramlatra, a módosítás és az átterelés ugyanis eddig még nem történt meg. A nyilatkozatban egyetlen szót sem mondott arról, hogy mi lesz a Barátság II. leállítása esetén az Oroszországból származó olajvásárlásainkkal.

Szijjártó Péter a Gazprom 400 méter magas szentpétervári székházából jelentkezett be élőben, miután Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával folytatott "nagyon hosszú, majdnem három órás megbeszélést". A videóban egyrészt azt a döntést méltatta, hogy "orosz, török, bolgár és szerb partnereinkkel együtt megépítettük a Török Áramlat gázvezetéket", másrészt azt, hogy "2021-ben 15 évre szóló hosszú távú gázvásárlási szerződést írtunk alá a Gazprommal".

Megállapítása szerint

Ez a hosszú távú gázvásárlási megállapodás és ez a biztonságos déli szállítási útvonal a garanciája jelenleg annak, hogy Magyarország földgázellátása a rendkívül nehéz geopolitikai környezetben is folyamatosan garantált és stabil.

Hangsúlyozta: "Örömmel mondhatom önöknek, hogy Magyarország földgázellátása továbbra is stabil és biztonságban van. A Gazprom teljesíti a 2021-es szerződésben vállalt kötelezettségeit. Törökország, Bulgária és Szerbia pedig megbízható tranzitországként viselkedve folyamatosan biztosítják az Oroszországból származó gáz Magyarországra érkezését."

A miniszter emlékeztetett rá, hogy tavaly a Török Áramlaton 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett Magyarországra, idén pedig máig már 4,8 milliárd köbméternél járunk. Megállapítása szerint

Látszik, hogy a déli szállítási útvonal jelentősége egyre nagyobb, a déli szállítási útvonal biztosítani, garantálni tudja Magyarország földgázellátását.

A fentiekkel értelmezésünk szerint arra utalt a miniszter, hogy a 2021-ben kötött két szerződés közül a kisebbet, az évi 1 milliárd köbméteres mennyiséget, az ukrajnai tranzit útvonalról szerződésmódosítás keretében is át fogják terelni a déli útvonalra, a Török Áramlatra. Ezzel lesz tehát biztosítható az, hogy a két hosszú távú szerződésben összesen rögzített évi 4,5 milliárd köbméteres mennyiség valóban teljesüljön.

Szijjártó a videó végén rögzítette, hogy a fűtési szezonra való felkészüléssel "nagyon jól áll" Magyarország, hiszen "a földgáztárolóink töltöttségi szintje 89 százalékot ért el. Ez azt jelenti, hogy a mai napon a földgáztárolókban található gázzal az éves földgázfelhasználásunk 57 százalékát már fedezni tudjuk." Utóbbi arányszám esetén az európai átlag 27%, tehát a magyarországi fogyasztásarányos töltöttségi mutató ennél jóval magasabb a magas gáztároló kapacitások miatt. Amint az alábbi ábrán látjuk, a 89%-os töltöttségnél az elmúlt évtizedben csak kétszer volt picit magasabb az arányszám az év ezen szakaszában.

taroloi toltottseg2024 aug vege

A miniszter úgy összegzett a számok alapján, hogy "Magyarország földgázellátása a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés értelmében biztonságban van." Hangsúlyozta:

A Gazprom elkötelezett a szerződés betartása mellett, és elkötelezett a Magyarországgal folytatott együttműködés folytatása mellett. Ugyanígy vagyunk ezzel mi is. Ez egy kölcsönösen előnyös megállapodás, amelyet mi semmilyen módon nem akarunk feladni.

Az orosz gáz- és olajvásárlásaink is kiemelt témák lesznek a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyről további részletek:

Szijjártó emlékeztetett rá, hogy "a földgáz vásárlása Oroszországból semmilyen módon nem tartozik szankciós intézkedések alá. A mi célunk egyértelmű, Magyarország energiaellátását biztosítani akarjuk és biztosítani is fogjuk, és nem fogadunk el semmifajta korlátozást, erre nézvést." Utóbbival az ukrajnai szállítási leállításra, illetve azokra az uniós hangokra utalhatott a miniszter, amelyek szerint az orosz cseppfolyósított földgázt, illetve az orosz vezetékes gázt is előbb-utóbb be kellene tiltani az EU-ban.

Végül azt emelte ki a miniszter: "Folyamatos a földgázszállítás a déli útvonalon Magyarország irányába. Az éves fogyasztás egy jelentős része már be van tárolva, így tehát a magyar gazdaság működtetéséhez és a magyar háztartások fogyasztási igényének kielégítéséhez szükséges földgáz most és a jövőben is rendelkezésre áll és rendelkezésre is fog állni."

A találkozó után az orosz TASZSZ is megkérdezte a Gazpromot, hogy miről volt szó a tárgyaláson, és ezt a rövid írásos kommentet adta a gázóriás:

"Munkatalálkozóra került Alekszej Miller és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter között. A felek megvitatták a gáz területén való együttműködés előrehaladását és kilátásait. Külön kiemelték az orosz gáz Magyarországra irányuló exportját".

Amint látszik, a magyar miniszter a videóban egy szót sem ejtett a magyar energiaellátás biztonságát szintén érintő ukrán olajtranzit leállítási tervről, amelyről eddigi cikkeink:

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
foldgaz gazcsap