Soproni Tamás: készen állunk lakásügynökséggel kiadni az Airbnb-s ingatlanokat
Gazdaság

Soproni Tamás: készen állunk lakásügynökséggel kiadni az Airbnb-s ingatlanokat

Szeptember 2. és 16. között a VI. kerület lakói ügydöntő szavazáson dönthetnek arról, hogy betiltják-e a rövid távú lakáskiadást, köztük az Airbnb-t is, Terézvárosban. Soproni Tamás VI. kerületi polgármester szerint a tiltás javára válna a városrésznek, amely hasonlóan sok belvárosi területhez, sokat vesztett lakóiból az elmúlt években. A szavazás eredményeként az önkormányzat 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol, azonban a polgármester szerint a bevételek egy-másfél éven belül korrigálódhatnak. Az esetleges tiltás 2026. január 1-jén lépne életbe, időt hagyva a vállalkozásoknak a felkészülésre.

Szeptember 2. és 16. között ügydöntő szavazást tartanak a VI. kerületben, ennek keretében a lakók arról szavazhatnak, hogy betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást, tehát gyakorlatilag az Airbnb-t Terézvárosban.

"Kiürül a belváros, nem csak mi, az V., VII. kerület is, egyre feljebb mentek az albérletárak, ezért az emberekhez fordulunk Terézvárosban és megkérdezzük őket, hogy mit gondolnak a kérdésben" – mondta el a Portfolio Checklist pénteki adásában Soproni Tamás VI. kerületi polgármester.

A politikus hozzátette, hogy az Airbnb-vel egyre több gond volt, és nem volt szabályozva rendesen. Ők egyébként próbálkoztak vele: egy 2020-as országgyűlési felhatalmazás alapján kerületi szabályozást alkottak, amit ugyanakkor a kormányhivatal túl széleskörűnek talált és megsemmisített.

A 2020-as törvény egyébként azt teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok meghatározzák, a területükön hány napra lehet egy adott szállást évente rövid távra kiadni. Arra a felvetésre, hogy a jelenleg szavazáskor miért csak a jelenlegi, korlátlan napszámú kiadás és a teljes tiltás közötti választásra van lehetőség, a kerületvezető azt mondta:

egyszerűen nem tudnák ellenőrizni azt, ha limitet alkotnak, így marad a korlátozás nélküli használat és a tiltás.

Mennyi az annyi?

Az önkormányzat egy esetleges Airbnb-stop következményeként 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol, és ehhez hozzájön még, hogy terveik szerint csökkentik a hagyományos, hosszú távú lakáskiadás után fizetendő építményadót, ami további 100-200 millió forintos mínuszt jelent.

"Nem aggódom, nyilván a költségvetésünket meglehetősen jól behatóan ismerem én és a kollégák is. Ez egy komoly összeg, ezt szeretném hangsúlyozni, [...] ugyanakkor azt látjuk, hogy az elmúlt évek adóbevételeinek növekedési tendenciái alapján ez nagyjából egyébként egy-másfél éven belül korrigálódik" – fogalmazott a műsorban Soproni Tamás.

Az esetleges tiltás egyébként 2026. január 1-én lépne hatályba, így adnak felkészülési időt a területen dolgozó vállalkozásoknak. Arra a felvetésre, hogy az Airbnb-t üzemeltetők vagy a szálláshely-tulajdonosok számára adnak-e bármilyen visszatérítést vagy kártérítést a parkolóhely-megváltási díjak miatt – ez milliós tétel is lehet, amikor átminősítenek egy lakást olyan ingatlanná, ahol rövid távú lakáskiadási tevékenységet lehet végezni –, a politikus a következőket mondta:

Nincs szükség kártérítésre, hiszen egy törvényi felhatalmazás alapján jár el az önkormányzat. Nyilván a következő egy évben, amíg még lehet üzemeltetni ezeket a lakásokat, az a profitforrás továbbra is fennáll, ilyen kötelezettsége az önkormányzatnak a törvény értelmében nincsen.

A polgármester a tiltás mellett szavaz

Azokat a felvetéseket egyébként, melyek szerint az Airbnb nincs hatással a helyi lakáspiacra, a polgármester hamisnak tartja. Ehhez szerinte elég egyszerű közgazdasági összefüggéseket ismerni. Terézvárosban Soproni elmondása alapján a lakások nagyságrendileg 8 százalékát hasznosítják rövid távú kiadásra, ami 2226 ingatlant jelent.

"Megdöbbennék, hogyha a kínálati oldalon ennyi lakásnak a piacra kerülése nem lenne semmilyen hatással akár az albérletárakra, akár az ingatlanárakra" – fogalmazott.

A szavazást megelőzően és a szavazás ideje alatt az önkormányzat tájékoztató kampányt indít, melyben teret adnak a tiltás és az a jelenlegi gyakorlat fenntartása mellett kardoskodóknak egyaránt.

Soproni, aki egyébként támogatja a tiltást, az adásban hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak vele szemben hivatalos álláspontja nincs. Ő ugyanakkor úgy gondolja, hogy a városrészt érintő hátrányok meghaladják azokat a gazdasági előnyöket, melyekhez a terület jut az Airbnb-s kiadásoknak köszönhetően.

A polgármester egyebek mellett azzal érvelt: nem egészséges az a trend, hogy a belvárosok kiürülnek, és sokan a rossz infrastruktúrájú budapesti agglomerációba költöznek, ahonnan aztán autóval járnak be a fővárosba. A folyamatot azzal szemléltette, hogy a 2000-es évek elején 45 ezren éltek Terézvárosban, ami azóta körülbelül 10 ezer fővel csökkent.

Aktívabbá válnának a lakáspiacon

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hog készülnek-e a jelenleginél aktívabb szerepvállalásra a terézvárosi lakáspiacon, amennyiben a lakók a tiltás mellett szavaznak, Soproni elmondta: az elmúlt öt évben több mint 100 lakást újítottak fel és adtak ki szociálisan rászorulók vagy alacsony keresetű állami alkalmazottak számára, ha pedig most hirtelen több lakás kerülne a piacra, akkor

készen állnak arra, hogy akár egy lakásügynökséggel segítsék ezeknek az ingatlanoknak a kiadását.

Egy ilyen rendszerben az önkormányzat a piaci árnál valamivel alacsonyabb bérleti díj fejében garanciát vállal a lakástulajdonosok felé, hogy a bérleti időszak végén a lakást ugyanabban az állapotban kapják vissza, amilyenben azt kiadták.

A teljes interjú meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adásában a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
járvány-vakcina-megbetegedés-who-haláleset-kongói-demokratikus-köztársaság